Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

George Chakiris

Τζορτζ Τσακίρης 

Ο Τζορτζ Τσακίρης, γεννημένος στις 16 Σεπτεμβρίου 1934 είναι Ελληνοαμερικανός χορευτής και ηθοποιός του κινηματογράφου βραβευμένος με Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1961 Γουέστ Σάιντ Στόρι (West Side Story), ταινία στην οποία υποδύθηκε των αρχηγό της συμμορίας των Sharks.

Βιογραφία

O Τζορτζ Τσακίρης, γεννήθηκε στο Νόργουντ του Οχάιο το 1934. Οι γονείς του ήταν ο Στίβεν Τσακίρης και η Ζωή Αναστασιάδου, Έλληνες μετανάστες. Ο Τσακίρης σπούδασε στην Αμερικανική Ακαδημία Χορού.

Ο ηθοποιός έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση το 1947 στην ταινία Σονάτα Έρωτος (A Song of Love) με θέμα τη ζωή του Ρόμπερτ Σούμαν και της συζύγου του Κλάρα, όπου υποδύθηκε έναν από τα παιδιά της χορωδίας. Η κινηματογραφική του πορεία συνεχίστηκε κατά τη δεκαετία του '50 κυρίως ως χορευτής σε ταινίες μιούζικαλ. Είναι ένας από τους χορευτές που πλαισίωναν τη Μέριλιν Μονρόε στο νούμερο Diamonds Are a Girl's Best Friend στην ταινία του Χάουαρντ Χοκς Οι Άνδρες Προτιμούν τις Ξανθιές (Gentlemen Prefer Blondes, 1953), καθώς κι ο παρτενέρ της Ρόζμαρι Κλούνεϊ στο μιούζικαλ Λευκά Χριστούγεννα (White Christmas, 1954). Εμφανίστηκε επίσης στη σκηνή της κηδείας στο μιούζικαλ του Βινσέντε Μινέλι Brigadoon, 1954.

Έλαβε διεθνή αναγνωρισιμότητα με τη συμμετοχή του στο μιούζικαλ των Ρόμπερτ Γουάιζ και Τζερόμ Ρόμπινς Γουέστ Σάιντ Στόρι (West Side Story, 1961) που βραβεύτηκε με 10 Όσκαρ. Ο Τσακίρης βραβεύτηκε με Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του Μπερνάρντο. Ο ηθοποιός είχε ερμηνεύσει στο θέατρο West End του Λονδίνου το ρόλο του Ριφ αρχηγό των Jets πριν λάβει μέρος στην κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ. Κατά τη δεκαετία του '60 εμφανίστηκε επίσης στο πλευρό των Τσάρλτον Xέστον και Υβέτ Μιμιέ στην ταινία του 1963 Έρωτας και Εξουσία (Diamond Head) καθώς και στο μιούζικαλ του Ζακ Ντεμί Τα Κορίτσια του Ρόσφορντ (Les demoiselles de Rochefort, 1967) πλάι στους Τζιν Κέλι, Κατρίν Ντενέβ και Φρανσουάζ Ντορλεάκ. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 κυκλοφόρησε επίσης μερικά τραγούδια με με σχετική επιτυχία.

Κατά τις δεκαετίες '70 και '80, ο Τσακίρης δούλεψε περισσότερο στην τηλεόραση, όπου εμφανίστηκε σε σειρές όπως Wonder Woman, Medical Center, Χαβάη 5-0 (Hawaii Five-O), Ντάλας (Dallas), Η Συγγραφέας-Ντετέκτιβ (Murder, She Wrote) καθώς και στη σαπουνόπερα Σάντα Μπάρμπαρα (Santa Barbara). Εμφανίστηκε επίσης στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς Οικογένεια Πάρτριτζ πλάι σε μιαν άλλη ηθοποιό του μιούζικαλ την Σίρλεϊ Τζόουνς.

Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στην κωμική σειρά του 1996 Last of the Summer Wine, έκτοτε έχει αποσυρθεί, ασχολούμενος με τη δημιουργία κοσμημάτων από ασήμι.

Φιλμογραφία

Έτος    Ταινία  Ρόλος  Σημειώσεις
1947    Σονάτα Έρωτος (Song of Love)       
1951    Ο Μέγας Καρούζο (The Great Caruso)        
1952    Παρέλασις της Δόξης (Stars and Stripes Forever)   
1953    Give a Girl a Break
Μονομαχία στη Σιέρα Μάντρε (Second Chance)                
Οι Άνδρες Προτιμούν τις Ξανθιές (Gentlemen Prefer Blondes       
Τα 5.000 Δάχτυλα (The 5,000 Fingers of Dr. T)
1954    Ο Χορός Είν` η Ζωή μου (There's No Business Like Show Business)         
Η χωριατοπούλα (The Country Girl)            
Λευκά Χριστούγεννα (White Christmas)      
Μπρίγκαντουν (Brigadoon)   
1955    Μια Νύχτα στο Λας Βέγκας (The Girl Rush)            
1956    Βίβα Λας Βέγκας (Meet Me in Las Vegas)
1957    Under Fire
1961    Γουέστ Σάιντ Στόρι (West Side Story)
1962    Two and Two Make Six                     
1963    Έρωτας και Εξουσία (Diamond Head)                     
Το Κορίτσι του Μπούμπε (La ragazza di Bube)                    
Ο Βασιλιάς του Ήλιου (Kings of the Sun)                 
1964    Επιχείρηση Καυτός Ήλιος (The High Bright Sun)
Σμήνος 633 (633 Squadron)  
Οι Τρεις Αετοί (Flight from Ashiya)   
1966    Κάψτε το Παρίσι (Paris brûle-t-il?)    
Ο Κλέφτης της Τζοκόντας (Il Ladro della Gioconda)            
1967    Τα Κορίτσια του Ρόσφορντ (Les demoiselles de Rochefort)           
1968    Γλυκειά μου Σάρον, Είμαι Ξεγραμμένος απ' τη Μαφία (Sharon vestida de rojo)
Το Κόκκινο Τηλέφωνο (Le Rouble à deux faces)    
1969    Ιδιαίτερες Σχέσεις (The Big Cube)    
1979    Why Not Stay for Breakfast?
1982    Jekyll and Hyde... Together Again    
1990    Pale Blood      


De Siris