Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Al Pacino

Αλ Πατσίνο 

Ο Αλφρέντο Τζέημς "Αλ" Πατσίνο γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1940, είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Άρωμα Γυναίκας (Scent of a Woman, 1992). Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, καθώς ερμήνευσε μερικούς από τους πιο αξιομνημόνευτους ρόλους στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στο ανατολικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης από Ιταλούς γονείς. Ο παππούς του καταγόταν από το Κορλεόνε της Σικελίας. Είναι από τους λίγους ηθοποιούς του Χόλυγουντ που δεν έχει παντρευτεί ποτέ, αλλά παρόλα αυτά έχει μια κόρη με την ηθοποιό Τζούλι Μαρί και δίδυμα με την ηθοποιό Μπέβερλυ Ντ' Άντζελο.


Καριέρα

Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν το Νάταλι, το Άσχημο Κορίτσι (Me, Natalie) το 1969. Η ερμηνεία του στην ταινία του 1971 Πανικός στο Νιντλ Παρκ (The Panic in Needle Park), όπου υποδύθηκε έναν ηρωινομανή, τράβηξε την προσοχή του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος και τον επέλεξε για τον ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε στην ταινία Ο Νονός (The Godfather, 1972) (για τον ίδιο ρόλο ήταν υποψήφιοι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ). Ο ρόλος του στην ταινία του Κόπολα του χάρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα καθώς και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία Σέρπικο (Serpico, 1973), βασισμένη στην ιστορία ενός αστυνομικού που ξεσκεπάζει κύκλωμα διαφθοράς στους κόλπους της αστυνομίας. Η ταινία του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, το οποίο έχασε από τον Τζακ Λέμον. Το 1974 πρωταγωνίστησε στο σίκουελ της ταινίας Ο Νονός με τίτλο Ο Νονός ΙΙ (The Godfather Part II, 1974), που του χάρισε την δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Το 1975 υποδύθηκε έναν άνδρα που διαπράττει ληστεία σε τράπεζα κρατώντας ομήρους τους εργαζόμενους στην ταινία του Σίντνεϊ Λουμέτ Σκυλίσια Μέρα (Dog Day Afternoon, 1975). Έλαβε την τρίτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, αλλά έχασε από τον Τζακ Νίκολσον. Το 1979 έλαβε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α'Αντρικού ρόλου για την ταινία ...Δικαιοσύνη για Ολους! (...And Justice for All) αλλά και πάλι δεν τιμήθηκε με το χρυσό αγαλματίδιο.

Έπειτα υποδύθηκε τον γκάνγκστερ Τόνυ Μοντάνα στην ταινία Ο Σημαδεμένος (Scarface, 1983) και το 1985 έπαιξε στην ταινία Επαναστάτες (Revolution), που όμως ήταν εμπορική αποτυχία, εξαιτίας της οποίας έκανε τέσσερα χρόνια να εμφανιστεί ξανά σε ταινία. Όμως το 1990 ήρθε η δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του Γουόρεν Μπίτι Ντικ Τρέισι (Dick Tracy) και η καριέρα του απογειώθηκε εκ νέου. Ακολούθησαν η ταινία Φράνκι και Τζόνι (Frankie and Johnny, 1991) με συμπρωταγωνίστρια την Μισέλ Φάιφερ, η ταινία του 1992 Οικόπεδα με Θέα (Glengarry Glen Ross) για το οποίο έλαβε την τρίτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου καθώς και η ταινία της Άρωμα γυναίκας (Scent of a Woman, 1992), της ίδιας χρονιάς, με το οποίο βραβεύτηκε τελικά με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Ακολούθησαν αξιομνημόνευτες ερμηνείες στις ταινίες Υπόθεση Καρλίτο (Carlito's Way, 1993), Ένταση (Heat, 1995) με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ο Δικηγόρος του Διαβόλου (The Devil's Advocate, 1997) με συμπρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς, THe Insider, 1999 με τον Ράσελ Κρόου και Insomnia το 2002. Οι ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε μετά το Insomnia δεν σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Αλ Πατσίνο έχει αρνηθεί αρκετούς ρόλους. Οι πιο σημαντικοί που απέρριψε είναι του Χαν Σόλο στο Ο Πόλεμος των Άστρων (Star Wars, 1977), τον Κάπταιν Γουίλαρντ στο Αποκάλυψη Τώρα (Apocalypse Now, 1979) και του Έντουαρντ Λούις στο Pretty Woman.

Φιλμογραφία

1969-Me, Natalie (Νάταλι, το Άσχημο Κορίτσι)
1971-The Panic in Needle Park (Πανικός στο Νιντλ Παρκ)
1972-The Godfather (Ο Νονός)
1973-Scarecrow (Το Σκιάχτρο)
1973-Serpico (Σέρπικο)
1974-The Godfather Part II (Ο Νονός ΙΙ)
1975-Dog Day Afternoon (Σκυλίσια Μέρα)
1977-Bobby Deerfield (Μπόμπι Ντίρλφιλντ, Μιά Στιγμή...Μιά Ζωή)
1979-.And Justice for All (...Δικαιοσύνη για Ολους!)
1980-Cruising (Το Ψωνιστήρι)
1982-Author! Author! (Η Πρεμιέρα)
1983-Scarface (Ο Σημαδεμένος)
1985-Revolution (Οι Επαναστάτες)
1989-The Local Stigmatic
1989-Sea of Love (Το Ερωτικό Αντικείμενο του Εγκλήματος)
1990-Dick Tracy (Ντικ Τρέισι)
1990-The Godfather Part III (Ο Νονός ΙΙΙ)
1991-Madonna: Truth or Dare (Στο Κρεβάτι με τη Μαντόνα)
1991-Frankie and Johnny (Φράνκι και Τζόνι)
1992-Glengarry Glen Ross (Οικόπεδα με Θέα)
1992-Scent of a Woman (Άρωμα Γυναίκας)
1993-Carlito's Way (Υπόθεση Καρλίτο)
1994-Jonas in the Desert
1995-Two Bits (Δυο Δεκάρες)
1995-Heat (Ένταση)
1996-City Hall
1996-Looking for Richard (Αναζητώντας τον Ρίτσαρντ)
1997-Pitch
1997-Donnie Brasco (Ντόνι Μπράσκο)
1997-Devil's Advocate (Ο Δικηγόρος του Διαβόλου)
1999-The Insider
1999-Any Given Sunday (Κάθε Κυριακή)
2000-Chinese Coffee
2002-Insomnia
2002-S1m0ne (Σιμόν)
2002-People I Know (Αναζητώντας τον Ρίτσαρντ)
2003-The Recruit (Η Δοκιμασία)
2003-Gigli (Gigli: Ενας Ζόρικος Ερωτας)
2003-Angels in America (Ο Θεός Ξέχασε τον Παράδεισο)
2004-The Merchant of Venice (Ο Εμπορος της Βενετίας)
2005-Two for the Money (Όλα για τα Λεφτά)
2006-88 Minutes (88 λεπτά)
2006-Torch
2007-Rififi
2007-Ocean's Thirteen (Η Συμμορία των Δεκατριών)
2008-Righteous kill (Ου Φονεύσεις)
2010-You Don't Know Jack (Δόκτωρ Θάνατος)
2011-Salome
2011-Son of No One (Ο Αντι-Ηρωας)
2011-Jack & Jill (Ο Τζακ και η Τζιλ)
2012-Stand Up Guys


De Siris