Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Σταματίνα Κανελλοπούλου - Ιάκωβος Κουμής


Σταματίνα Κανελλοπούλου - Ιάκωβος Κουμής

Σταματίνα Κανελλοπούλου

Η Σταματίνα Κανελλοπούλου ήταν εργάτρια που δολοφονήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1980 κατά τη διάρκεια της πορείας στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου έξω απ' το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» όταν η πορεία επιχείρησε να σπάσει την απαγόρευση της αστυνομίας και να κινηθεί προς την Αμερικανική Πρεσβεία, κάτι που προκάλεσε επέμβαση των ΜΑΤ. Ήταν 21 χρονών.

Ιάκωβος Κουμής

Ο Ιάκωβος Κουμής ήταν Κύπριος φοιτητής της Νομικής που δολοφονήθηκε από τα ΜΑΤ στις 16 Νοεμβρίου του 1980 κατά τη διάρκεια της πορείας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου όταν η πορεία επιχείρησε να σπάσει την απαγόρευση της αστυνομίας και να κινηθεί προς την Αμερικανική Πρεσβεία, κάτι που προκάλεσε επέμβαση των ΜΑΤ. Ήταν 26 χρονών.

Ο τύπος

Από το «Ο νεκρός δεδικαίωται»; του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη... πόσο «ήπια» ή «μετριοπαθής» μπορεί να κριθεί η διακυβέρνηση Ράλλη, όταν το 1980, στη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο, οι αστυνομικοί δολοφονούν εν ψυχρώ με τα γκλομπς τους την 20άχρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον Κύπριο φοιτητή Ιάκωβο Κουμή και τραυματίζουν 150 διαδηλωτές;

Ριζοσπάστης Σαν σήμερα 1980 Η πορεία για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου δέχεται τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής χάνουν τη ζωή τους από χτυπήματα γκλομπ αστυνομικών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 150.

Οι αόρατοι νεκροί της Δημοκρατίας Όταν στις 16 Νοεμβρίου 1980 η αριστερή μειοψηφία της ΕΦΕΕ επιχείρησε να σπάσει την κυβερνητική απαγόρευση για πορεία μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, τα ΜΑΤ μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας σε πραγματικό σφαγείο. Από τα γκλομπς σκοτώθηκαν η 21χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου κι ο 26χρονος φοιτητής της Νομικής Ιάκωβος Κουμής.

De Siris