Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

27 Δεκεμβρίου Σαν Σήμερα


27 Δεκεμβρίου Σαν Σήμερα

27 Δεκεμβρίου 2007 - Δολοφονείται η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο.

Γεγονότα

537 - Τελούνται τα εγκαίνια του ναού της Αγίας Σοφίας από τον Πατριάρχη Ευτύχιο και τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

1825 - Η πρώτη ατμομηχανή κάνει την εμφάνισή της στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μ. Βρετανίας.

1829 - Αρχίζει στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας η λειτουργία μικρής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

1831 - Ο Κάρολος Δαρβίνος μπαρκάρει με το πλοίο Beagle και ξεκινά το ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα διατυπώσει τη θεωρία της εξέλιξης.

1904 - Κάνει πρεμιέρα η θεατρική παράσταση «Πίτερ Παν», του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι.

1945 - Τίθεται σε ισχύ η απόφαση της συνόδου του Μπρέτον Γουντς, για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας

1947 - Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστοκλή Σοφούλη με αναγκαστικό νόμο κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη. Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο. Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδας Ο Ρίζος της Δευτέρας, εβδομαδιαίο όργανο του ΚΚΕ.

1968 - Οι αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 8 προσθαλασσώνονται στον Ειρηνικό.

2007 - Δολοφονείται η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο.

Γεννήσεις

1571 - Γιοχάνες Κέπλερ, Γερμανός αστρονόμος

1809 - Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, Έλληνας λόγιος και ποιητής

1822 - Λουί Παστέρ, Γάλλος επιστήμονας

1901 - Μάρλεν Ντίτριχ, Γερμανίδα ηθοποιός

1907 - Σεμπάστιαν Χάφνερ, Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας

1948 - Ζεράρντ Ντεπαρτιέ, Γάλλος ηθοποιός

1948 - Θανάσης Πολυκανδριώτης, Έλληνας μουσικός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. 

1950 - Χάρις Αλεξίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1954 - Ελένη Δήμου, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1976 - Νίκος Γεωργέας, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

1836 - Στίβεν Φούλερ Όστιν, ο ιδρυτής της πολιτείας του Τέξας. Προς τιμήν του, η πρωτεύουσα του Τέξας φέρει το επίθετό του (Austin)

1923 - Γουστάβος Άιφελ, Γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας.

1938 - Οσίπ Μάντελσταμ, Ρωσοεβραίος ποιητής

1972 - Λέστερ Πήρσον, 14ος πρωθυπουργός του Καναδά, βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1957

1982 - Τζακ Σουίγκερτ, Αμερικανός αστροναύτης (Απόλλων 13)

1988 - Βάσω Κατράκη, Ελληνίδα χαράκτρια.

2007 - Μπεναζίρ Μπούτο, Πακιστανή πολιτικός, πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν

Συναξαριστής

Πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου (†34). Υπήρξε ένας από τους επτά διακόνους τους οποίους εξέλεξαν οι πρώτοι χριστιανοί και χειροτόνησαν οι Άγιοι Απόστολοι, με σκοπό να επιβλέπουν τη διαχείριση των τροφίμων και των χρημάτων των χριστιανικών κοινοτήτων. Ο Στέφανος είχε αφιερώσει τη ζωή του στο κήρυγμα του ευαγγελικού λόγου και στη φιλανθρωπική δράση. Για τη προσφορά και τις αρετές του τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Με το χάρισμα αυτό θεράπευε ασθενείς και αποδείκνυε τη δύναμη του Χριστού. Με τη βαθιά θεολογική του κατάρτιση ανέτρεπε εύκολα τις κακοδοξίες των Ιουδαίων για το έργο του Χριστού, προκαλώντας την οργή και το φθόνο τους. Κάποιοι μάλιστα από τους φανατικούς Ιουδαίους τον συκοφάντησαν και τον οδήγησαν σε απολογία μπροστά στους αρχιερείς. Όταν ο Στέφανος απολογήθηκε κατατρόπωσε το συνέδριο και τους αρχιερείς προκαλώντας την οργή τους. Έπειτα από την απολογία του, οι Ιουδαίοι τον έσυραν έξω από το δικαστήριο και τον θανάτωσαν δια λιθοβολισμού.

Μάρτυρος Μαυρικίου και των συν αυτώ 70 μαρτύρων. Ο άγιος Μαυρίκιος και οι άγιοι 70 μάρτυρες μαρτύρησαν στα χρόνια του βασιλιά Μαξιμιανού. Ήταν στρατιώτες που διέμεναν στην Απάμεια της Βιθυνίας του Πόντου. Όταν τους κάλεσε ο βασιλιάς, οι άγιοι ομολόγησαν ενώπιόν του, ότι ήταν Χριστιανοί. Αμέσως τους αφαίρεσαν τις στρατιωτικές ζώνες και τους έριξαν στη φυλακή. Ο Μαξιμιανός για να κάνει να υποφέρει ο Μαυρίκιος περισσότερο, αποκεφάλισε μπροστά του τον υιό του. Στη συνέχεια έδεσε τους μάρτυρες σε πασσάλους και τους άφησε δίπλα σε βαλτόνερα. Μετά από δέκα μαρτυρικές ημέρες παρέδωσαν το πνεύμα τους στον Κύριο.

Οσίων Θεοδώρου του Γραπτού (†840), Θεοδώρου Α` αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Λουκά του Τριγληνού.

Εορτολόγιο

Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μαυρικία, Μαυρίκα, Μωρίς, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα, Στέφη

De Siris