Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Κώστας Καπλάνης


Κώστας Καπλάνης

Ο Κώστας Καπλάνης ή Κεφαλάς γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 15 Αυγούστου 1920, βρέθηκε με την οικογένειά του στη Χίο το '22 και από το '23 στον Πειραιά, στα Ταμπούρια.

Λόγω φτώχειας, πήγε μόνο στην πρώτη Δημοτικού και μετά εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, από πολύ μικρός. Έμαθε την τέχνη του κουρέα και στα
δεκαέξι του, τού άνοιξε ο πατέρας του δικό του κουρείο.

Όπως συνηθιζόταν τότε, στα κουρεία υπήρχαν όργανα, μαντολίνα, κιθάρες, μπουζούκια, χαβάγιες.

Ένας πελάτης του, ο Παναγιώτης Σοφράς, τον "μύησε" πρώτος στο μπουζούκι.

Πρώτη του συνεργασία με τον Μπάτη, έπαιζαν μαζί μπαγλαμά και μπουζούκι στα Χιώτικα και έβγαζαν μετά δισκάκι.

Το '43 τον φιλοξένησε για λίγες μέρες στο σπίτι του ο Χιώτης και το ίδιο διάστημα εργάστηκε στην περιοχή της Κολοκυνθούς.

Το '45 γνωρίστηκε με τον Περιστέρη, οπότε και άρχισε η συνεργασία τους.

Το '46 εμφανίστηκε στη δισκογραφία για πρώτη φορά στη δεύτερη επανεκτέλεση των τραγουδιών του Μητσάκη, "Το κομπολογάκι" και "Ο λουλάς" και ακολούθησε άλλο ένα τραγούδι το οποίο έχει περάσει στο όνομα των Στράτου και Ζωής Παγιουμτζή, "Ο αναπτήρας".

Την ίδια χρονιά επιστρατεύτηκε και απολύθηκε το '49.

Το '50 εργάστηκε μαζί με τον Παπαϊωάννου στις Τζιτζιφιές και μετά στου Χειλά.
Συνεργάστηκε με τον Μπίνη, ο οποίος τραγούδησε ένα από τα πρώτα του τραγούδια, το "Ένας αλήτης πέθανε", με τον οποίο Μπίνη αντάμωσαν και αργότερα στην Αμερική, όπου και εμφανίζονταν μαζί περίπου για ενάμισι χρόνο.

Το '54 πήγε στην Αμερική μαζί με τη Μαρίκα Νίνου. Αργότερα συνεργάστηκε εκεί με τη Χρυσάφη, την Άντζελα Γκρέκα και άλλους καλλιτέχνες και περιόδευσε σχεδόν σε όλη την Αμερική και σε πόλεις του Καναδά.

Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καλιφόρνια και συνέχισε να παίζει με ένα συγκρότημα που είχε φτιάξει σε γιορτές και τοπικά γλέντια.

De Siris