Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ευριπίδης Στυλιανίδης


Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1966, είναι Έλληνας πολιτικός, βουλευτής νομού Ροδόπης εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία και Υπουργός Εσωτερικών.

Γενικά

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Αφού αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Κομοτηνής σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, από την οποία αποφοίτησε το 1989. Το 1994 έγινε διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ την περίοδο 1984-1989 και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ την περίοδο 1994-1995.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ροδόπης στις εκλογές του 2000. Κατά το διάστημα 2001-2004 διετέλεσε Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εκλεγμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το 2004 ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2007 του ανατέθηκε η θέση του Υπουργού Παιδείας.

Είναι παντρεμένος με τη Στεργιούλα (Γιούλη) Παπαχρήστου, με την οποία έχει τρία παιδιά. Μιλά αγγλικά και γερμανικά.

Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2007 του ανατέθηκε η θέση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μια από τις πρώτες ενέργειές του ήταν η απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού που επρόκειτο να διανεμηθεί στα σχολεία και που είχε προκαλέσει έντονες διαμάχες ως προς το περιεχόμενό του (βλ. εκπαιδευτική μεταρρύθμιση). Έδωσε εντολή να επανεκτυπωθεί το παλιό βιβλίο Ιστορίας και να διανεμηθεί στα παιδιά, ενώ παράλληλα προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη συγγραφή νέου βιβλίου Ιστορίας.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2008, ως υπουργός Παιδείας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναπαρήγαγε τον αστικό μύθο του Hellenic Quest κατά τη διάρκεια εναρκτήριας ομιλίας του στα πλαίσια ετήσιων μαθητικών αγώνων επιχειρηματολογίας, σε μια προσπάθειά του να αποδείξει την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας. Η ομιλία έγινε στον χώρο της Παλαιάς Βουλής και απέσπασε τα επικριτικά σχόλια του τύπου.

Στις 14 Νοεμβρίου του 2008 ο Συνήγορος του Πολίτη  υποστήριξε το δικαίωμα κάθε μαθητή / μαθήτριας να απαλλάσσεται από το μάθημα των θρησκευτικών εφόσον το επιθυμεί, ανεξάρτητα από το εάν είναι αλλόθρησκος ή όχι. O Ευρπιπίδης Στυλιανίδης αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει πολιτική, υπερβαίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα όρια των αρμοδιοτήτων του, τονίζοντας ότι οι θέσεις του Υπουργείου και της Εκκλησίας ταυτίζονται, και ότι οι σχέσεις αυτές «δεν θα πρέπει να διαταράζονται από τέτοιου είδους προπαγανδιστικές προσπάθειες».

Στις 21 Νοεμβρίου του 2008 Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε τις αρχικές θέσεις σε νέα επιστολή επικαλούμενος την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομολογία.[8] Από τότε δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών έχουν όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, με απλή υπεύθυνη δήλωση (για λόγους συνείδησης).

Με αφορμή τις Ταραχές του Δεκεμβρίου 2008 πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ειδικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επικοινωνία των μαθητών με το υπουργείο. Αρνητικά σχολιάστηκε από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά τον θάνατο του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, διασκέδαζε ακούγοντας την Έλενα Παπαρίζου στο νυχτερινό κέντρο, ενώ την επόμενη ημέρα παρακολούθησε αγώνα ποδοσφαίρου, σαν να μην τον επηρέασαν τα γεγονότα.

Κατά τον απολογισμό του έργου του στο υπουργείο, ως σημαντικότερα πεπραγμένα του θεώρησε ο ίδιος την κατασκευή 1233 σχολείων σε όλη την Ελλάδα, την εφαρμογή του υποχρεωτικού νηπιαγωγείου, την υποχρεωτική ειδική αγωγή και εκπαίδευση για άτομα με αναπηρία, αλλά και την απορρόφηση κοινοτικών πόρων από το Γ' ΚΠΣ σε ποσοστό 95,27%. Οι ισχυρισμοί του αυτοί αμφισβητήθηκαν από την Αντιπολίτευση.

Έντονη κριτική δέχτηκε ο Ε.Στυλιανίδης και για το ταξίδι του στο Παρίσι μαζί με τη συζυγό του και τη διαμονή τους σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Στυλιανίδης απάντησε μεσω ανακοίνωσης οτι το ταξίδι έγινε Βάσει πρωτοκόλλου

Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών

Με τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου του 2009 διορίστηκε υπουργός Μεταφορών, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009.
Στις προτεραιότητες του ήταν η αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών στις πόλεις, δίνοντας έμφαση σε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, λεγόμενες πράσινες μετακινήσεις, όπως αντιρρυπαντικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου. Την άνοιξη του 2009 θεσπίστηκε η μείωση κατά 50% της αξίας του εισιτηρίου στους συγκοινωνιακούς φορείς του λεκανοπεδίου Αττικής για άτομα ηλικίας άνω των 65, άτομα ηλικίας έως 18 ετών και σπουδαστές δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Από την άλλη, τον Απρίλιο του 2009 ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών προχωρούσε στο πιλοτικό άνοιγμα ορισμένων λεωφορειολωρίδων της Αθήνας στα ταξί, απόφαση που κατακρίθηκε θεωρούμενη ως προεκλογικό δώρο προς τον κλάδο των ιδιοκτητών ταξί., Επίσης έδωσε έμφαση στην ανασυγκρότηση του ΟΣΕ και την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων, ώστε να προσφέρουν όσο καλύτερες υπηρεσίες γίνεται. Περαιτέρω, δόθηκε έμφαση στις «πράσινες» μετακινήσεις, στις αστικές συγκοινωνίες όπως και στην κατασκευή ποδηλατοδρόμων.
Στο θέμα των επικοινωνιών δόθηκε προτεραιότητα στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Σε εκπαιδευτικούς χώρους εγκαταστάθηκαν γρήγορες και ασύρματες διαδικτυακές συνδέσεις (Wi-Fi) με την βοήθεια του προγράμματος «ΔΟΡ.Υ.» Με τον ίδιο πρόγραμμα απέκτησαν πρόσβαση σε υψηλής ταχύτητα διαδίκτυο και δημόσιες υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Στα Ελληνικά Ταχυδρομεία εφαρμόστηκε ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών.
Το τελευταίο διάστημα της θητείας του Ευριπίδη Στυλιανίδη σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις στιγματίστηκε από εμπλοκή του σε σκάνδαλα και από αιχμές είτε για κακοδιαχείριση, είτε για μαζικούς παράνομους προεκλογικούς διορισμούς Θρακιωτών «ημετέρων».(ALSTOM, διορισμός συγγενούς συνεργάτη του, ρουσφέτια, καλοπέραση, "τάισμα" ΜΜΕ της εκλογικής του περιφέρειας κ.α.)

Τον Ιούνιο του 2012, διορίσθηκε Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά.

De Siris