Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Κοραλία Ανδρειάδη-Θεοτοκά

Κοραλία Ανδρειάδη-Θεοτοκά

Η Κοραλία Ανδρειάδη γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1935 και αυτοκτόνησε στις 18 Δεκεμβρίου 1976, περισσότερο γνωστή ως Κοραλία Θεοτοκά με το επώνυμο του συζύγου της Γιώργου Θεοτοκά ήταν Ελληνίδα ποιήτρια και πεζογράφος με τη δική της διαδρομή στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας.

Βιογραφικά Στοιχεία

Τελειώνοντας το γυμνάσιο το 1953 με διακρίσεις σε ό,τι αφορούσε στις λογοτεχνικές της επιδόσεις η Κοραλία Ανδρειάδη, πέραν των σπουδών της στην Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, ασχολήθηκε εξαιτίας της εργασίας του πατέρα της με την εισαγωγή ταινιών ινδικού κινηματογράφου. Αργότερα τελείωσε τη Σχολή Ξεναγών και εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα ως ξεναγός. Το 1966 παντρεύτηκε τον Γιώργο Θεοτοκά μετά από γνωριμία επτά περίπου χρόνων. Καθώς εκείνος πέθανε τον ίδιο χρόνο, η Θεοτοκά έκτοτε και έως του θανάτου της ασχολήθηκε με την έκδοση και προβολή όλου του ανέκδοτου ή εκδομένου υλικού του συγγραφέα. Με δάσκαλο τον Παντελή Πρεβελάκη ασχολήθηκε επίσης με την Ιστορία της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Τον Δεκέμβριο του 1976 η Κοραλία των τάφων, όπως την αποκάλεσαν, αυτοκτόνησε.

Έργα

1963, Απόπειρες, Φέξης, Αθήνα.

1967, Σε άλλο φως, Ίκαρος, Αθήνα.

1971, Η Ταυτότητα, Ίκαρος, Αθήνα.

1975, Οι Μεγάλες Διαδικασίες, Ίκαρος, Αθήνα.

Βιβλιογραφία

Τζ. Ανδρειάδου - Σταμπουλοπούλου, (επιμ), 1977, Κοραλία Θεοτοκά: Τα κείμενά της - τα κείμενα για το έργο της, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Αθήνα.

De Siris