Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Τόλης Βοσκόπουλος

Τόλης Βοσκόπουλος

Ο Τόλης Βοσκόπουλος είναι ηθοποιός και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου το 1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά). Είναι το δωδέκατο παιδί της οικογένειας (έχει άλλες 11 αδερφές).

Βιογραφία

Θεωρείται απο τους σημαντικότερους τραγουδιστές της γενιάς του. Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του στησίματος του στο πάλκο, στο τρόπο ερμηνείας κι στο τρόπο ντυσίματος οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν "πρίγκιπα" ή "άρχοντα της πίστας".
Όπως είχε δηλώσει κάποτε σε συνέντευξη "Ξεκινώντας το τραγούδι, "πήρα" μαζί μου τον ηθοποιό Βοσκόπουλο" ενώ επίσης ήταν ο πρώτος τραγουδιστής που ερμήνευε όρθιος τα τραγούδια του εν αντιθέσει με την εποχή του που συνηθιζόταν ο καλλιτέχνης να ναι καθιστός. Κατά περιόδους έχει γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και μουσική που έχει συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες.

Η είσοδος στο καλλιτεχνικό στερέωμα

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958 και τον κινηματογράφο το 1963, μπήκε στην δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα βήμα του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο "πεντάγραμμο" ήρθε με τη "Άγωνία" το 1968 (σύνθεση Γ. Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις.

Έχει ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών ερμηνεύοντας τραγούδια Γιώργου Ζαμπέτα, Άκη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάριου Τόκα, Γιάννη Πάριου, Πλέσσα, Κατσαρού, Βασιλειάδη, Δερβενιώτη, Βίρβου Λυμπερόπουλου, Πυθαγόρα, Φοίβου και πολλών άλλων.

Προσωπική Ζωή

Στην ιστορία έχει μείνει το ειδύλλιο του με την τραγουδίστρια Δούκισσα αλλά και με την ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη.

Έχει κάνει τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα την Στέλλα Στρατηγού (ο γάμος του κράτησε από το 1960, μέχρι το 1965), την Μαρινέλλα (1973-1981), την Τζούλια Παπαδημητρίου, με την οποία έχει μία κόρη, τη Χαρά (εκκρεμεί δικαστική διαμάχη για την πατρότητα της από την πλευρά του Τόλη Βοσκόπουλου) (1990-1995) και την πρώην ηθοποιό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα Άντζελα Γκερέκου (παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ). Με την Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.

Στις 17 Μαΐου 2010 ξέσπασε σκάνδαλο μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο ο Τόλης Βοσκόπουλος χρωστάει στην ΙΓ' ΔΟΥ Αθηνών περί τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, για φοροδιαφυγή κατά την περίοδο 1993-1997. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραιτηθεί η σύζυγός του Άντζελα Γκερέκου από υφυπουργός τουρισμού στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επικαλούμενη λόγους ευθιξίας. Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 το Ζ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο του επέβαλε τριετή ποινή φυλάκισης με αναστολή για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ παράλληλα του έδωσε τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής με πέντε ευρώ ημερησίως. Στα πλαίσια της δίκης έγινε γνωστό από τον δικηγόρο του Βοσκόπουλου ότι αίτηση του τραγουδιστή προς το υπουργείο Οικονομικών για υπαγωγή σε ρύθμιση που θα του έδινε το δικαίωμα να τύχει έκπτωσης 100% επί των προσαυξήσεων, δεν έγινε δεκτή.

