Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Γεώργιος Στανωτάς

Γεώργιος Στανωτάς

Ο Στρατηγός Ιππικού Γεώργιος Στανωτάς γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου 1888 στην Καστανίτσα Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας και πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου 1965.

Φοίτησε στην Βαρβάκειο και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σαν στρατιωτικός, διακριθείς στα πεδία των μαχών, παίρνοντας μέρος σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις από την μέρα της κατάταξης του το 1909 μέχρι την αποστρατεία του το 1948.

Eνώ ξεκίνησε σαν απλός στρατιώτης, λόγω των εξαιρετικών του ικανοτήτων και επιδόσεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, συνέχισε σαν υπαξιωματικός και λόγω των ηρωικών του πράξεων προήχθη πολύ γρήγορα σε Ανθυπίλαρχο.

Ως αξιωματικός του Ιππικού διακρίθηκε για το θάρρος, την εργατικότητα και τον ζήλο του, συνεχίζοντας επάξια την εξέλιξη του μέχρι το βαθμό του Αντιστράτηγου.

Διακρίθηκε στην Μικρασιατική εκστρατεία 1919-1923 σαν Ίλαρχος (τιμήθηκε με Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και άλλα παράσημα), αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστός κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940, σαν Υποστράτηγος Διοικητής της Μεραρχίας Ιππικού στις επιχειρήσεις της Πίνδου και κατόπιν στην περιοχή Φλώρινας κατά των Γερμανών.

Διέφυγε στην Μ. Ανατολή το 1943, όπου διεδραμάτισε ρόλο στον Ελληνικό Στρατό Μέσης Ανατολής και επέστρεψε το 1945.

Στην διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου, κατά την περίοδο Μάιος - Δεκέμβριος του 1947 διετέλεσε Ανώτερος Στρατιωτικός Διοικητής Πελοποννήσου.

Απείχε από πολιτικές διαπλοκές, μένοντας πιστός στις στρατιωτικές αρετές. Υπήρξε στενός φίλος του Αλ. Παπάγου. Παντρεύτηκε την Αριστέα Τολιοπούλου από την Λάρισα και απέκτησε δύο παιδιά, τον Σταμάτη και την Μαρία.

Μετά την αποστρατεία του το 1948, ασχολήθηκε με την παραγωγή και εμπορία πλαστικών. Πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου 1965.


De Siris