Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Ντίνος Δουλγεράκης


Ντίνος Δουλγεράκης

Ο Ντίνος Δουλγεράκης γεννήθηκε στη Γέργερη Ηρακλείου Κρήτης και σπούδασε στις δραματικές σχολές Εθνικού Θεάτρου και Γρηγόρη Βαφιά μετά την αποφοίτησή του από την Παιδαγωγική Ακαδημία. Εργάστηκε με αξιόλογους αθηναϊκούς θιάσους και ανέπτυξε δραστηριότητα στο ραδιόφωνο και σε εκπομπές συνεχείας. Το 1981 ίδρυσε το Επαγγελματικο Παιδικό Θέατρο, όπου παρουσίασε σε δική του σκηνοθεσία διάφορα έργα.

Σκηνοθέτησε επίσης έργα σε συνεργασία με τις θεατρικές ομάδες του πολιτιστικού τμήματος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (1983) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (1994-1995). Σύζυγος της ηθοποιού Χαράς Αποστόλου.

Την 25η Μαρτίου του 2012, υπέστη έμφραγμα και έφυγε από τη ζωή. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή στις 3 Απριλίου από τη σύζυγό του η οποία το ανακοίνωσε κατά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του κλάδου.

Θέατρο

Η αυλή των θαυμάτων (1982)
Ταχυδρόμος Ειρήνη (1983)
Κουβαδάς Κρεατομηχανή (1984)
Ζ΄Διευθυντής Πατέρας Ένας όμηρος (1984)
Ένας εθελοντής Οι μπουλουκτσήδες (1985)
Τυφλός Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι (1985)
Δάσκαλος Κιλελέρ (1986) Δάσκαλος Εξορία (1987)
Πατέρας της Νύφης Εκκλησιάζουσες (1987)
Χρέμης Ο επιθεωρητής (1988)
Πιοτρ Ιβάνοβιτς Μπόμπτσινσκι Ιππόλυτος (1989)
Θεράπων Αρσενικό και παλιά δαντέλα (1989)
Αιδεσιμότατος Χάρπερ Δωδέκατη νύχτα (1990)
Φάβας Η μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της (1991)
Γραφιάς Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι (1991)
Λεντύλος Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1992)
Γιώτης Ο δείπνος (1993)
Ηθοποιός Περαστικός Σχολείον σκανδάλων (1993)
Μωύζ Εκκλησιάζουσες (1993)
Γ΄ Γρηά Η τρέλλα του Γεωργίου Γ΄ (1993)
Δρ. Γουόρεν Η κατάληψη (1994)
Πούλιος Χρήστος Νεφέλες (1994)
Αριστοφάνης Ο άγιος Γεώργιος σκοτώνει το δράκο (1995)
Τρύφων Αχαρνείς (1995)
Αγγελιαφόρος Δικαιόπολη Παρέμβαση στο χορό Οι φάλαινες του Αυγούστου (2001)
Τζόσουα Η τρελή του Σαγιώ (2003)
Παλιάνθρωπος Το δώρο της Μέδουσας (2004)

Φιλμογραφία

Μειδιάστε Παρακαλώ (1988)
Σιδηρά Κυρία (1983)
Ο φαλακρός μαθητής (1979) [(αστυνόμος)]
1922 (1978)
Η Αλήθεια ειναι Πικρή (1974)
Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973)
Σ`Εχω Ανάγκη Απόψε Πολύ (1973)
Οι Πολεμισταί της Ειρήνης (1973)
Θανάση πάρε τ' όπλο σου (1972)
Ο Ιπποκράτης και η Δημοκρατία (1972)
Ο εχθρός του λαού (1972)
Πίσω και σας φάγαμε (1972)
Ευδοκία (1971)
Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση (1971)
Οι άντρες ξέρουν να αγαπούν (1971)
Η Μεσόγειος φλέγεται (1970)
Ο Παιχνιδιάρης (1970)
Ο Τελευταίος Αιχμάλωτος (1970)
Ο Αετός των Σκλαβωμένων (1970)
Κατηγορώ τους Δυνατούς (1970)
Το ανθρωπάκι (1969)
Ενας Αντρας με Συνειδηση (1969)
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό... (1969)
Η Σφραγίδα του Θεού (1969)
Δάκρυα και διπλοπενιές (1969)
Η Λυγερη (1968)
Ταπεινός και Καταφρονεμένος (1968)
Καταραμένη ώρα (1968)
Η Κοινωνία μας Αδίκησε (1967)
Η έβδομη μέρα της δημιουργίας (1966)
Φίφης ο Ακτύπητος (1966)
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966)

Σειρές που έχει παίξει

7 θανάσιμες πεθερές : Η φαρμακόγλωσση πεθερά 2004-2005 MEGA
Από την κωμωδία στο δράμα 1974 ΕΙΡΤ
Γυφτοπούλα 1974 ΥΕΝΕΔ
Εντιμότατοι κερατάδες : Ο ξέγνοιαστος κερατάς 2006-2007 ALPHA
Η βλαχοπούλα 1988 ΕΤ1
Η πρώτη γραμμή 1971 ΕΙΡΤ
Ημερολόγιο ενός θυρωρού 1979 ΥΕΝΕΔ
Ιστορίες της ζωής 1981 ΥΕΝΕΔ Καπιταλιστής 1982 ΕΡΤ
Λάκης ο γλυκούλης 2008 MEGA
Λωξάντρα 1980 ΕΡΤ
Μαντάμ Σουσού 1986 ΕΡΤ2
Μεθυσμένη πολιτεία 1980 ΕΡΤ
Μπολσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζων 1972 ΥΕΝΕΔ
Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανός 1972 ΕΙΡΤ
Ο δρόμος 1977 ΥΕΝΕΔ
Ο ζητιάνος 1982 ΥΕΝΕΔ
Πικρά χαμόγελα 1976 ΥΕΝΕΔ
Τα καθημερινά 1983 ΕΡΤ
Ταξιτζής 1978 ΥΕΝΕΔ
Τμήμα ηθών: Η δωροδοκία 1992 ΑΝΤ1

Βιντεοταινίες που έχει πάιξει

T.V Kουλουβάχατα 1989
Αετονύχηδες και χαζοπούλια 1987
Με το ζόρι τρελός 1986
Ο ταξιτζής 1985
Οι ατσίδες και η κούκλα 1985

De Siris