Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

20 Ιουλίου Σαν Σήμερα

20 Ιουλίου Σαν Σήμερα

20 Ιουλίου 1969 - Οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Ώλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη.

Γεγονότα

1810 - Ανεξαρτησία της Κολομβίας.

1903 - Το Βουλγαρικό Κομιτάτο εκδηλώνει επανάσταση με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τη γνωστή επανάσταση του Ηλί-ντεν (Ημέρα του προφήτη Ηλία), με σκοπό τη δημιουργία αυτόνομης Βουλγαρικής Μακεδονίας.

1914 - Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, κατά τη συνάντησή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, συμφωνεί με τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό πόλεμο και να ενταχθεί με τα κράτη της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ).

1917 - Υπογράφεται η συνθήκη της Κερκύρας, με την οποία Σέρβοι, Κροάτες και Σλοβένοι δημιουργούν το κράτος της Γιουγκοσλαβίας.

1936 - Πρώτη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η προθιέρια Κούλα Πράτσικα ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα, από 3.840 λαμπαδηδρόμους.

1942 - Το ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό παραλαμβάνει το αντιτορπιλικό Ανδρίας Ι στο Νιουκάστλ της Αγγλίας.

1944 - Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ στο αρχηγείο του στο Ράστενμπουργκ.

1948 - Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, εκδίδει το πρώτο στρατιωτικό σχέδιο, εν καιρώ ειρήνης και εντείνει τις σχέσης της χώρας του με τη Σοβιετική Ένωση.

1969 - Οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Ώλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη.

1971 - Η δικτατορία αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από την εκδότρια της «Καθημερινής» Ελένη Βλάχου.

1974 - Αρχίζει η Επιχείρηση Αττίλας, το πρώτο στάδιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

1980 - Έντονη είναι η διαμαρτυρία των πολιτών της Ρόδου αλλά και των πολιτικών κομμάτων κατά της ελληνοτουρκικής τουριστικής συνεργασίας.

1984 - Ο Ανατολικογερμανός Ούγε Χον (Uwe Hohn) ρίχνει βολή 104.80μ στο ακόντιο. Επειδή το άθλημα γίνεται επικίνδυνο για τους άλλους αγωνιζόμενους αθλητές θα αλλάξουν τα ακόντια, αποκτώντας νέο κέντρο βάρους από τον Απρίλιο του 1986.

1985 - Βρίσκεται 40 μίλια από τη Φλόριντα των ΗΠΑ το κύριο μέρος του ισπανικού ναυαγίου Νουέστρα Σενιόρα ντε Ατότσα,(Nuestra Senora de Atocha) το οποίο είχε βυθιστεί το 1622. Στο πλοίο θα βρεθούν περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε ασήμι και χρυσό.

1991 - Τούρκοι αντάρτες πόλεων πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον τραπεζών και γραφείων στην Κωνσταντινούπολη διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, του πατέρα.

1993 - Παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα ο βουλευτής Ανδρέας Λεντάκης, που προσχωρεί στο νεοϊδρυθέν κόμμα της ΠΟΛΑΝ.

Γεννήσεις

356 - Μέγας Αλέξανδρος, Μακεδόνας βασιλιάς και στρατηλάτης

1890 - Γεώργιος Β΄, βασιλιάς της Ελλάδας

1909 - Ζαν-Ιωάννης Ε. Φωκάς, Έλληνογάλλος αστρονόμος

1914 - Χαρίλαος Φλωράκης, Έλληνας πολιτικός

1925 - Ζακ Ντελόρ, Γάλλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

1930 - Γιάννης Αγγούρης, Έλληνας δημοσιογράφος

1933 - Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός

1938 - Nάταλι Γουντ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1947 - Κάρλος Σαντάνα, Αμερικανός μουσικός

1948 - Παύλος Σιδηρόπουλος, Έλληνας μουσικός

Θάνατοι

985 - Αντιπάπας Βονιφάτιος Ζ΄

1031 - Ροβέρτος Β', βασιλιάς της Γαλλίας

1605 - Φιοντόρ Β', τσάρος πασών των Ρωσιών

1908 - Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας συγγραφέας και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

1923 - Πάντσο Βίλα,  Μεξικανός επαναστάτης.

1928 - Κώστας Καρυωτάκης, Έλληνας ποιητής

1937 - Γουλιέλμος Μαρκόνι, Ιταλός εφευρέτης και νομπελίστας

1945 - Πολ Βαλερί, Γάλλος λογοτέχνης

1973 - Μπρους Λι, Σινο-αμερικανός ηθοποιός πολεμικών τεχνών

1989 - Γιάννης Τσαρούχης, Έλληνας ζωγράφος.

Συναξαριστής

Ηλιού του προφήτου. Ο προφήτης Ηλίας ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ και ανήκε στην φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά. Ο Προφήτης άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Προείπε την έλευση του Χριστού στην γη 816 χρόνια πριν. Ήταν τόσο μεγάλη η πίστη του, που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, σταμάτησε την βροχή και ανάστησε νεκρούς. Με την φωτιά μάλιστα έκαψε τούς στρατιώτες που είχε στείλει ο βασιλιάς Οχοζίας για να τον συλλάβουν. Στο όρος Χωρήβ είδε τον ίδιο τον Θεό, διέσχισε τον Ιορδάνη με την μυλωτή του και τέλος ανελήφθη με άρμα πυρός. Επίσης παρέστη στην Μεταμόρφωση του Χριστού μαζί με τον Μωϋσή.

Οσίων Αλεξίου (Medvedkov), Δημητρίου (Klepinine), Μαρίας (Skobtsov), Γεωργίου(Iuri Skotsov) και Ηλία (Elie Fondminskii).

Εορτολόγιο

Ηλίας, Λιάς, Ηλιάκος, Λιάκος, Λίτσος, Λιάκουρας, Ηλιάνα, Λιάνα

De Siris