Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Μουσουρικά

Μουσουρικά

Ως Μουσουρικά έμειναν γνωστά τα διπλωματικά επεισόδια της περιόδου 1847-1848 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Την περίοδο εκείνη, την Ελλάδα κυβερνούσε ο βασιλιάς Όθων με πρωθυπουργό, τον ηπειρώτη Ιωάννη Κωλέττη, φίλα προσκείμενο στη Γαλλία και εμπνευστή της Μεγάλης Ιδέας. Πρεσβευτής της Υψηλής Πύλης στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν ο φαναριώτης Κωνσταντίνος (Κωστάκης) Μουσούρος Μπέης, με ελληνική καταγωγή και παιδεία.

Στις 23 Ιανουαρίου 1847 ο Κωνσταντίνος Μουσούρος, πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα, αρνήθηκε να χορηγήσει διαβατήριο στον υπασπιστή του Βασιλέως Όθωνα, Τσάμη Καρατάσο, με την αιτιολογία ότι είχε συμμετάσχει στο κίνημα της Mακεδονίας. Προέβη σ’ αυτή την κίνηση για να μην κατηγορηθεί από την Πύλη για φιλελληνική στάση εξαιτίας της καταγωγής του.

Δύο μέρες αργότερα στις 25 Ιανουαρίου, σε δεξίωση που γινόταν στα ανάκτορα ο Όθων προσέβαλλε τον Τούρκο πρέσβη λέγοντάς του στα γαλλικά «Νομίζω, κύριε, ότι ο βασιλιάς της Ελλάδος άξιζε περισσότερο σεβασμό», και απέστρεψε στη συνέχεια το πρόσωπό του. Κατόπιν υπόδειξης του Άγγλου πρέσβη Λάιονς, ο Μουσούρος αποχώρησε από την δεξίωση.

Ο Μουσούρος κατηγόρησε ως υπεύθυνο της συμπεριφοράς του Όθωνα τον Κωλλέτη, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρέσβη της Υψηλής Πύλης, μέσω του Έλληνα επιτετραμμένου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός των εξωτερικών απαίτησε με τελεσίγραφο την δημόσια συγγνώμη του πρωθυπουργού προς τον πρέσβη τους, κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Η απόρριψή του προκάλεσε την αναχώρηση του Mουσούρου από τον Πειραιά στις 3 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια την ανάκληση, στις 30 Μαρτίου του Έλληνα πρεσβευτή στην Πύλη Eμμανουήλ Aργυρόπουλου. Τον Αύγουστο του 1847 η Πύλη προχώρησε στην καθολική διακοπή των επίσημων σχέσεών της με το ελληνικό κράτος και στην ανάκληση των διαπιστευτηρίων των ελλήνων προξένων.

Τελικά το επεισόδιο έληξε με την αποστολή απολογητικής επιστολής της κυβέρνησης προς το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και την επιστροφή του Μουσούρου στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου 1848, παρόλες τις προσπάθειες των Μεγάλων Δυνάμεων να εκμεταλλευτούν δια ιδίων όφελος την κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Βέβαια οι σχέσεις των δυο χωρών δεν βελτιώθηκαν αφού στις 23 Απριλίου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μουσούρου ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκε νέα κρίση σχετικά με την έκδοση του δράστη.

De Siris