Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Δημήτριος Βρανόπουλος


Δημήτριος Βρανόπουλος

Ο Δημήτριος Βρανόπουλος γεννήθηκε το 1900 και πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 1980, ήταν δικηγόρος, διευθυντής Αστυνομίας Πόλεων, βουλευτής και υπουργός Συγκοινωνιών.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1900. Μετά την ολοκλήρωση των νομικών σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησε να δικηγορεί στην Αθήνα και αργότερα κατατάχθηκε στη νεοσύστατη Αστυνομία Πόλεων. Την περίοδο 1943 - 1945 ανέλαβε διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων των Πατρών. Τη δε περίοδο 1945 - 1950 ανέλαβε διευθυντής Αστυνομίας Πόλεων Πειραιώς και στη συνέχεια την περίοδο 1950 - 1956 διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων Αθηνών.

Το 1956 ξεκίνησε να πολιτεύεται όπου και εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών το ίδιος έτος και ακολούθως τα έτη 1958, 1961, 1963 και 1964 με την ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.

Στη κυβέρνηση Κ. Καραμανλή 1961 ανέλαβε υπουργός Συγκοινωνιών, θέση που διατήρησε μέχρι το 1963.

Σημειώσεις

Ο Δημήτριος Βρανόπουλος ήταν ο αναμορφωτής των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορείων) της πρωτεύουσας και γενικότερα των ελληνικών μεγαλουπόλεων. Με δ/γμα επί υπουργίας του τοποθετήθηκαν οι μικρο-μεγαφωνικές εγκαταστάσεις στα λεωφορεία καθώς και τα ηλεκτρικά κουδούνια στάσης, όπου μέχρι τότε γίνονταν δια "ζώσης φωνής" τόσο από τον εισπράκτορα όσο και από τους επιβάτες.

Ευτράπελο συμβάν

Παροιμιώδης υπήρξε η απάντηση που έλαβε ο Δ. Βρανόπουλος από έναν εισπράκτορα, η οποία και συζητιόταν επί μακρόν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα κάποιο μεσημέρι καλοκαιριού επιβιβάστηκε σε λεωφορείο της εποχής προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος την απήχηση του μέτρου της εγκατάστασης μικροφώνων και κουδουνιών που είχε νομοθετήσει. Βλέποντας όμως τον εισπράκτορα καταϊδρωμένο να στέκεται όρθιος και να κραυγάζει στους επιβάτες επανειλημμένα να προχωρήσουν στον διάδρομο χωρίς να κάνει χρήση του ήδη εγκατεστημένου μικροφώνου, ίσως από συνήθεια, δείχνοντάς του το αυτό τον ρώτησε:

- Δε μου λες σε παρακαλώ, αυτό τι είναι;

- Το κέρατο του Βρανόπουλου, που μου το στήσανε εδώ πάνω για να φωνάζω να προχωράνε στο διάδρομο και δεν κουνιέται κανείς!

Όταν τότε ο Δ. Βρανόπουλος επέδειξε ταυτότητα και του γνώρισε την ιδιότητά του υπουργού το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται. Απειλήθηκε ο εισπράκτορας να διωχθεί, το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε και οι επιβάτες συνέχισαν τον προορισμό τους με άλλα λεωφορεία και μέσα μεταφοράς. Το γεγονός αυτό έγινε αμέσως γνωστό στον τύπο όπου και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα.

Τελικά ο εισπράκτορας δεν διώχθηκε πλην όμως για αρκετό καιρό οι επιβάτες των λεωφορείων της Αθήνας προκαλούσαν στους εισπράκτορες αρεσκόμενοι ν΄ ακούν την επανάληψη της ίδιας απάντησης.

De Siris