Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

24 Ιουλίου Σαν Σήμερα

24 Ιουλίου Σαν Σήμερα

24 Ιουλίου 1974 - Άφιξη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα με το αεριωθούμενο αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας το οποίο έθεσε στη διάθεση του ο γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμανε και το τέλος της 7ετούς στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα.

Γεγονότα

1567 - Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.

1701 - Ο Γάλλος μεγαλέμπορος Αντουάν ντε λα Μοτ ιδρύει στις Η.Π.Α. το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία "Fort Détroit" ("Οχυρό του Πορθμού").

1909 - Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζορζ Κλεμανσό παραιτείται αγανακτισμένος, μετά από μια βίαιη διαμάχη στη Βουλή, εγκαταλείποντας μια πολιτική καριέρα δεκαετιών.

1923 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.

1923 - Οι Έλληνες αιχμάλωτοι, τους οποίους κρατούσε ακόμα ο Κεμάλ, ανέρχονταν σε 365 αξιωματικούς και 3.797 στρατιώτες.

1935 - Το πρώτο ευχετήριο τηλεγράφημα αποστέλλεται στη Βρετανία.

1943 - Τμήματα ανταρτών της ΠΑΟ τρέπουν σε φυγή βουλγαρικές δυνάμεις στο όρος Κερκίνη (Μπέλες), προκαλώντας σ αυτές σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και αιχμαλώτους.

1943 - Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχίζει ο μεγάλος βομβαρδισμός του Αμβούργου από τους Συμμάχους, γνωστός ως "Επιχείρηση Γκομόρα". Κατά τη διάρκεια της νύχτας βομβαρδίζουν βρετανικά και καναδικά αεροπλάνα και την ημέρα συνεχίζουν τα αμερικανικά. Ο απολογισμός της όλης επιχείρησης που λήγει τον Νοέμβριο είναι 30.000 νεκροί.

1952 - Ο Εμίλ και η Ντάννα Ζάτοπεκ γίνονται το πρώτο ζευγάρι που κερδίζει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (Ελσίνκι). Ο Εμίλ κερδίζει στα 5000μ και η Ντάνα στο ακόντιο.

1969 - Τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται το διαστημόπλοιο Απόλλο 11, το οποίο με επιβάτες τους πρώτους αστροναύτες που πάτησαν στο φεγγάρι, επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.

1971 - Αποφασίζεται να κατεδαφιστούν οι φυλακές Αβέρωφ και στη θέση τους να ανεγερθεί το δικαστικό μέγαρο.

1974 - Άφιξη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα με το αεριωθούμενο αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας το οποίο έθεσε στη διάθεση του ο γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμανε και το τέλος της 7ετούς στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. (Αποκατάσταση της Δημοκρατίας)

1982 - Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας.

1990 - Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο, καθώς το Ιράκ συγκεντρώνει στρατό στην παραμεθόριο περιοχή, απειλώντας να εισβάλει στο Κουβέιτ.

1996 - Η Ρωσία δηλώνει ότι, θα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα διεθνή φόρα, που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γεννήσεις

1783 - Σιμόν Μπολίβαρ, Βενεζουελανός ηγέτης κινημάτων ανεξαρτησίας στη Νότια Αμερική

1801 - Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας), Γάλλος συγγραφέας

1895 - Ρόμπερτ Γκρέιβς, Άγγλος συγγραφέας

1921 - Τζιουσέππε Ντι Στέφανο, Ιταλός τενόρος, φημισμένος και σαν παρτενέρ της Μαρίας Κάλας

1924 - Άρης Πουλιανός, Έλληνας ανθρωπολόγος.

1936 - Ανδρέας Μπάρκουλης, ηθοποιός.

1942 - Κρις Σάραντον, Ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός, 1ος σύζυγος της Σούζαν Σάραντον

1958 - Μικ Καρν (Αντώνης Μιχαηλίδης), Κύπριος μουσικός.

