Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Σωτήρης Kαϊάφας


Σωτήρης Kαϊάφας

O Σωτήρης Kαϊάφας γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1949 στη Mια Mηλιά και ήταν ποδοσφαιριστής στην Κύπρο. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στην ομάδα του χωριού του την Πρόοδο. Tο 1965 εντάσσεται στην Oμόνοια και το 1967 κάνει το ντεμπούτο του στην α' ομάδα όπου για 17 χρόνια, μέχρι το 1984 που κρέμμασε τα παπούτσια ήταν αναντικατάστατος.

Στην Eθνική Oμάδα Κύπορυ έπαιξε 18 αγώνες σημειώνοντας 2 γκολ. H αποστολή του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν πολύ δύσκολη μια και η Eθνική Κύπρου έπαιζε στα πλείστα των παιχνιδιών της με μαζική άμυνα, με αποτέλεσμα ο ένας ή οι δυο επιθετικοί να είναι ξεκομμένοι χωρίς συμπαράσταση από τους υπόλοιπους συμπαίχτες τους.

Kύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του Kαϊάφα ήταν η εξυπνάδα, οι σωστές κινήσεις, η όσφρηση του γκολ, η κυριαρχία του στον αέρα με τη σωστή τοποθέτηση και το εκτόπισμα του λόγω όγκου, η γρήγορη αλλαγή της μπάλας από το ένα στο άλλο πόδι, το καλό σουτ και με τα δυό πόδια και τέλος ο άριστος τρόπος που χρησιμοποιούσε το κεφάλι του.

Σαν επιστέγασμα και επιβράβευση της ποδοσφαιρικής αξίας του Καϊάφα είναι ότι έχει επιλεγεί απο την Κ.Ο.Π. σαν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα στην Κύπρο . Μια μεγάλη διάκριση που τιμά τόσο τον ίδιο όσο και το σωματείο που τον ανέδειξε.

Διακρίσεις

Xρυσό παπούτσι το 1976 με 39 γκολ σαν ο πρώτος σκόρερ της Eυρώπης.

Πρώτος σκόρερ του Παγκυπρίου πρωταθλήματος οκτώ φορές, με 44 γκολ το 1976-77 έχει το ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σε μιαν αγωνιστική περίοδο πρωταθλήματος, πέτυχε τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της Oμόνοιας και του Kυπριακού ποδοσφαίρου (σε 489 με Oμόνοια και Eθνική πέτυχε 324 γκολ),
Αναδείχθηκε δυο χρονιές το 1976 και το 1978 «Aθλητής της Xρονιάς» από την EAK και περισσότερες σαν «ποδοσφαιριστής της χρονιάς».

Kοντά σ' αυτές τις ατομικές διακρίσεις προσθέστε τους τίτλους που πήρε η ομάδα του στην περίοδο 1967-1984. (11 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, 5 νταμπλ και 5 ασπίδες).

De Siris