Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Γιάννης Κανίδης


Γιάννης Κανίδης

Ο Γιάννης Κανίδης γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1930 και σκοτώθηκε από Τσετσένους εξτρεμιστές στις 3 Σεπτεμβρίου 2004, ήταν Ελληνικής καταγωγής Ρώσος καθηγητής φυσικής αγωγής.

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2004 ομάδα ενόπλων Τσετσένων εξτρεμιστών κατέλαβαν σχολείο με περισσότερα από 1200 παιδιά και ενήλικες ομήρους στην ρωσική πόλη του Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία. Ανάμεσα στους ομήρους και ο 74χρονος ομογενής Γιάννης Κανίδης.

Δύο ημέρες μετά την έναρξη της κατάληψης του σχολείου, οι τρομοκράτες έδωσαν τη δυνατότητα σε νεαρές γυναίκες με τα παιδιά τους να εγκαταλείψουν το κτίριο. Ο διοικητής της τρομοκρατικής ομάδας είδε στον Κανίδη, ένα ασθενικό ηλικιωμένο άνδρα και του έδωσε την άδεια να φύγει κι αυτός.

Ο Έλληνας ομογενής όμως αρνήθηκε, λέγοντας, ότι θα μείνει "με τους μαθητές του μέχρι το τέλος". Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομηρίας των μαθητών ο Κανίδης προσπάθησε και πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για τη ζωή των μαθητών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωάννης Κανίδης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των τρομοκρατών όταν προσπάθησε να αποσυνδέσει ανεμιστήρα οροφής που ήταν συνδεδεμένος με εκρηκτικό μηχανισμό, ώστε να σώσει τα παιδιά που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα του γυμναστηρίου.

Μετά την αποσύνδεση του ανεμιστήρα οροφής οι τρομοκράτες έστρεψαν τα όπλα τους εναντίον των μικρών παιδιών. Τότε ο Γιάννης Κανίδης κινήθηκε για να προστατεύσει τα παιδιά και δέχθηκε τις σφαίρες των απαγωγέων.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2004 στον Γιάννη Κανίδη απονεμήθηκε μετά θάνατον το μετάλλιο για την «Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» από τη ρωσική κυβέρνηση . Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένα από τα δύο νέα σχολεία που κατασκευάστηκαν για να αντικαταστήσουν το σχολείο που καταστράφηκε κατά την επίθεση πήρε το όνομα του «Ιβάν Κανίδη "

De Siris