Έργο

"Αγωνία"
"Αδέλφια μου, Αλήτες, Πουλιά"
"Σε Ικετεύω"
"Μια Αγάπη"
"Στιγμές Αγάπης"
"Στοιχηματίζω"
"Σμυρνέικα και Λαϊκά"
"Ας Είμαστε Ρεαλιστές"
"Εγώ τι Έχω και τι θα ΄Χω"
Όταν Τραγουδώ
"Είναι το Κάτι που Μένει"
Αναμνήσεις
Τραγούδα θεατρίνε
"Μέρα Νύχτα Παντού"
"Βοσκόπουλος ΄80"
"Καρδιά μου Μόνη"
"Δεν Θέλω να Θυμάμαι"
"Περασμένες μου Αγάπες"
"Είσαι Δικιά μου"
"Τότε"
"Τώρα"
"Αμέτρητα Γιατί"
"Ατέλειωτο Ερωτικό Ταξίδι"
"Για Πάντα"
"Να Κάνουμε έναν Έρωτα όλο Τρέλα"
"Όλη η Αλήθεια"
"Στάζεις Έρωτα"
"Κοντά σου Εγώ"
"Τα Ερωτικά"
Ματια φεγγάρια
"Τα Πρώτα μου Τραγούδια" (συλλογή)
"Ήρθες σαν Όνειρο"
"Η Νύχτα Γέμισε με Φως"
"2000-2001 Live"
"Η Σωστή Απάντηση
Καλη σου τύχη
To 2005 κυκλοφόρησε το CD "Αντίθετο Ρεύμα"
To 2006 κυκλοφόρησε το διπλό CD "Στης ζωής μου τις στράτες". Το πρώτο CD περιλαμβάνει 14 καινούργια τραγουδια ενώ το δεύτερο είναι μια live εγγραφη 17 από των πολλών επιτυχιών.
Να με κοιτάς στα μάτια (7 νέα τραγούδια + 15 μεγαλες επιτυχίες)(2007)
Στο πέρασμα του χρόνου (2008)

Συμμετοχές

"Αναμνήσεις" (Δούκισσα)
"Αγόρι μου" (Δούκισσα)
"Εγώ κι Εσύ" (Μαρινέλλα)
"Μαρινέλλα-Βοσκόπουλος" (Μαρινέλλα)
"Σ' αγαπώ" (Μαρινέλλα)
"Η Αγάπη είναι Ελέφαντας (Α.Ρέμος)
"Η Αγάπη Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία" (Γ.Λεμπέσης)
"Μια γυναίκα φταίει" (Β.Καρράς)

Ως συνθέτης

Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που χουν ερμηνεύσει τραγούδια του ειναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Διονυσίου, Ρέμος, Σφακιανάκης. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού Αδέλφια μου αλήτες πουλιά το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης.

Συλλεκτικές εκδόσεις

Έχουν κυκλοφορήσει επανεκδόσεις των αρχικών του δίσκων καθώς και 2 συλλεκτικές κασετίνες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναφορές για τον καλλιτέχνη.

Θέατρο

Έχει πρωταγωνιστίσει αλλα και συμμετάσχει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε "ιερά τέρατα" της ηθοποιίας όπως Αυλωνίτη, Βλαχοπούλου, Βασιλειάδου, Χατζηχρήστο κ.ά. Απο τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: "Οι εραστές του ονείρου" (1972 μαζί με την Ζωή Λάσκαρη), "Τραγούδα θεατρίνε" (1978 μαζί με την Μαρία Αλιφέρη), "Ήρθες σαν όνειρο" (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.

Ακροάσεις

Η Αγάπη είναι Ελέφαντας (Soundtrack)

Φιλμογραφία

O άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972)
Αδέλφια μου αλήτες πουλιά (1971) .... Βαντάρ
Μαριχουάνα στοπ (1971) .... Τόλης Βοσκόπουλος
Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή (1971) .... Στέφανος
Aναστενάζουν οι πενιές (1970) .... Νίκος Τερζής
Το όνειρο της Κυριακής (1970) .... Άγγελος Κομνηνός
Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)
Αγωνία (1969) .... Αλέξης
Eλπίδες που ναυάγησαν (1968) .... Γιώργος Απέργης
Kαταραμένη ώρα (1968) .... τραγουδιστής
Mείνε κοντά μου, αγαπημένε (1968) .... Αλέξης Βαλίδης
Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου (1968) .... Δημήτρης
Συντρίμμια τα όνειρά μας (1967) .... Tάκης (και συνθέτης, τραγουδιστής)
Τ' αδέλφια μου (1966) .... Μανώλης Καρδάσης (και συνθέτης)
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) .... Γιώργος
Ήταν όλοι τους κορόιδα (1964)
Ο Γιάννης τα' κανε θάλασσα (1964) .... Λάκης
Kάτι να καίει (1963)
Mεσάνυχτα στη βίλλα Νέλλη (1963)
Tρεις κούκλες κι εγώ (1960) .... κομφερανσιέ

De Siris