Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ιωάννης Λάτσης


Ιωάννης Λάτσης

Ο Ιωάννης Σ. Λάτσης γεννήθηκε το 1910 στο Κατάκoλο του Νομού Ηλείας, γιος του Σπύρου Λάτση και της Αφροδίτης Ευθυμίου. Προερχόμενος από φτωχή και πολυμελή οικογένεια, αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά από μικρή ηλικία, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να αποφοιτήσει από την Εμπορική Σχολή του Πύργου. Το 1940 παντρεύτηκε στον Πύργο Ηλείας την Εριέττα Τσουκαλά με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Σπύρο, τη Μαριάννα και τη Μαργαρίτα.

Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ασχολούμενος με το εμπόριο και στη συνέχεια με την ακτοπλοΐα. Μέσα από γρήγορες και διορατικές κινήσεις, το φάσμα των δραστηριοτήτων του επεκτάθηκε στη μεταφορά προσκυνητών από τη Λιβύη προς τη Μέκκα και στην ποντοπόρο εμπορική ναυτιλία. Η τελευταία, μαζί με την εμπορία πετρελαιοειδών, του έδωσαν το κίνητρο για την ίδρυση στις αρχές της δεκαετίας του 1970 της Πετρόλα Ελλάς, του πρώτου εξαγωγικού διυλιστηρίου της Ελλάδας.

Κομβικό σημείο στην επιχειρηματική πορεία του Ιωάννη Λάτση υπήρξε η δραστηριοποίησή του στη Σαουδική Αραβία, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, αρχικά με την ανάληψη έργων ανάπτυξης υποδομών και στη συνέχεια με την κατασκευή και λειτουργία ενός εξαγωγικού διυλιστηρίου στο Ράμπιχ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το 1980 προέβη στην πρώτη του επένδυση στον χρηματοπιστωτικό τομέα με την αγορά της Banque de Dépôts, με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, γεγονός που αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς επιτυχημένων επενδύσεων, αυτή τη φορά στον τραπεζικό τομέα. Επίσης, είχε στην κατοχή του μέχρι το θάνατο του την επιτυχημένη τράπεζα EFG Eurobank Ergasias. Το 1970 ίδρυσε το το Ίδρυμα Υποτροφιών Ι.Σ. Λάτσης και το 1990 το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας. Με δικά του χρήματα ανέγειρε το Λάτσειο Κολέγιο.

Τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα από την Ελληνική Δημοκρατία και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Με δικά του έξοδα αναπαλαίωσε το θέατρο Απόλλων στον Πύργο, ενώ επίσης με δικά του έξοδα έχτισε το Λάτσειο δημοτικό μέγαρο στην ίδια πόλη.

Στις 17 Απριλίου 2003 σε ηλικία 93 χρονών έφυγε από την ζωή.

De Siris