Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Αλέκα Κατσέλη


Αλέκα Κατσέλη

Η Αλέκα Κατσέλη, το γένος Μαζαράκη γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1917 και πέθανε στις 11 Σεπτεμβρίου 1994, υπήρξε σπουδαία δραματική Ελληνίδα ηθοποιός και διπλωματούχος καλλιτέχνης του χορού.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Στη θεατρική σκηνή εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης το 1942, στη διάρκεια της κατοχής. Μετά την απελευθέρωση, και μετά από μια σειρά επιτυχιών της προσλήφθηκε το 1945 στο Εθνικό Θέατρο από την σκηνή του οποίου και έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως Πόρτσια στο έργο «Έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ σε διδασκαλία του λίγο αργότερα συζύγου της σκηνοθέτη Πέλου Κατσέλη.

Μετά διετία αποχωρώντας από το Εθνικό εμφανίσθηκε ως πρωταγωνίστρια της δραματικής σκηνής σε διάφορα δραματικά έργα άλλων θιάσων. Το 1950 επαναπροσλήφθηκε στο Εθνικό θέατρο εμφανιζόμενη σε βασικούς ρόλους της «Αγίας Ιωάννας» του Μπέρναρ Σω και των «Τριών κόσμων» του Διονυσίου Ρώμα.

Παράλληλα πρωταγωνίστησε στη κινηματογραφική ταινία «Λύκαινα» και έλαβε μέρος στα χοροδράματα «Μαρσύας» και «Μορφές μιας γυναίκας» του Ελληνικού Χοροδράματος του Μάνου Χατζιδάκι (1949), συνεχίζοντας μια πλούσια θεατρική καριέρα με αποκορύφωση το 1986 όπου πρωταγωνιστεί στο έργο «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Επίσης και στον ελληνικό κινηματογράφο στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο η συμμετοχή της μέχρι λίγα χρόνια πριν το θάνατό της, που συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου 1994, υπήρξε αξιόλογη.

Κόρη της Αλέκας Κατσέλη είναι η σημερινή ηθοποιός και πολιτικός Ελεωνόρα (Νόρα) Κατσέλη, όπως και η επίσης πολιτικός και οικονομολόγος Λουκία (Λούκα) Κατσέλη, σύζυγος του πρώην υπουργού Γεράσιμου Αρσένη.

Φιλμογραφία

Η Λύκαινα (1951) .... Λουκία
Ζαΐρα (1952) .... Ζαΐρα
Έτσι έσβησε η ζωή μου (1952) .... Καίτη Κουρούκλη
Οι ουρανοί είναι δικοί μας (1953)
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
Η αρπαγή της Περσεφόνης (1956) .... Δήμητρα
Ταξίδι με τον έρωτα (1959)
Ποτέ την Κυριακή (1960)
Ηλέκτρα (1962) .... Κλυταιμνήστρα
Οι εχθροί (1965)
Ο Ψαρόγιαννος (1966)
Θέλω να ζήσω στον ήλιο (1966) .... Ελένη Γκολφίνου
Η επιστροφή της Μήδειας (1968) .... Άρτεμις
Σουλιώτες (1972) .... Μόσχω Τζαβέλλα
Κραυγή γυναικών (1978)

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Περίπλους τηλεοπτική σειρά (1975)
Ο βασιλιάς και το άγαλμα τηλεοπτική σειρά (1975) και
Μαύρη χρυσαλίδα τηλεοπτική σειρά (1990).

De Siris