Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Τζαβαλάς Καρούσος

Τζαβαλάς Καρούσος

Ο Τζαβαλάς Καρούσος ήταν ηθοποιός και αγωνιστής που γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1904 και πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 1969.

Γεννήθηκε στη Λευκάδα και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον θίασο Βεάκη - Νέζερ . Με θεατρικές σπουδές στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο στη χρυσή εποχή του Φώτου Πολίτη, συγκρότησε δικό του θίασο μεταπολεμικά και συμμετείχε σε παραστάσεις του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου με τον Μάνο Κατράκη.

Ενσάρκωσε και τον Αλή Πασά στον κινηματογράφο στην ταινία Η Λίμνη των Στεναγμών, στο πλευρό της Ειρήνης Παππά.

Πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου και διάδοχος του Αιμίλιου Βεάκη, ο Καρούσος κυνηγήθηκε και ουσιαστικά εξοντώθηκε αγωνιζόμενος για τα δημοκρατικά ιδεώδη. Στήριξε ιδιαίτερα το νεοελληνικό έργο και πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου (Η ζαβολιάρα, Οργή, Αντιγόνη, Η λίμνη των στεναγμών, Άνθρωπος για όλες τις δουλειές, Φαίδρα). Ο ρόλος που τον σημάδεψε ήταν αυτός του Σάιλοκ στον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ, με τον οποίο και τερμάτισε πρόωρα -και βίαια λόγω χούντας- τη θεατρική του καριέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Κηδεύτηκε στο Παρίσι και μερικά χρόνια αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Λευκάδα, όπου είναι μέχρι σήμερα. Είχε μια κόρη, την Δέσπω, που είναι συγγραφέας.

Φιλμογραφία

Δεσποινίς δικηγόρος (1933)
Η φωνή της καρδιάς (1943)
Το κορίτσι της γειτονιάς (1954) .... Πέτρος
Η ζαβολιάρα (1959) .... Κωνσταντής
Ζάλογγο, το κάστρο της λευτεριάς (1959) .... Φώτος Τζαβέλλας
Σαρακατσάνισσα (1959)
Ναυάγια της ζωής (1959)
Ματωμένο ηλιοβασίλεμα (1959) .... γερο-τσέλιγκας
Η λίμνη των στεναγμών (1959) .... Αλή Πασάς
Ήρθες αργά (1961) .... Πέτρος
Επικίνδυνη αποστολή (1961) .... Καπετάν Μιχάλης
Αντιγόνη (1961) .... Τειρεσίας
Οργή (1962)
Φαίδρα (1962)
Όταν η μοίρα κυβερνά (1962)
Τερέζα (1963)
Σταυραετοί (1963)
Κουράστηκα να σ' αποκτήσω (1963)
Ρημαγμένο σπίτι (1964)
Τα δάκρυά μου είναι καυτά (1964)
Άπονη ζωή (1964) .... Ανέστης
Βάνα (1965)
Με ιδρώτα και δάκρυα (1965)
Το λάθος (1965)
Η φωνή μιας αθώας (1965)
Τα δίχτυα της ντροπής (1965) .... Βρασίδας
Αφήστε με να ζήσω (1965) .... Γεώργιος Βρανάς
Η παραστρατημένη (1966)
Δεν είμαι ατιμασμένη (1966) .... πατέρας Λιάνας
Άνθρωπος για όλες τις δουλειές (1966) .... Καπετάν Μανώλης
Η Έξοδος του Μεσολογγίου (1966)
Οι βοσκοί (1967) .... Βλαχόπουλος
Κολωνάκι: διαγωγή μηδέν (1967) .... Στέφανος Κωτσομήτρος


De Siris