1969 - Τζένιφερ Λόπεζ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και σχεδιάστρια μόδας

1971 - Ντίνο Μπάτζο, Ιταλός διεθνής (60 φορές) ποδοσφαιριστής

Θάνατοι



1883 - Μαθιου Γουέμπ, ο πρώτος άνθρωπος, που διέσχισε την Μάγχη κολυμπώντας το 1875, πεθαίνει σε ηλικία 35 ετών στην προσπάθειά του να κολυμπήσει στα νερά πάνω από τους καταρράχτες του Νιαγάρα.

1973 - Κωνσταντίνος Δόβας, Έλληνας στρατιωτικός και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.

1974 - Τζαίημς Τσάντγουικ, Άγγλος φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ

1980 - Πίτερ Σέλερς, Άγγλος ηθοποιός

1986 - Φριτζ Άλμπερτ Λίπμαν, Αμερικανός βιοχημικός, βραβευμένος με Νόμπελ

1995 - Αχμέτ Σαδικ, Έλληνας (μειονοτικός από την Κομοτηνή) Ιατρός – Πολιτικός

2000 - Αχμάντ Σαμλού, Ιρανός ποιητής

2007 - Νικόλας Ζαχαρία, Έλληνας μπασίστας

Συναξαριστής

Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης (†300). Η αγία μεγαλομάρτυς Χριστίνα, καταγόταν από την Τύρο της Συρίας. Ήταν κόρη στρατηγού. Ο πατέρας της, της έχτισε έναν πύργο και την έβαλε μέσα σ` αυτόν. Μάλιστα κατασκεύασε αγάλματα των ειδώλων και την διέταξε να θυσιάσει σ` αυτά. Εκείνη όμως τα έκανε όλα κομμάτια. Για αυτές της τις πράξεις, η αγία υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τον ίδιο της τον πατέρα και μετά φυλακίστηκε. Στην φυλακή την άφησαν νηστική για να πεθάνει από την πείνα. Όμως, άγγελος Κυρίου της πήγαινε τροφή και της θεραπεύτηκαν όλες οι πληγές της. Μετά την έριξαν στην θάλασσα, όπου έλαβε το Άγιο Βάπτισμα από τον ίδιο τον Χριστό και άγγελος Κυρίου την έβγαλε στην στεριά. Μόλις έγινε γνωστό ότι είχε διασωθεί, ο πατέρας της πρόσταξε και την έκλεισαν πάλι στην φυλακή. Την νύχτα που ακολούθησε, ο πατέρας της πέθανε και την θέση του στο αξίωμα του στρατηγού την πήρε κάποιος ονόματι Δίων. Αυτός οδήγησε την μάρτυρα στο δικαστήριο. Και εκεί η αγία ομολόγησε την πίστη της. Αμέσως οργίστηκε και διέταξε να αρχίσουν τα βασανιστήρια. Κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων πολλοί πίστευσαν στον Χριστό. Μετά το Δίωνα ανέλαβε κάποιος Ιουλιανός. Αυτός έριξε την Χριστίνα μέσα σε πυρακτωμένη κάμινο, σε ένα κλουβί με φίδια δηλητηριώδη, τα οποία αντί να την δαγκώσουν της έγλυφαν τα πόδια με ευσπλαχνία, μετά της έκοψαν τους μαστούς από όπου χύθηκε γάλα αντί για αίμα και της έκοψαν και την γλώσσα. Όλα αυτά τα μαρτύρια τα υπέμεινε με καρτερία και στο τέλος με κοντάρια που την χτύπησαν παρέδωσε το πνεύμα, λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου, και περνώντας στην αιώνια ζωή.

Μαρτύρων Ερμογένους, Καπίτωνος, Υμεναίου, Ρωμανού [Μπορίσου], Δαβίδ [Γλιέβου].

Νεομαρτύρων Θεοφίλου του Ζακυνθίου, του εν Χίω αθλήσαντος (†1635) και Αθανασίου του Κίου (†1670).

Αθηναγόρου του ομολογητού και Σαλομπτίνου επισκόπου Ιεροσολύμων.

Εορτολόγιο

Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Αθηναγόρας

De Siris