Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Λουκάς Βύντρα


Λουκάς Βύντρα

Ο Λουκάς Βύντρα είναι διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε στην πόλη Αλμπερχίτσε της Τσεχίας στις 5 Φεβρουαρίου του 1981, από Τσέχο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, με καταγωγή από την Αλμωπία της περ. εν. Πέλλας. Έχει ύψος 1.84 μ και αγωνίζεται στις θέσεις του δεξιού αμυντικού και του κεντρικού αμυντικού.

Καριέρα

Ξεκίνησε την καριέρα του αγωνιζόμενος στον Αλμωπό Αριδαίας και το 2000 αποκτήθηκε από τον Πανηλειακό. Έχει επίσης αγωνιστεί ως δανεικός στη Βέροια. Οι εμφανίσεις του με την ομάδα της Ηλείας προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων της Αθήνας, με τον Παναθηναϊκό να τον αποκτά τελικά κατά την χειμερινή μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2004.

Ο Βύντρα κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδας με τους "πράσινους" το 2004, χωρίς να έχει ωστόσο χρόνο συμμετοχής. Μετά την αποχώρηση του Γιούρκα Σεϊταρίδη το καλοκαίρι του 2004, και λόγω της ελλιπούς μεταγραφικής ενίσχυσης από την τότε διοίκηση του Παναθηναϊκού, χρησιμοποιήθηκε στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα, αν και είχε αποκτηθεί ως κεντρικός αμυντικός. Κατά τη θητεία του στην ομάδα μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού.

Τον Φεβρουάριο του 2011 ο Βύντρα ανανέωσε μέχρι το 2014 στον Παναθηναϊκό παρά τα μέτρα λιτότητας της διοίκησης της ομάδας. Τη σεζόν 2012-13 έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίχτης του Παναθηναϊκού, τη στιγμή που όλοι οι πρωταγωνιστές του νταμπλ της περιόδου 2010 (Λέτο, Σισέ, Νίνης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Κατσουράνης κλπ) πωλήθηκαν ή έφυγαν από την ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2013 αφέθηκε ελεύθερος λαμβάνοντας παράλληλα πολύ υψηλή αποζημίωση. Στις 31 Ιανουαρίου 2013 ανακοινώθηκε η απόκτηση του από την ισπανική Λεβάντε.

Εθνική Ελλάδας

Από το 1997 έως το 2005 συμμετείχε στην Εθνική Ελπίδων. Το 2004 συμμετείχε στην ολυμπιακή ομάδα έχοντας τρεις συμμετοχές. Από το 2005 είναι διεθνής με την Εθνική Ελλάδος, μετρώντας συνολικά 42 συμμετοχές. Έχει πάρει μέρος στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών που διεξήχθη στα γήπεδα της Γερμανίας το 2005, καθώς και στο EURO 2008 που έλαβε χώρα στην Αυστρία και την Ελβετία.

Αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας που κέρδισε την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ 2010. Επιλέχθηκε στη βασική ενδεκάδα και των τριών παιχνιδιών του Μουντιάλ 2010.

Προσωπική ζωή

Ο Λουκάς είναι νυμφευμένος και έχει αποκτήσει ένα παιδί.

De Siris