Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ξένια Καλογεροπούλου


Ξένια Καλογεροπούλου

Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι Ελληνίδα ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1936. Ο πατέρας της ήταν ιδιωτικός υπάλληλος, ενώ η μητέρα της, Ίρα Οικονομίδου, ήταν ζωγράφος και ζούσαν στο Ψυχικό. Σε ηλικία 12 ετών και μετά τον χωρισμό των γονιών της, μετακομίζει με τη μητέρα της στην Κυψέλη.

Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι στη Γαλλία το 1956[1] στο έργο "Γιατρός με το ζόρι", ενώ δυο χρόνια αργότερα στην Αθήνα στο έργο "6ος Αμερικανικός Στόλος".

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1958 στην ταινία "Η κυρά μας η μαμή". Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία "Γάμος αλά Ελληνικά".

Από το 1965 ως το 1975 σχημάτισε το δικό της θίασο μαζί με τον τότε σύζυγό της, Γιάννη Φέρτη. Το 1984, ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα.

Ακολούθησε σταδιοδρομία στη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδικό θέατρο, τα οποία παρουσιάζονταν στο Θέατρο Πόρτα, όπως ο "Οδυσσεβάχ", "Ελίζα", "Η Πεντάμορφη και το Τέρας", "Οικογένεια Νώε", "O Eλαφοβασιλιάς", καθώς και το "Σκλαβί", που απέσπασε το Νοέμβριο του 2001 το βραβείο δραματουργίας Κάρολος Κουν. Το 2001 τιμήθηκε, επίσης, με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Kώστα και Ελένης Ουράνη.

Έχει παντρευτεί το συγγραφέα και μεταφραστή Κωστή Σκαλιόρα.

Φιλμογραφία

Η κυρά μας η μαμμή (1958) [Καίτη Μπέκου - Μουστάκη]
Γαμήλιες περιπέτειες (1959) [Έλενα Μπισμπίκη]
Η Λίζα τό 'σκασε (1959) [Λίζα Παπαδέα]
Καλημέρα Αθήνα (1959) [Ξένια Στασινοπούλου]
Λαός και Κολωνάκι (1959) [Έλλη Τζεβελέκη]
Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) [Λουκία Κανελοπιπερίδου]
Δύο χιλιάδες ναύτες κι ένα κορίτσι (1960) [Μπέτυ]
Στρατιώτες δίχως στολή (1960) [Αλίκη]
Το μεγάλο κόλπο / Η έκτη μέρα / Το μεροκάματο της ευτυχίας (1960) [Αλίκη]
Αγάπη και θύελλα (1961) [Άννα]
Ο αδελφός Άννα (1963) [Άννα]
Ο άσωτος (1963) [Κρινιώ]
Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963) [Έλσα Μαυρογιάννη]
Γάμος αλά... ελληνικά (1964) [Μίνα Βέρου]
Η πρώτη αγάπη (1964) [Χριστίνα]
Ο ανήφορος (1964) [Γιάννα Δημάδη]
Εγκατάλειψη (1965) [Ελένη]
Το μπλόκο (1965) [Μυρτώ]
Με τη λάμψη στα μάτια (1966) [Λενιώ]
Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967) [Μαριάννα Καρρά - Σωτηρίου]
Ο πιο καλός ο μαθητής (1968) [Τζίνα Κατσιμπίχα]
Ο σατράπης (1968) [Βαρβάρα Βαρβαρέσου-Ντούρου]
Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968) [Σοφούλα Πετρακάκη]
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (1969) [Νανά «Αθηνά» Καρκανοραχάκη]
Ξύπνα καϋμένε Περικλή (1969) [Ασπασία «Σία Άσπα»]
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς (1969) [Νίκη]
Ο μπλοφατζής (1969) [Γιάννα]
Ο παραμυθάς (1969) [Ειρήνη Πετρίδου]
Οι γενναίοι του Βορρά (1970) [Κατερίνα Θεοφίλου]
Οι εγωισταί (1971) [Ελπίδα]
Αγάπη μου παληόγρια (1972) [Άννα]
Αέρα αέρα αέρα (1972) [Μαρία]
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα! (1972) [Στεφανία]

De Siris