Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).
Περίπου 250.000 παιδιά παγκοσμίως προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο. Το 80% των περιπτώσεων είτε δεν διαγνώσκεται εγκαίρως είτε δεν λαμβάνει την κατάλληλη αγωγή, η οποία τις περισσότερες φορές μπορεί να αποδειχθεί θεραπευτική. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι από τους τύπους καρκίνου της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι και, αν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα σε όλο τον κόσμο, περισσότερες από 100.000 παιδικές ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο.
Η συχνότητα εμφάνισης παιδικού καρκίνου είναι η ίδια σε όλο τον κόσμο και κυμαίνεται από 75-140 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο παιδιών, αλλά η κατανομή των διαφόρων τύπων ποικίλλει σημαντικά. Στις αναπτυγμένες χώρες ο συχνότερος τύπος παιδικού καρκίνου είναι η λευχαιμία, και ακολουθούν οι καρκίνοι του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.Η λευχαιμία και οι όγκοι του εγκεφάλου εμφανίζονται με μικρότερη συχνότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου της παιδικής ηλικίας είναι τα λεμφώματα
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου. Επίσης, απαιτούνται εντατικότερες έρευνες για τους τύπους καρκίνου που προσβάλλουν κυρίως τα παιδία των φτωχότερων χωρών.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, περίπου 500 ελληνόπουλα αναπτύσσουν κάθε χρόνο λευχαιμία, αλλά χάρη στις νέες θεραπείες και στη μεταμόσχευση μυελού των οστών τα τέσσερα στα πέντε τελικά θεραπεύονται.
Παρά τα ενθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία, οι επιστήμονες κάνουν έκλησση στο στο κοινό για βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας είναι μικρός (περίπου 3.500). Δότες μπορούν να γίνουν όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών.
Στη χώρα μας λειτουργούν δύο «δεξαμενές» μυελού των οστών, η μία στην Αθήνα και η άλλη στη Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθυνθούν όσοι επιθυμούν να γίνουν εθελοντές.
Από: www.sansimera.org
De Siris