Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Άρης Χριστοφέλλης


Άρης Χριστοφέλλης

Ο Άρης Χριστοφέλλης, γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1960, είναι Έλληνας κοντρα-τενόρος.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια στην École Normale de Musique, στο Παρίσι.

Έκανε το ντεμπούτο του στον "Μουσικό Μάϊο" του Μπορντώ το 1984. Το 1985 τραγούδησε Μότσαρτ στις Κάννες, στην εναρκτήρια συναυλία της MIDEM Classique, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό τόσο από το κοινό όσο και τους κριτικούς.

Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από την Αναγέννηση στη σύγχρονη μουσική, αλλά επικεντρώνεται στην ιταλική όπερα του 18ου αιώνα. Η έκταση της φωνής του αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, φτάνοντας τις ψηλότερες νότες μιας υψίφωνου. Κατατάσεται συχνά στους "σοπρανίστες" κόντρα-τενόρους (ορολογία υπό αμφισβήτιση), ενώ έχει χαρακτηριστεί ακόμη και ως "ακροβάτης της φωνής". Η άρτια τεχνική του και η φωνητική του ευελιξία τον έχει καταστήσει ιδανικό ερμηνευτή ρόλων για καστράτους. Ως μουσικολόγος, έχει φέρει στο φως πολλά έργα αυτής της περιόδου και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη διακόσμηση της φωνητικής μουσικής (abbellimenti) του 18ου και 19ου αιώνα.

Έχει ηχογραφήσει πλειάδα δίσκων και έχει συνεργαστεί με αρκετούς επιφανείς σύγχρονους συνθέτες, όπως Γιώργος Κουμεντάκης, Νίκος Κυπουργός, Λἐνα Πλάτωνος κ.α.

Επίσης, διδάσκει φωνητική στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δισκογραφία

"King of the Night" (1984)
"L’ Age d' Or des Castrats" (1985)
"Hommage a Farinelli" (1987)
"Το αηδόνι του αυτοκράτορα" (1989)
"O Ά. Χριστοφέλλης τραγουδά" (1989)
"Olimpiade" (1991)
"Daniele Profeta" (1992)
"Superbo di me stesso" (1994)
"Farinelli et son temps" (1994)
"Music in Shakespeare's time" (1995)
"Ottone in Villa" (1996)
"Les Castrats du temps de Mozart" (1996)
"Από χώρες μακρινές και ανθρώπους" (1996)
"Τα μυστικά του κήπου" (2001)
"Μουσική σε εικόνες" (2002)
"Γιώργος Κουμεντάκης: 4 έργα για τον Άρη Χριστοφέλλη" (2002)
"Τραγούδια στο κέντρο της λήθης" (2009)

De Siris