Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Νάσσος Δάφνης

Νάσσος Δάφνης

Ο Νάσσος Δάφνης γεννήθηκε στο χωριό Κροκεές στις 23 Ιουλίου 1914 και πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2010. Εικοστικός καλλιτέχνης που διέπρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1930. Από μικρός του άρεσε η τέχνη, αλλά η ανάγκη της επιβίωσης τον οδήγησε σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους μέχρι που γνωρίστηκε με τον ομογενή ανθοπώλη Μιχάλη Λεκάκη, ο οποίος τον βοήθησε να αποkτήσει το πρώτο του ατελιέ.

Όπως σημειώνεται στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», με την πάροδο του χρόνου «οι φόρμες του έγιναν λιγότερο μαρτυρικές, προσεγγίζοντας ζωντανές μορφές, φυτά και θαλάσσια πλάσματα, ενώ τα χρώματά του ήταν πιο αραιά και οι αποχρώσεις πιο φωτεινές».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται επίσης ότι «κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Ελλάδα, το 1950, βίωσε και πάλι την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός από το τοπίο και τα λευκά σπίτια, ένα φαινόμενο τόσο έντονο που τα πάντα έμοιαζαν να εξαϋλώνονται, εκτός από τη φόρμα. Οι γεωμετρικές φόρμες με βασικά χρώματα και άσπρο - μαύρο, χαρακτηρίζουν πλέον το έργο του Δάφνη».

Ευρύτερα γνωστό στους καλλιτεχνικούς και κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης είχε κάνει το Νάσσο Δάφνη ο Λίο Καστέλι, πασίγνωστος γκαλερίστας, ατζέντης αλλά και μέντορας πολλών μεγάλων καλλιτεχνών, ο οποίος το 1958 διοργάνωσε την πρώτη έκθεση με έργα του Έλληνα ζωγράφου. Η επιτυχία ήταν μεγάλη και ένα έργο του αγοράστηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης.

Ο Νάσσος Δάφνης κατάφερε να καταξιωθεί, ακολουθώντας μεταλλασσόμενη καλλιτεχνική πορεία σε εκφράσεις και δημιουργίες.

Ζούσε στο Μανχάταν και τα τελευταία χρόνια έπασχε από την νόσο Αλτσχάιμερ.

De Siris