Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Αθήνα 2004


28οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

Οι Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας, κοινώς γνωστοί ως Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 διοργανώθηκαν στην Αθήνα (Ελλάδα) από τις 13 Αυγούστου έως τις 29 Αυγούστου 2004. Συμμετείχαν περίπου 10.500 αθλητές μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 202 χώρες. Υπήρξαν συνολικά 301 τελετές απονομής μεταλλίων από 28 διαφορετικά αθλήματα.

Για πρώτη φορά από το 1996, όλα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών έλαβε χώρα ένας μεγάλος αριθμός αθλημάτων, ενώ τα υπόλοιπα διεξήχθησαν στα προάστια της πόλης αλλά και στην Αττική. Το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου έγινε στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο.

Από τους αθλητές ξεχώρισαν, ο Μάικλ Φέλπς στην κολύμβηση, η Γερμανίδα Μπριγκίτε Φίσερ στο κανόε/καγιάκ και ο Μαροκινός, Χισαμ Ελ Γκερούζ.

Επιλογή

Η Αθήνα επελέγη ως οικοδέσποινα πόλη το 1997, στην 106η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Λωζάνη, αφού είχε χάσει την διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, τον εορτασμό της 100ής επετείου των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1997, η Αθήνα ήταν βασισμένη για την επιλογή της κατά ένα μεγάλο μέρος σε μια έκκληση στην ολυμπιακή ιστορία. Στον τελευταίο κύκλο της ψηφοφορίας, η Αθήνα νίκησε τη Ρώμη, με 66 ψήφους προς 41. Πριν από αυτό, το Μπουένος Άιρες, η Στοκχόλμη, το Κέιπ Τάουν και το Σαν Χουάν είχαν ήδη αποκλειστεί αφού είχαν λάβει μόνο μερικές ψήφους.

Προετοιμασίες

Μασκότ

Από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Γκρενόμπλ (Γαλλία) είναι θεσμός να υπάρχει μια μασκότ για τους Αγώνες. Αυτό το χρόνο οι επίσημες μασκότ είναι δυο αδέλφια, ο Φοίβος και η Αθηνά, που ονομάστηκαν έτσι από το μυθικό Θεό του Ολύμπου Απόλλωνα – Φοίβο, Θεό του φωτός και της μουσικής και τη Θεά της Σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών, Αθηνά. Είναι εμπνευσμένες από το αρχαίες "δαίδαλα" που ήταν κούκλες και εκτός από από τις λατρευτικές χρήσεις που είχαν ήταν επίσης και παιχνίδια.

Τελετή Έναρξης

Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2004 σε μία αντίστροφη μέτρηση είκοσι οχτώ δευτερολέπτων — ένα δευτερόλεπτο για το κάθε ένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκε μέχρι τον τελευταίο που φιλοξένησε η Αθήνα — από ήχους που δίνουν το ρυθμό ενός ενισχυμένου κτύπου της καρδιάς.

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Η Ολυμπιακή φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία την 25η Μαρτίου 2004. Μετά το σύντομο ταξίδι στην Πελοπόννησο, η φλόγα γύρισε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα τις πόλεις που διοργάνωσαν Θερινούς ή Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τον Ιούλιο, διέσχισε όλους τους νομούς της Ελλάδας με κορύφωση το βράδυ της 13ης Αυγούστου, με τον Νίκο Κακλαμανάκη να ανάβει το βωμό του Ολυμπιακού σταδίου σηματοδοτώντας την έναρξη των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Τελετή Λήξης

Με ένα φαντασμαγορικό θέαμα από Κινέζους χορευτές και ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Ελληνικά τραγούδια, η Αθήνα αποχαιρέτησε τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αθλήματα

Οι επίσημες κατηγορίες αθλημάτων παρατίθενται πιο κάτω. Υπήρξαν 28 αθλήματα που περιλάμβαναν στο σύνολο τους 37 αγωνίσματα. Η γυναικεία Πάλη συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το αγώνισμα της
Σπάθης Γυναικών συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή Ξιφασκία.

Εγκαταστάσεις

Αθλητικές Εγκαταστάσεις

Κέντρο Αθήνας (Διαδρομή Ποδηλασίας)
Μαραθώνας (Αφετηρία Μαραθωνίου δρόμου)
Στάδιο Αρχαίας Ολυμπίας (Σφαιροβολία)
Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας (ΟΑΚΑ)
Ολυμπιακό Γυμναστήριο Άνω Λιοσίων
Ολυμπιακό Γυμναστήριο Άρσης Βαρών Νίκαιας
Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου
Ολυμπιακό Γυμναστήριο Πυγμαχίας Περιστερίου
Ολυμπιακή Εγκατάσταση Ορεινής Ποδηλασίας Πάρνηθας
Ολυμπιακό Κέντρο Βουλιαγμένης
Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκόπουλου
Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας Αγίου Κοσμά
Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου
Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά
Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδίου
Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού (HCO)
Ολυμπιακό Συγκρότημα Παραλιακής Ζώνης Φαλήρου (FCO)
Παναθηναϊκό Στάδιο
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Ποδοσφαιρικές Εγκαταστάσεις

Εθνικό Καυταντζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης
Παγκρήτιο Στάδιο, Ηράκλειο
Παμπελοποννησιακό Στάδιο, Πάτρα
Πανθεσσαλικό Στάδιο, Βόλος
Στάδιο Καραϊσκάκη, Αθήνα

Μη Αθλητικές Εγκαταστάσεις

Βασικό Κέντρο Τύπου
Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο
Ολυμπιακό Χωριό

De Siris