Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Luc Montagnier


Luc Montagnier

Ο Luc Montagnier γεννήθηκε στην Chabris (κοντά στηνTours) της Γαλλίας, στις 18 Αυγούστου του 1932. Μοναχοπαίδι του Αντουάν Montagnier και της Marianne Rousselet. Άρχισε να ενδιαφέρεται για την επιστήμη στην πρώιμη παιδική του ηλικία , μέσω του πατέρα του, λογιστή στο επάγγελμα, ο οποίος όμως πραγματοποιούσε πειράματα κάθε Κυριακή σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο στο υπόγειο του σπιτιού της οικογένειας. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, ο Montagnier έκανε το πρώτο του πείραμα με νιτρογλυκερίνη. Η επιθυμία του να συμβάλει στην ιατρική γνώση, προκλήθηκε από την μακροχρόνια ασθένεια και το θάνατο του παππού του από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο Montagnier σπούδασε στο Collège de Châtelleraul και στην συνέχεια στο πανεπιστήμιο του Πουατιέ, παίρνοντας το πτυχίο του το 1953. Συνέχισε στο Παρίσι και δίδαξε ως βοηθός στην Σορβόννη. Διορίστηκε ερευνητής στο Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), το 1960, αλλά στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο για τρεισήμισι χρόνια για την πραγματοποίηση ερευνητικού προγράμματος στο Medical Research Council στο Carshalton. Από το 1963 έως το 1965, ο Montagnier έκανε έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Το 1965 επέστρεψε στη Γαλλία και έως το 1972, εργάστηκε ως διευθυντής του εργαστηρίου του Institut de Radium (που αργότερα ονομάστηκε Institut Curie) στο Orsay. Το 1972, ίδρυσε και έγινε διευθυντής της μονάδας ιολογίας στο τμήμα ογκολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ.

Το 1983 στο παράρτημα του Ινστιτούτου Παστέρ στην Καμπότζη, η Φρανσουάζ Μπαρ- Σινουσί και ο Λικ Μοντανιέ απομόνωσαν τον ιό του ΑΙDS. Ήταν η πρώτη καταγραφή του ιού, που όμως προκάλεσε διαμάχη ανάμεσα στους Γάλλους ερευνητές και σε Αμερικανούς συναδέλφους τους.

Την πατρότητα της ανακάλυψης είχε διεκδικήσει και ο Αμερικανός επιστήμονας Ρόμπερτ Γκάλο, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι είχε φτάσει πρώτος στον εντοπισμό του ΗΙV. Η διαμάχη απέκτησε και πολιτική διάσταση, καθώς ενεπλάκησαν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν και ο τότε Γάλλος πρωθυπουργός Ζακ Σιράκ, συμφωνώντας εν τέλει να μοιραστεί η ανακάλυψη σε Γάλλους και Αμερικανούς. Αν και αργότερα η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και ο Ρόμπερτ Γκάλο παραδέχθηκαν την «πρωτιά» των Γάλλων.

Το 2008 η Φρανσουάζ Μπαρ- Σινουσί, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής από κοινού με τον Luc Montagnier για την ανακάλυψη του ιού ΗΙV. Οι δύο Γάλλοι ερευνητές μοιράστηκαν το βραβείο με τον Γερμανό καθηγητή Χάραλντ τσου Χάουζεν, ο οποίος εντόπισε τον ιό που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο Luc Montagnier είναι παντρεμένος με την Dorothea Ackerman από το 1961. Έχουν τρία παιδιά, τον Jean-Luc, Anne-Marie, και Francine.

Από: http://www.faqs.org

De Siris