Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ζωζώ Ζάρπα


Ζωζώ Ζάρπα

Η Ζωζώ Ζάρπα γεννήθηκε το 1939 και πέθανε στις 19 Απριλίου 2012, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.

Η Ζωζώ Ζάρπα ήταν αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, όπου πήρε μέρος ως μέλος και κορυφαία του χορού σε όλες τις τραγωδίες και κωμωδίες σε σκηνοθεσίες Ροντήρη, Μινωτή, Μουζενίδη, Σολωμού κ.ά. Αργότερα συνεργάστηκε με διάφορα θεατρικά σχήματα, όπως το θέατρο Στοά του Θανάση Παπαγεωργίου, το θέατρο Λαμπέτη του Γιώργου Λεμπέση, με τον Βασίλη Τσιβιλίκα κ.ά., ενώ παράλληλα σκηνοθετούσε για το θέατρο, με τελευταία της δουλειά το Μερικοί τον προτιμούν νεκρό, του του Β. Δουκουτσέλη, στο θέατρο Θεμέλιο.

Ακόμη πήρε μέρος αρκετές ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων η Φωτογραφία του Νίκου Παπατάκη, Ιωάννης ο βίαιος της Τόνιας Μαρκετάκη, Οι τέσσερις εποχές της Μαρίας Ηλιού κ.ά. Στην τηλεόραση εργάστηκε σε σημαντικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων Κίτρινος φάκελος, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Πρόβα νυφικού, Η αγάπη άργησε μια μέρα, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη κ.ά.

Μαζί με τους Νίκο Βασταρδή, Έντα Δημοπούλου και Γιάννη Νεγρεπόντη ίδρυσαν το 1981 το θέατρο Θεμέλιο με στόχο την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων που θα βασίζονται στην έρευνα, την ποιότητα και το ήθος στη θεατρική διαδικασία.

Το 1992 ίδρυσε την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης, με προοπτική την αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας.

Η Ζωζώ Ζάρπα υπήρξε από τα νεανικά της χρόνια πιστή και συνεπής αγωνίστρια της Αριστεράς. Ήταν στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη (μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής), ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ Εσ. και του Συνασπισμού.

De Siris