Γιάννος Παπαντωνίου
Ο Ιωάννης Π. Παπαντωνίου είναι έλληνας οικονομολόγος, πολιτικός, πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και πρώην ανεξάρτητος βουλευτής Α΄ Αθηνών.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε στο Παρίσι στις 27 Ιουλίου 1949. Έχει σπουδάσει οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν και ιστορία στη Σορβόννη, ενώ κατέχει και διδακτορικό δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ. Την περίοδο 1977 - 1978 δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1981 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου), του 1990, του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004. Στις 15 Νοεμβρίου 1988 αντικατέστησε στη Βουλή τον παραιτηθέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Λάζαρη.
Διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το 1994, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 έως τον Οκτώβριο του 2001, και Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004. Θεωρείται ο εκφραστής της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για την ένταξη στην ΟΝΕ. Ως υπουργός οικονομικών, συνδέθηκε με το Χρηματιστηριακό κραχ του 1999. Για την περίοδο αυτή κατηγορήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, για υπεραισιόδοξες δηλώσεις του σχετικά με την πορεία του Χρηματιστηρίου, που ερμηνεύτηκαν ως προσπάθεια επηρεασμού των επενδυτών και θεωρήθηκε γενικά υπεύθυνος για την κρίση.
O ίδιος υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του, τόσο στην αρχή της φάσης ανόδου του Χρηματιστηρίου όσο και στη φάση της μεγαλύτερης ανόδου του, παρουσίαζαν μεν το θετικό κλίμα και της προοπτικές της οικονομίας, τoνίζοντας παράλληλα την ανάγκη αποφυγής υπερβολικού ενθουσιασμού, ενώ απέδωσε την κρίση στο πέρασμα στις ώριμες αγορές.
Για τις δηλώσεις του σχετικά με την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας που ήταν αντίθετες με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα στις 8 Αυγούστου
2006.
Κριτική και σκάνδαλα
Ύστερα από το πόρισμα της επιτροπής της βουλής στις αρχές του 2011, που ανέλαβε τη διερεύνηση των σκανδάλων, αποδείχτηκε ότι ο Γ. Παπαντωνίου είχε αναμειχθεί στα γνωστά σκάνδαλα της SIEMENS και του ΟΤΕ. Ο ίδιος παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη και συγκεκριμένα το πόρισμα ανέφερε ότι: Στον πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών (1996 – 2001) χρεώνονται επίσης ενέργειες που έχουν να κάνουν με τον ΟΤΕ. Αναλυτικά, αναφέρεται λειτουργία του Οργανισμού όπως είχε υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1Αβ Ν. 2246/1994, ώστε μέσω ενεργειών του, για παράδειγμα μέσω ανάκλησης των μελών του ΔΣ του ΟΤΕ, να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Εκτός τούτου δεν άσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο κατά την διάρκεια της υπουργίας του στον ΟΤΕ, δεν έλεγξε την πορεία των προγραμματικών συμφωνιών και συνεπώς δεν προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον ελέγχοντας την εφαρμογή των ρητρών πουπεριελάμβανε η προγραμματική συμφωνία 8002 με τη SIEMENS». Στον κ. Παπαντωνίου καταλογίζεται «αμέλεια ως προς την εκτέλεση των συγκεκριμένων υπουργικών του αρμοδιοτήτων» σχετικά με το σύστημα C4I.
Το Μάρτιο του 2011 o Γ. Παπαντωνίου δέχτηκε φραστική επίθεση από μερίδα εξαγριωμένων πολιτών.
Τον Απρίλιο του 2011 σε δηλώσεις του ανέφερε ότι όλες οι κατηγορίες στο πρόσωπο του ήταν λανθασμένες και εν συνεχεία κάλεσε να γίνουν γνωστοί οι συμμετέχοντες στο σκάνδαλο της SIEMENS. Παράλληλα ανέφερε τους Σπηλιοτόπουλο, Μειμαράκη και Βενιζέλο ως διαδόχους του στο υπουργείο και πως σε «όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξετελείτο αυτό το φαγοπότι».
Συγγραφικό έργο
Βιβλία
Το Επόμενο Βήμα, Καστανιώτης, Αθήνα 2006.
Σύγχρονο Kράτος για μια Ισχυρή Kοινωνία, Εξάντας, Αθήνα 2003.
Ευρώπη και Εθνική Στρατηγική, Αιχμή, Αθήνα 1993.
Διανομή του Εισοδήματος και Συσσώρευση του Kεφαλαίου. Η Ελληνική Εκβιομηχάνιση: 1958-1973, Παπαζήσης, Αθήνα 1979.
Συμμετοχές
«Η Ένταξη στην ΟΝΕ και ο Εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Οικονομίας, 1994-2001», περιέχεται στο «Ελλάδα: Η Ένταξη στην ΟΝΕ και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος», Kαστανιώτης, Αθήνα 2004.
De Siris