Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011

Νένα Βενετσάνου


Νένα Βενετσάνου

Η Νένα (Ειρήνη) Βενετσάνου είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια.

Βιογραφία

Η Νένα Βενετσάνου είναι συνθέτης και τραγουδίστρια, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Αυγούστου 1955.

Είναι κόρη του Νίκου Παν. Βενετσάνου και της Κυριακούλας θυγ. Αντ. Βενετσάνου. Ο πατέρας της ήταν καπετάνιος και η μητέρα της ήταν φιλόλογος. Οι γονείς της, κατά τη διάρκεια της «Κατοχής» μαζί με άλλους νέους Σαλαμίνιους, ίδρυσαν τον «Καλλιτεχνικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέων Σαλαμίνος» το 1942, που ανέπτυξε αντιστασιακή δράση.

Με την απελευθέρωση, Ο Νίκος άρχισε ταξίδια στο Αμβούργο και η Κυριακούλα
πήγε για σπουδές στο Παρίσι. Ο Γάμος τους έγινε στην Οστάνδη, πόλη και λιμάνι του Βελγίου. Το πρώτο παιδί του ζευγαριού ήταν ο Παναγιώτης που γεννήθηκε το 1948 στο Παρίσι. Μετά τη γέννηση του Παναγιώτη το ζεύγος Βενετσάνου επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου και γεννιέται το δεύτερο παιδί τους, η Ειρήνη (Νένα). Σε ηλικία 6 χρονών άρχισε τα πρώτα μαθήματα πιάνο με την Χάρη Κλαδάκη. Δημοτικό σχολείο πήγε στο Παλαιό Ψυχικό. Γυμνάσιο πήγε στις «Ουρσουλίνες» του Ψυχικού και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Σύρου. Το 1973, έφυγε για τη Γαλλία για πανεπιστημιακές σπουδές. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Besancon Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία μέχρι το 1977. Παράλληλα πήρε μαθήματα τραγουδιού, στο Παρίσι, από την Ίρμα Κολάση.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1977 για να συντάξει μια εργασία μεταπτυχιακή πάνω στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη, ξαναέρχεται σε επαφή με την νέα, μεταδικτατορική πραγματικότητα της Ελληνικής κοινωνίας. Εντάσσεται σε διάφορα κοινωνικά κινήματα και ενσωματώνεται τελικά στο Φεμινιστικό Αυτόνομο Κίνημα, όπου γράφει και τα πρώτα της τραγούδια που γίνονται σημείο αναφοράς του Γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα.Συνεργάζεται με την Ελένη Καραΐνδρου και τον Χρήστο Λεοντή. Εμφανίζεται στην τηλεόραση και δίνει το πρώτο της υπαίθριο κονσέρτο μπροστά σε 3.000 άτομα. Ο Χρήστος Λεοντής την προσλαμβάνει για μια δίχρονη περιοδεία.

Η συμμετοχή της σ’ ένα τηλεοπτικό διαγωνισμό που είχε στόχο την προβολή νέων ταλέντων της δίνει ένα πρώτο βραβείο. Την επομένη, την προσκαλούν στο Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου για να τραγουδήσει στην πιο πετυχημένη εκπομπή του: «Εδώ Λιλιπούπολη». Εκεί συναντιέται με τον Μάνο Χατζιδάκι, επικεφαλή του Τρίτου και με μια πλειάδα νέων συνθετών και διανοούμενων. Επί σειρά 15 ετών, η Νένα συνδέθηκε με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, όταν αυτός μετά την παραίτησή του από το ραδιόφωνο, αποφάσισε να παρουσιάζει κύκλους τραγουδιών σε μορφή κονσέρτου, διαλέγοντας από τα όψιμα έργα του και συνθέτοντας νέα. Έτσι η Νένα άρχισε συγχρόνως με την περιοδεία της με τα Μουσικά Νιάτα που έκανε τότε, να περιδιαβαίνει την Ελλάδα με τη μουσική του Μ. Χατζιδάκι, να συμμετέχει σε συναυλίες εκτός Ελλάδας αλλά και στα προγράμματα του Σείριου, συνδέοντας τ’ όνομά της με την προσπάθεια του συνθέτη να αναδιοργανώσει τη μουσική ζωή του τόπου.

Μια άλλη όμως συνάντηση θα είναι καθοριστική για την καριέρα της, η συνάντηση με τον παραγωγό Αλέκο Πατσιφά. Της προτείνει να ηχογραφήσει έναν δίσκο με δικές της συνθέσεις, μελοποιήσεις 5 ποιημάτων του Πωλ Ελυάρ στα γαλλικά και 6 ελληνικά τραγούδια. Έτσι λοιπόν η Νένα Βενετσάνου σε ηλικία 24 χρονών ξεκίνησε δημιουργώντας μια ισορροπία ανάμεσα στην κλασσική τεχνική και το λαϊκό τραγούδι και κατορθώνει να επιβάλλει ένα υποδειγματικό τρόπο τραγουδιού που την οδήγησε στην πρώτη σειρά των Ελλήνων καλλιτεχνών. Εξίσου σημαντική για την πορεία της ήταν και η συνάντησή της με τον Νίκο Μαμαγκάκη. Τραγουδά την «Οδύσσεια» και τον «Ερωτόκριτο», ερχόμενη έτσι σε μια επαφή με ένα άλλο είδος μουσικής που μέχρι τότε αγνοούσε. Ο Νίκος Μαμαγκάκης ενορχήστρωσε για τη φωνή της τα «12 λαϊκά τραγούδια» του Λόρκα.

