Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Adam Smith

Άνταμ Σμιθ 

O Άνταμ Σμιθ  γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1723 και πέθανε στις 17 Ιουλίου 1790, ήταν Σκωτσέζος οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος. Θεωρείται ένας απο τους πρωτοπόρους της πολιτικής οικονομίας και θεμελιωτής της σχολής των κλασικών οικονομικών. 

Ένας απο τους κύριους εκπροσώπους του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού, ο Σμιθ είναι συγγραφέας των έργων «Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων» και «Μια έρευνα της φύσης και των αιτιών του πλούτου των εθνών», με το δεύτερο να αναφέρεται συνήθως απλά ως Ο Πλούτος των Εθνών και να θεωρείται ως το κύριο έργο του Σμιθ και η πρώτη νεωτερική εργασία πάνω στα οικονομικά.

Ο Σμιθ μελέτησε ηθική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Με το πέρας των σπουδών του έδωσε μια σειρά απο δημόσιες διαλέξεις στο Εδιμβούργο που οδήγησαν στη συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Χιουμ κατα τη διάρκεια του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού. Ο Σμιθ κατέλαβε θέση καθηγητή στην Γλασκώβη οπου δίδαξε ηθική φιλοσοφία και δημοσίευσε τη Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων. Μετέπειτα ο Σμιθ ανέλαβε θέση επισκέπτη καθηγητή, κάτι που του επέτρεπε να ταξιδεψει στην Ευρώπη και να συναναστραφεί με άλλους διανοούμενους της εποχής του. Μετά το τέλος των ταξιδιών του, ο Σμιθ επέστρεψε στη Σκωτία όπου για τα επόμενα δέκα χρονια αφιερώθηκε στη συγγραφή του Πλούτου των Εθνών έχοντας σαν κύρια πηγή τις σημειώσεις των διαλέξεών του. Ο Πλούτος των Εθνών δημοσιεύτηκε το 1776 ενώ ο Σμιθ πέθανε το 1790.

Βιογραφικό

Νεότητα

Ο Σμιθ γεννήθηκε στην πόλη Κιρκάλντυ της Σκωτίας. Ήταν γιος της Μαργαρίτας Ντάγκλας. Ο πατέρας του λεγόταν επίσης Άνταμ Σμιθ και εργάστηκε ως δικηγόρος και δημόσιος υπάλληλος. Παντρεύτηκε την Μαργαρίτα Ντάγκλας το 1720, αλλά πέθανε 6 μήνες πριν την γέννηση του Άνταμ Σμιθ. Αν και η ακριβής ημερομηνία γέννησης του δεν είναι γνωστή, έχει διασωθεί η ημερομηνία της βάπτισης του (5 Ιουνίου 1723). Ελάχιστα γνωρίζουμε για την παιδική του ηλικία.

Ο σκωτσέζος δημοσιογράφος και βιογράφος του Σμιθ, Τζον Ραη, αναφέρει πως ο Σμιθ απήχθει απο τσιγγάνους στην ηλικία των τεσσάρων ετών και απελευθερώθηκε μόνο αφού κάποιοι οργάνωσαν αποστολή για την διάσωση του. Ο Άνταμ Σμιθ φέρεται να ήταν στενα συνδεδεμένος με την μητέρα του, η οποία τον ενθάρρυνε να πραγματοποιήσει τις ακαδημαϊκές του φιλοδοξίες. Ο Άνταμ Σμιθ παρακολούθησε το σχολείο Μπουργκ από το 1729 ως το 1737,όπου μελέτησε λατινικά, μαθηματικά και ιστορία.

Εκπαίδευση

Ο Άνταμ Σμιθ εισήχθη στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών,όπου σπούδασε ηθική φιλοσοφία.Στη Γλασκώβη ο Σμιθ ανέπτυξε το πάθος του για την ελευθερία,τον λογισμό και την ελευθερία του λόγου.Το 1740 κέρδισε το βραβείο Σνελ και άφησε το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης για να παρακολουθήσει το κολλέγιο Μπάλιολ της Οξφόρδης.
Το 1751 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ενώ το 1776 μετακόμισε στο Λονδίνο. Διετέλεσε μέλος της Βασιλικής εταιρείας του Εδιμβούργου. Πέθανε στο Εδιμβούργο στις 17 Ιουλίου 1790.

Συνεισφορά

Το έργο του Ο Πλούτος των Εθνών υπήρξε μία από τις πρώτες προσπάθειες να μελετηθεί η ιστορική ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Ευρώπη. Αυτό το έργο βοήθησε στη δημιουργία της σύγχρονης ακαδημαϊκής πειθαρχίας των οικονομικών και παρέσχε μία από τις πιο γνωστές διανοητικές δικαιολογήσεις του ελεύθερου εμπορίου, του καπιταλισμού και του ελευθερισμού.

De Siris