Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ντίνος Κούης

Ντίνος Κούης

Ο Ντίνος (Κωνσταντίνος)  Κούης είναι Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής, γεννημένος στις 23 Νοεμβρίου 1955 στην Ξυλόπολη της Θεσσαλονίκης.


Καριέρα

Ο Κούης σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε με την οικογένεια του στην Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο απο τον Αγροτικό Αστέρα το 1970, όπου παρέμεινε μέχρι το 1974, όταν και μεταγράφηκε στον Άρη. Στους κίτρινους καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως στη βασική ενδεκάδα αρχικά ως παίκτης κέντρου και αργότερα ως ανασταλτικός μέσος. Στα τελευταία χρόνια της καριέρας του έπαιξε με επιτυχία και στη θέση του λίμπερο.

Έκανε το ντεμπούτο του στις 6 Οκτωβρίου του 1974 σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Γήπεδο Χαριλάου (νίκη με 2-1 για τον Άρη). Ήταν ένα απο τα βασικά στελέχη της μεγάλης ομάδας που είχε ο Άρης στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80 μαζί με τους Σεμερτζίδη, Φοιρό, Πάλλα, Ζήνδρο κλπ.

Ο αποχαιρετιστήριος του αγώνας ήταν στις 3 Φεβρουαρίου του 1991 στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Ντίνος Κούης θεωρείται απο πολλούς ποδοσφαιρόφιλους ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης.

Διακρίσεις και Επιτεύγματα

Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Πρωτάθλημα για τον Άρη με 142 γκολ (54 με κεφαλιά,39 με σούτ, 35 με πέναλτι και 14 με απευθείας εκτελέσεις φάουλ).
Πρώτος σκόρερ στις ευρωπαικές διοργανώσεις για τον Άρη με 7 γκολ.
Ρέκορντμαν συμμετοχών για τον Άρη στο Πρωτάθλημα με 473 συμμετοχές.
1981: πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος με 21 γκολ.
Στην 17ετή καριέρα του ποτέ δεν αντίκρυσε κόκκινη κάρτα.

Εθνική Ελλάδος

Ο Ντίνος Κούης άφησε την σφραγίδα του και με την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, με την οποία αγωνίστηκε 33 φορές απο το 1979 μέχρι το 1984 πετυχαίνοντας 7 γκολ.

Έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας στις 21 Μαρτίου1979 κόντρα στη Ρουμανία και η τελευταία του συμμετοχή ήταν στις 15 Φεβρουαρίου στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την Ανατολική Γερμανία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 αγωνίστηκε και στους 3 αγώνες που έδωσε το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ιστορικό έχει μείνει το γκολ που πέτυχε στις 15 Οκτωβρίου 1980, (για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1982) στην Κοπεγχάγη, όταν με δικό του γκολ η Εθνική Ελλάδος κέρδισε την Εθνική Δανίας με 1-0.

Καριέρα προπονητή

Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο έγινε προπονητής και σήμερα εξακολουθεί να είναι εν ενεργεία. Έχει εργαστεί στις ομάδες Αναγέννηση Γιαννιτσών, Ολυμπιακός Βόλου, ΠΑΕ Πύργος, Α.Ο. Κέρκυρα, Α.Ο. Καρδίτσας και Αγροτικό Αστέρα.

De Siris