Η Νένα Βενετσάνου είναι μία πολύ σημαντική καλλιτέχνις του ελληνικού τραγουδιού διότι αναβάθμισε την τεχνική ερμηνείας του Εντεχνου ρεπερτορίου συνδιάζοντας υποδειγματικά την κλασική με την λαΐκή τεχνική στο τραγούδι προσδίδοντας του νέες διαστάσεις και ηχοχρώματα.Με σημαντικές συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προβάλλει τον Ελληνικό πολιτισμό,συνχρόνως όμως και τον Γυναικείο Λόγο μέσα από πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες ( Ασία,Ευρώπη-Βαλκάνια,Αμερική,Αφρική)σε διεθνή φεστιβάλ, ερμηνεύοντας όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού από το δημοτικό τραγούδι έως τη σύγχρονη όπερα.

Ως συνθέτις έχει ηχογραφήσει το τρίπτυχο: "Πολεις του Νότου", "Νέα Γή", "Καφέ Γκρέκο" με θέμα το ταξίδι ,τη φυγή ,την συνάντηση. Εχει ηχογραφήσει το "Αγήρων Ηχος Θεατρου",μία σημαντική εργασία για την γέννηση και εξέλιξη του αρχαίου δράματος που περιέχει αποσπάσματα απο μουσική της για το θέατρο(Τρωάδες του Ευριπίδη -Γράμμα στον Ορέστη του Ιάκωβου Καμπανελλη-Κλυταιμνήστρα της Μαργκ.Γιούρσεναρ)με ερμηνεύτρια την ηθοποιό Ιωαννα Γκαβάκου. Εχει επισης συνθέσει μουσική στο "η Ευα Κοταμανίδου διαβάζει Γιώργο Σαραντάρη"

Εχει συνεργαστεί με το ΥΠ.ΠΟ.στις δράσεις του Κέντρου Εκπαιδευτικών προγραμμάτων"Μουσών Δώρα" και "Ηριδανός"συμφωνία για 13 παιδιά. Εχει μελοποιήσει Ελληνίδες ποιήτριες,Γάλλους και Ιταλούς ποιητές και έχει δώσει διαλέξεις γιά το Ελληνικό τραγούδι στο Βέλγιο και την Γαλλια. Εχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Σαρλ Κρος, το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης την τίμησε για την προσφορά της στην ειρήνη και τον πολιτισμό και είναι Ιππότης Γραμμάτων και τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αναγνώριση

Η Νένα Βενετσάνου έχει οργανώσει εκδηλώσεις για την προώθηση της Ελληνικής Μουσικής στο Βέλγιο και τη Γαλλία καθώς και σεμινάρια θεωρητικού ενδιαφέροντος για το Ελληνικό Τραγούδι.

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Λαμίας το 1986 την τίμησε για την προσφορά της στο Ελληνικό τραγούδι. Το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Charls Cross. Το 1992 βραβεύτηκε από το International Peace Bureaux (Διεθνές Γραφείο Ειρήνης), για την προσφορά της στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό στον τόπο της.Το Νοέμβριο του 2010 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών (Chevalier de l' Ordre des Arts et des Lettres).

Συνεργασίες

Με τον Μίκη Θεοδωράκη έχει εμφανιστεί κατά καιρούς στο βασικό Ρεπερτόριο με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και στα Μουσικά Σύνολα. Συνεργασίες της με τους: Νότη Μαυρουδή, Αγγελική Ιονάτου, Νίκο Κυπουργό, Λένα Πλάτωνος, Μαρίζα Κωχ, Λιουίς Λιακ, Μισέλ Μονταναρό, την έχουν κάνει ευρύτερα γνωστή. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ μουσικής, έχει τραγουδήσει σε πολλές ξένες χώρες κερδίζοντας την αναγνώριση.
Η Βενετσάνου έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τις ορχήστρες: Metropol Orchestra Utrecht, National Orchestra Kieve, Ossipof Orchestra Moscou, Oxford Orchestra England, Καμεράτα Μεγάρου Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Σολίστες της Μόσχας, Ορχήστρα του 21ου αιώνα Μόσχας, Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βουδαπέστης.

Εμφανίσεις

Με το συγκρότημά της έχει τραγουδήσει σε σημαντικές αίθουσες όπως: Τάουν Χωλ Ζυρίχης, Chatelet στο Παρίσι, Palais des Beaux Aptes Bruxelles, Nova Opera Μόσχας, και σε πολλές άλλες αίθουσες όπως: Soche Player, Nembley Stade, Theatre des Champs Elysses, Klein Comdie, Uradembourgen Zall στην Ουτρέχτη, Opera de Toulou, Paradiso, Όπερα του Άμστερνταμ, Όπερα του Πεκίνου, Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Στάδιο Wembley του Λονδίνου, Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης, Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Εφέσσου κ.α.

Δισκογραφία

1983 - Του έρωτα και του Πάθους
1994 - Εικόνες
1994 - Το κουτί της Πανδώρας
1996 - Νέα Γη
1997 - Αγήρων ήχος θεάτρου
1999 - Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά Μάνο Χατζηδάκι
2000 - Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη
2000 - Ζεϊμπέκικο Λαϊκές Προσευχές
2003 - Καφέ Γκρέκο
2008 - Προσανατολισμοί, Ηλία Ανδριόπουλου - Οδυσσέα Ελύτη.

De Siris