Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Robert Louis Balfour Stevenson


Ρόμπερτ Λούις Μπάλφουρ Στίβενσον 

Ο Ρόμπερτ Λούις Μπάλφουρ Στίβενσον ήταν Σκοτσέζος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δοκιμιογράφος που γεννήθηκε στο Εδιμβούργο στις 13 Νοεμβρίου του 1850 και πέθανε στις 3 Δεκέμβρη του 1894 στη νήσο Σαμόα. Τα πιο διάσημα έργα του είναι η νουβέλλα Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ (The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde) και το μυθιστόρημα Το νησί των θησαυρών (Treasure Island). Άλλα έργα του είναι Η Απαγωγή, (Kidnapped, 1886), Ο Άρχοντας του Μπάλαντρε (The Master of Ballantre, 1889) και Κατριόνα, (Catriona, 1893, γνωστό και ως David Balfour).

Σπούδασε Νομικά, αλλά πολύ σύντομα εγκατέλειψε την επιστήμη του, για να αφοσιωθεί στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια και κατέληξε στη Σαμόα, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Στο διάστημα αυτό κατέγραψε τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις. Όταν πέθανε, πομπή ιθαγενών συνόδευσε τη σορό του μέχρι την κορυφή ενός απόκρημνου βουνού όπου και τάφηκε. Υπήρξε πολυγραφότατος. Οι ιστορίες και οι χαρακτήρες που έπλασε, όπως ο πειρατής με το ξύλινο πόδι και τον παπαγάλο, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στους πολυπληθείς αναγνώστες του, σε όλο τον κόσμο.

Ελληνικές μεταφράσεις

Treasure Island (Το νησί των θησαυρών, 1883) : Καίσαρ Εμμανουήλ ("Ατλαντίς")
The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ, 1886) :
Λιλ.Τσουκαλά ("Άγκυρα")
Β.Καλλιπολίτης (Γκοβόστης")
Kidnapped (Η Απαγωγή, ελλην. τίτλος Το κλεμμένο παιδί, 1886) : Μπάμπης Λυκούδης ("Οδυσσέας")
The Black Arrow: A Tale of the Two Roses (Το Μαύρο Βέλος: Μια ιστορία του Δύο Ρόδων, 1888) : Δ.Κορίνης ("Αστήρ")
The Master of Ballantrae (Ο Άρχοντας του Μπάλαντρε, 1889) :Β.Καλλιπολίτης (Γκοβόστης")
Catriona [David Balfour] (Κατριόνα [Ντέιβιντ Μπάλφουρ] - συνέχεια του Kidnapped, 1893) : Μπάμπης Λυκούδης ("Οδυσσέας")
The Ebb-Tide (Η άμπωτη, 1894) : Γ.Λάμψας (PRINTA")
New Arabian Nights : The Suicide Club (Νέες Αραβικές Νύχτες : Η Λέσχη της Αυτοκτονίας, 1882, διηγήματα) : Τ.Δενέγρης ("Άγρα")
New Arabian Nights : The diamond of Rahja (Νέες Αραβικές Νύχτες : Το διαμάντι του μαχαραγιά, 1882, διηγήματα) : Λιλ.Τσουκαλά ("Άγκυρα")
More New Arabian Nights: The Dynamiter (Κι άλλες Νέες Αραβικές Νύχτες : Ο δυναμιτιστής, 1885, διηγήματα) : Π.Ισμυρίδου ("Άγρα")
The Bottle Imp, Markheim, The Body Snatcher (Το πνεύμα του μπουκαλιού - Μάρκχάιμ - Ο τυμβωρύχος, 1893) : Ελ.Πορπορή (Γράμματα")

De Siris