Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Πέτρος Ζ’ Αλεξανδρείας


Πέτρος Ζ’ Αλεξανδρείας 

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος Ζ΄ ήταν Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής από το 1997 ως το 2004.

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1949 στο χωρίο Σίχαρι της επαρχίας Κυρήνειας της Κύπρου. Το λαϊκό του όνομα ήταν Πέτρος Παπαπέτρου. Αρχιερέας χειροτονήθηκε το 1983.

Εξελέγη Πατριάρχης από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στις 21 Φεβρουαρίου 1997. Η Πατριαρχεία του χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένες ιεραποστολές στην Κένυα, την Ουγκάντα, τη Μαδαγασκάρη, το Καμερούν και σε πολλά ακόμη μέρη της Αφρικής. Ίδρυσε τις Επισκοπές Νιγηρίας, Μαδαγασκάρης, Γκάνας, Μπουκόμπας και Ζάμπιας.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα διοικητικά θέματα του Πατριαρχείου και συνέταξε την «Πατριαρχική Διάταξη της 16ης Σεπτεμβρίου 2002», η οποία ρυθμίζει τα περί του τρόπου εκλογής του Πατριάρχη από την Ιερά Σύνοδο. Κατά την Πατριαρχία του επίσης ξεκίνησε η ανακαίνιση του Πατριαρχικού Μεγάρου, της Μονής του Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας, της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου και της Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Τέλος, επί των ημερών του Συνοδική Απόφαση αποκατέστησε την κανονική τάξη περί του προσώπου του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως.

Ο Πατριάρχης Πέτρος Ζ΄ βρήκε πρόωρο και τραγικό θάνατο στις 11 Σεπτεμβρίου 2004, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στο Αιγαίο Πέλαγος, στα ανοικτά του Αγίου Όρους, όπου θα πραγματοποιούσε προσκυνηματική επίσκεψη. Μαζί του επέβαιναν άλλα 16 άτομα, μεταξύ των οποίων οι συνεργάτες του Μητροπολίτες Καρχηδόνος Χρυσόστομος, Πηλουσίου Ειρηναίος και Μαδαγασκάρης Νεκτάριος. Το δυστύχημα έχει αποδοθεί με πόρισμα σε τεχνική βλάβη του ελικοπτέρου.

De Siris