Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Έλλη Στάη


Έλλη Στάη

Η Ελισάβετ (Έλλη) Στάη είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1954 στην Αθήνα και η καταγωγή της είναι από τη Λευκάδα. Είναι κόρη του βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Μάρκου Τσαρλαμπά και κατάγεται από οικογένεια ευγενών που ήταν στη λίστα του «Λίμπρο ντ'όρο» (Χρυσό βιβλίο) του νησιού.

Σπουδές

Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αποφοίτησε από το Αρσάκειο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Γαλλία. Για λίγο διάστημα εργάστηκε ως δικηγόρος. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα στην εφημερίδα Η Αυγή. Ακολούθησαν οι εφημερίδες Μεσημβρινή και Ακρόπολη, στην οποία έκανε το πρώτο της πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τη συνέντευξη του Gianni Agnelli.

Δημοσιογραφική πορεία

Η τηλεοπτική της καριέρα ξεκίνησε στην ΕΡΤ στις αρχές της δεκαετίας του '80. Την περίοδο εκείνη παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων δίπλα στον Τέρενς Κουίκ. Από το 1989 συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο του Flash ως ανταποκρίτρια ευρωπαϊκών θεμάτων στις Βρυξέλλες.

Το 1993 επιστρέφει στην Ελλάδα και παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εγκαινιάζοντας τα "τηλεοπτικά παράθυρα".

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel παρουσιάζοντας την πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου εκπομπή "Ελλήσποντος" (1996).

Από το 1997 έως το 1999 παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel.

Από το 1999 έως το 2006 συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 όπου αρχικά επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή "Με τα μάτια της Έλλης". Από το 2003 και μέχρι τη λήξη της συνεργασίας της με το κανάλι παρουσιάζει και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Για διάστημα περίπου ενός μηνός συμπαρουσίαζε το κεντρικό δελτίο με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Τον Φεβρουάριο του 2007 συνεργάζεται και πάλι με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel παρουσιάζοντας την εκπομπή "Έλλη" και παράλληλα ως βασική σχολιάστρια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη. Ένα χρόνο μετά (Ιανουάριος 2008) συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha όπου συμπαρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα και παράλληλα επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή "Persona Grata".

Το 2009 δημιούργησε το δικό της ειδησεογραφικό portal με τίτλο ellispoint.gr.

Το 2010 συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash (προηγήθηκε η συνεργασία το 1999 με την εκπομπή "Ελλιγμοί") παρουσιάζοντας καθημερινή εκπομπή με την δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη.

Το Φεβρουάριο του 2011 επέστρεψε και πάλι στην κρατική τηλεόραση παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στη ΝΕΤ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2011, παράλληλα με το δελτίο ειδήσεων, παρουσιάζει και την εβδομαδιαία εκπομπή ΝETWEEK. Φιλοδοξία της εκπομπής, όπως αναφέρεται, είναι να αναλύει όλα τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, να προβάλλει και να εκτιμά τις προεκτάσεις και τις συνέπειές τους αλλά και να δίνει μια διαφορετική, διεισδυτική ματιά στην επικαιρότητα, με προσκεκλημένους πολιτικούς, επιστήμονες, ανθρώπους της Τέχνης και της κοινωνίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Προσωπική ζωή

Η Έλλη Στάη έχει κάνει τέσσερις γάμους. Ο πρώτος με τον δικηγόρο Νίκο Στάη (από τον οποίο κράτησε και το επίθετο της), ο δεύτερος ήταν με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κατσίμη, με τον οποίο απέκτησε το γιο της Μάρκο. Για πολλά χρόνια σύντροφος της υπήρξε ο Διονύσης Λιβανός (πρώην Υπουργός Τουρισμού επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου). Το 1999 παντρεύτηκε με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Στέλιο Παναγόπουλο. Από τον Ιούνιο του 2008 είναι παντρεμένη με τον εφοπλιστή Μιχάλη Γουλανδρή, γόνο της γνωστής οικογένειας.

Φλοίσβος

Το 1994 η Έλλη Στάη φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύμματος βρώμικου χρήματος, μετά από υπερώτηση που έρχεται στην Βουλή το 1997. Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, η Έλλη Στάη – Τσαρλαμπά, 5 μέρες μετά την πλειοδοσία για το καζίνο του Φλοίσβου, αγοράζει τοις μετρητοις από την υπεράκτια εταιρεία «ABOSHEHAB INVESTMENTS LTD» ακίνητο στη διασταύρωση των οδών Ησιόδου και Μελεάγρου αρ. 16, δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο. Αντίθετα στην συνηθισμένη πρακτική να αγοράζεται ακίνητο με παρουσία συμβολαιoγράφου, η αγοραπωλησία υπεγράφη στο γραφείο του κ. Σπύρου Σαγιά, δικηγόρου και ειδικού συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Λιβανού κατά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής του διαγωνισμού λόγων εξειδικεύσεως στην Τουριστική νομοθεσία και τις τουριστικές επενδύσεις και την ίδια περίοδο που η κ. Στάη διατηρεί σχέση με τον κύριο Λιβανό. H Επιτροπή κατά πλειοψηφία δεν έδωσε άδεια ώστε να εκτιμηθεί η πραγματική αξία του αγορασθέντος ακινήτου καθώς και για το πόθεν έσχες της κυρίας Στάη.

ΝΕΤ

Από τον Φεβρουάριο του 2011 επιστρέφει και πάλι στην κρατική τηλεόραση παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στη ΝΕΤ, υπογράφοντας ταυτόχρονα και ένα πολύ ακριβό συμβόλαιο. Αρχικός στόχος της συνεργασίας των δύο πλευρών ήταν να ανέβουν τα νούμερα της τηλεθέασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ. Εντούτοις όμως το όλο εγχείρημα έχει στεφθεί από αποτυχία, δημιουργώντας ταυτόχρονα γκρίνια και εκνευρισμό σε όλο το κανάλι.

De Siris