Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Γερμανίας Αυγουστίνος

Γερμανίας Αυγουστίνος

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος (κατά κόσμον Γεώργιος Λαμπαρδάκης) γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1938 στις Βουκολιές Χανίων Κρήτης.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την αποία αποφοίτησε το 1960. Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε Διάκονος και συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογία και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, και Μύνστερ και Βερολίνου της Γερμανίας.

Το 1964 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον τότε Μητροπολίτη Γερμανίας Πολύευκτο. Κατόπιν του δόθηκε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και τοποθετήθηκε ως εφημέριος στην ενορία Αγίου Νικολάου Βερολίνου, όπου υπηρέτησε από το 1964 μέχρι το 1972. Παράλληλα δίδασκε, για μια εξαετία, Ορθόδοξη Θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Το 1972 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας υπο τον τίτλο της Πάλαι Ποτέ Διαλαμψάσης Επισκοπής Ελαίας. Η χειροτονία του σε επίσκοπο ήταν η πρώτη χειροτονία Έλληνα ορθόδοξου Επισκόπου στη Γερμανία και έγινε στις 26 Μαρτίου 1972 στη Φρανκφούρτη. Ως Βοηθός Επίσκοπος είχε την έδρα του στο Βερολίνο. Εργάστηκε ιδιαίτερα για την ανέγερση του Ιερού Ναού της Αναλήψεως του Σωτήρος στο Βερολίνο, καθώς και για τη νομική αναγνώριση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας σε νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Από το 1973 μέχρι το 1979 ήταν πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου του Βερολίνου και το 1978 εξελέγη για πρώτη φορά αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γερμανίας, αξίωμα που κατέχει μέχρι και σήμερα. Από το 1976 μέχρι 1982 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Εκκλησιών για θέματα αλλοδαπών εργαζομένων, που έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1980 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπολίτης Γερμανίας. Ενθρονίστηκε στις 8 Νοεμβρίου 1980 στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Βόννης. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον διμερή θεολογικό διάλογο με την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας, συμπρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας, συμπρόεδρος της Κοινής Επιτροπής της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας και των κανονικών Ορθοδόξων Εκκλησιών της Γερμανίας, καθώς επίσης και πρόεδρος, από το 1996, του Οικουμενικού Συμβουλίου της Γερμανίας για την υποστήριξη ορθοδόξων ιερέων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που εκπροσωπούνται στη Γερμανία.

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος έχει τιμηθεί για την προσφορά του με τις ακόλουθες διακρίσεις:

Το 1980 τιμήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Κάρστενς με το Σταυρό Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Το 1992 από τον Πρωθυπουργό κ. Ράου με το Παράσημο Αξίας του κρατιδίου Ρηνανίας - Βεστφαλίας
Το 1994 με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον τότε πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή


De Siris