Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Αλέξανδρος Ωνάσης

Αλέξανδρος Ωνάσης

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1948 στην κλινική Harkness Pavilion της Νέας Υόρκης, και ήταν ο πρωτότοκος γιος του εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση και της Αθηνάς (Τίνας) Λιβανού. Είχε αδελφή την Χριστίνα Ωνάση που ήταν δυο χρόνια μικρότερη του.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης πήρε το όνομα του αδελφού του πατέρα του, που είχε σκοτωθεί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σχέσεις του με τον Έλληνα Κροίσο δεν ήταν ιδιαίτερα καλές, ενώ αντιθέτως είχε μεγάλη αδυναμία στην αδελφή του και την μητέρα του. Δεν συγχώρεσε ποτέ στον πατέρα του το διαζύγιο που πήρε από την μητέρα του.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης όμως του είχε πολύ μεγάλη αδυναμία και προσπάθησε από πολύ νωρίς να τον βάλει στις επιχειρήσεις του για να «ψηθεί» όπως έλεγε. Έτσι πολύ νωρίς ανέλαβε την γενική διεύθυνση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας».

Μεγάλα του πάθη, η ταχύτητα και τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα. Ήθελε να γίνει πιλότος αλλά η κακή του όραση δεν του το επέτρεψε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν για την κατά 16 χρόνια μεγαλύτερή του Φιόνα Κάμπελ - Τίσεν, μοντέλο από τη Νέα Ζηλανδία. Ο πατέρας όμως του ποτέ δεν συμφώνησε με αυτή τη σχέση και προσπάθησε με κάθε μέσο να τη διαλύσει.

Η Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1973, στάθηκε μοιραία για τον Αλέξανδρο Ωνάση. Το αεροπλάνο « Piazzio 136» που πιλοτάριζε, συνετρίβει λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο Αλέξανδρος με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου την επόμενη μέρα 23 Ιανουαρίου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 25 ετών. Οι δυο συνεπιβάτες του στο αεροσκάφος, τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η είδηση του θανάτου του βρήκε τον Αριστοτέλη Ωνάση στην Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας μεγιστάνας κατέρρευσε από τον χαμό του γιου του. Δεν μπόρεσε ποτέ να τον ξεπεράσει και δυο χρόνια μετά άφησε κι αυτός την τελευταία του πνοή.

Τα τρία πορίσματα για τα αίτια του δυστυχήματος, επιβεβαίωσαν τις σκέψεις του Ωνάση για εγκληματική ενέργεια εναντίον του γιου του. Όπως ανέφεραν τα πορίσματα είχε υπάρξει λανθασμένη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσης που επέφερε και την πτώση του αεροπλάνου. Για πολλά χρόνια ο τύπος ασχολήθηκε με την μοιραία πτώση αποδίδοντας την στους εχθρούς που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του Αριστοτέλης.  

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης ετάφη στο Σκορπιό όπου αργότερα ετάφη και ο πατέρας του Αριστοτέλης καθώς και η αδερφή του Χριστίνα. Στην μνήμη του ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνέστησε το «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης».

De Siris