Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Lodewijk van Heiden

Λογγίνος Χέιδεν 

Ο Λογγίνος Χέιδεν γεννήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας ως Λουδοβίκος βαν Χάιντεν, 25 Αυγούστου 1773 και πέθανε στις  5 Οκτωβρίου 1850, ήταν Ρώσος ναύαρχος, ολλανδικής καταγωγής, εκ των τριών πρωταγωνιστών στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Βιογραφία

Κατατάχθηκε στο Ναυτικό σε ηλικία εννέα ετών και πήρε προαγωγή σε ηλικία 16 ετών. Το 1827 ήταν επικεφαλής του ρωσικού στόλου που, μαζί με τον αγγλικό και τον γαλλικό καταναυμάχησαν τον τουρκικό έξω από το Ναυαρίνο. Οι Έλληνες συνήθιζαν να τον φωνάζουν "πατέρα". Tην ίδια χρονιά (1827) λέγεται ότι έφερε πρώτος τα μανταρίνια στην Ελλάδα[1]. Το 1832 επέστρεψε, για τελευταία φορά, στην Ολλανδία. Πέθανε σε ηλικία 77 ετών. 

Το όνομά του φέρει μία οδός στην Αθήνα, η οποία ξεκινάει από την οδό Μαυροματαίων και καταλήγει στην οδό Αχαρνών, προέκταση της οποίας, μέχρι την οδό Λιοσίων, είναι η οδός Παιωνίου. Παράλληλες οδοί φέρουν τα ονόματα των επικεφαλής των άλλων στόλων που συμμετείχαν στην ναυμαχία του Ναβαρίνου, Έντουαρντ Κόντριγκτον (σε εξελληνισμένη μορφή "οδός Κοδριγκτώνος") (Edward Codrington) και Ανρί Δεριγνύ (Henri de Rigny).


De Siris