Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Γιώργος Ζερβάνος

Γιώργος Ζερβάνος

Ο Γιώργος γεννήθηκε το 1930 στη νήσο Κω, στα Δωδεκάνησα και πέθανε στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου 2006, ήταν μουσικός και διεθνύς φήμης τενόρος.

Σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο από όπου το 1957 πήρε το δίπλωμα μονωδίας και μελοδράματος με άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο (τάξη, Κικής Βλάχου). Κέρδισε υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και πήγε στην Ιταλία, στο Μιλάνο στο Ωδείo "Giuseppe Verdi" με καθηγητή το μαέστρο Ettore Calpogalliani. Έλαβε μέρος σε διαγωνισμούς πήρε βραβεία, μετάλλια και μια υποτροφία της τοπικής αυτοδιοίκησης της Βαυαρίας. Έτσι συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου με καθηγητή στο Lied τον J. Hauschild και στη θεατρική αγωγή τον H. Arnold, σκηνοθέτη της Ακαδημίας και της Όπερας του Μονάχου.

Τραγούδησε σε πολλές όπερες της Γερμανίας και έδωσε πολλά κοντσέρτα σε πόλεις του Βελγίου, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Ιταλίας, Ισπανίας και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Ο Γιώργος σπούδασε και Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στη Bera του Μιλάνου και στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου.Το 1974 προσλήφθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή και τραγούδησε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλά έργα των: Verdi, Puccini, Rossini, Mascagni, Leoncavallo, Bellini, Schubert-Berte, Monteverdi, Glucck, Bizet, Ravel, Mussorgsky, Καλομοίρη, Σκλάβου και αλλων.Διδάξε τραγούδι σε νέους καλλιτέχνες από το 1982 μέχρι το θάνατό του στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο του Πειραιά.

Δίδαξε πλήθος μαθητών μερικοί από τους οποίους έχουν καταξιωθεί σαν διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες όπως: Η Μάρθα Αράπη, ο Γιάννης Μποτσαράκος (Mario Zeffiri), ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ο Αντώνης Κορωναίος, η Μαρία Μητσοπούλου, ο Νίκος Στεφάνου, η Μυρσίνη Καραμιχάλη-Κατσιβανάκη και άλλοι. Ήταν παντρεμένος με τη διακεκριμένη υψίφωνο Μάρθα Αράπη. Πέθανε στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου 2006 και κηδεύτηκε στο παλαιό Νεκροταφείο Αναστάσεως του Πειραιά.


De Siris