Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Γιώργος Γεννηματάς


Γιώργος Γεννηματάς

Ο Γιώργος Θ. Γεννηματάς γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1939 και πέθανε στις 25 Απριλίου 1994. Ήταν Έλληνας πολιτικός, ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής και υπουργός της Μεταπολιτευτικής Περιόδου επί Κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα 30 Ιουνίου 1939. Από την μητέρα του Φωτεινή, ήταν δισέγγονος του Μεγάλου Ευεργέτη της Σύμης και της Δωδεκανήσου Γεωργίου Νικήτα Πετρίδη. Πατέρας του ήταν ο Θεόδωρος Γ. Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής της UNRRA στην Ελλάδα, σύμβουλος της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής και αργότερα της εν Ελλάδι Αμερικανικής Πρεσβείας. Αδελφός του πατέρα του ήταν ο Αντιστράτηγος και Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επί Κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου, 1964-1965, Ιωάννης Γ. Γεννηματάς.

Μαθήτευσε στο Α' Γυμνάσιο της Πλάκας, πρωτεύσας, αλλά δεν ήταν γλωσσομαθής. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), όπου ανέπτυξε φοιτητική δράση. Υπηρέτησε στο Ναυτικό ως σημαιοφόρος. Στην διάρκειά της θητείας του (1962), ασθένησε σοβαρά και διαγνώσθηκε με την Νόσο του Addison, από την οποία έπασχε και ο πρόεδρος Τζον Κένεντι. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας ήταν υπάλληλος στην Τεχνική Υπηρεσία της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγχρόνως, ήταν συνιδρυτής και συνέταιρος της εταιρείας μελετών και κατασκευών "Αρχιτεχνική ΕΠΕ". Όταν επετράπη ο συνδικαλισμός από την Δικτατορία, συμμετείχε σε συνδικαλιστικές ενώσεις Μηχανικών, και από το 1974 ως το 1978 διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Παντρεύτηκε τον εφηβικό του έρωτα, την Αικατερίνη (Κάκια) Βέργου, κόρη ταχυδρομικού υπαλλήλου στη Σύμη, με την οποία απέκτησε δυο κόρες.

Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από την σύστασή του και ήταν υποψήφιος Α' Περιφέρειας Αθηνών στις εθνικές εκλογές 17 Νοέμβρη 1974 μη εκλεγείς. Από το 1975 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Μετά την διαγραφή των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας και την διαμόρφωση του ΠΑΣΟΚ ως προσωποπαγούς-αρχηγικού κόμματος, ο Γιώργος Γεννηματάς έγινε ένα από τα μέλη της λεγόμενης "Τρόϊκας" ή ¨Τριανδρίας" (Τσοχατζόπουλος-Γεννηματάς-Λαλιώτης) που εξέφραζε και εκπροσωπούσε τον πρόεδρο σε όλα τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα, και όλα τα επίπεδα του Κόμματος. Έκτοτε, η καριέρα του, όπως και των Α. Τσοχατζόπουλου και Κ. Λαλιώτη, ήταν μετεωρική.

Από το 1981 εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αρχικά Επικρατείας (άνευ σταυροδοσίας), κατόπιν βουλευτής Μεσσηνίας (με την λίστα, 1985) και, στη συνέχεια, Α' Περιφέρειας Αθηνών (με σταυρό, από το 1989 διαρκώς). Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών από το 1981 ως το 1984, Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1984 ως το 1987 και Υπουργός Εργασίας από το 1987 ως το 1989. Ήταν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο 1989. Στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα ήταν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη πρώτος στην περιφέρεια Α' Αθηνών και ορκίστηκε ξανά Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πέθανε στην Αθήνα, το 1994, από καρκίνο. Μετά το θάνατό του, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πολλά νοσοκομεία της Ελλάδος πήραν το όνομά του.

Πολιτικό έργο

Με τον Γιώργο Γεννηματά έχουν συνδεθεί η Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ) και η ψήφος στα 18.

De Siris