Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

6 Ιουλίου Σαν Σήμερα



6 Ιουλίου Σαν Σήμερα


6 Ιουλίου 1999 - Ο Νίκος Μαχλάς μεταγράφεται από την Βίτεσε στον Άγιαξ έναντι του ποσού των 5.5 δις δρχ και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών.

Γεγονότα


371 π.Χ. - Μάχη των Λεύκτρων: Οι Θηβαίοι, υπό τον Επαμεινώνδα, νικούν τους Σπαρτιάτες. Η ημερομηνία αυτή προσδιορίζει την έναρξη της Θηβαϊκής Ηγεμονίας.


1483 - O Ριχάρδος Γ' γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.


1609 - Στη Βοημία κατοχυρώνεται η ανεξιθρησκεία.


1630 - Ο Σουηδός βασιλιάς Γουστάβος Αδόλφος ξεκινά απόβαση σουηδικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου στη Γερμανία.


1785 - Το δολάριο επιλέγεται ως η νομισματική μονάδα των Η.Π.Α.


1821 - Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη Στρογκάνοφ -ύστερα από εντολή του υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιωάννη Καποδίστρια- επιδίδει στην Πύλη τελεσίγραφο με το οποίο απαιτεί σεβασμό των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


1827 - Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου για τη σύσταση ελληνικού κράτους. Στην Τουρκία επιβάλλεται η αποδοχή της Αυτονομίας της Ελλάδας, η προστασία των Ελλήνων και η διμερής κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή των τριών Στόλων στα ελληνικά ύδατα και στη συνέχεια τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.


1850 - Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από το βρετανικό στόλο, μετά την ικανοποίηση μέρους των απαιτήσεων των Βρετανών στην υπόθεση Πατσίφικο


1885 - Ο Παστέρ, δοκιμάζει επιτυχώς σε ένα αγόρι που το είχε δαγκώσει λυσσασμένο σκυλί, το πρώτο εμβόλιο κατά της λύσσας


1892 - Μεγάλη απεργία στο χαλυβουργείο Κάρνεγκι στο Χόμστιντ της Πενσυλβάνιας πνίγεται στο αίμα από τους ιδιωτικούς αστυνομικούς του γραφείου Πίνκερτον. 10 οι νεκροί.


1907 - Κατασκευάζεται στο Μπρούκλαντς της Αγγλίας η πρώτη τεχνητή πίστα αγώνων αυτοκινήτου, επειδή απαγορεύονταν οι αγώνες δρόμου στους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας.


1913 - Ο Ελληνικός Στρατός (VII Μεραρχία) απελευθερώνει το Άνω Νευροκόπι.


1921 - Ο Ελληνικός Στρατός (Γ' ΣΣ), μετά από σκληρή και αποφασιστική μάχη καταλαμβάνει το Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ) της Μικράς Ασίας.


1923 - Συγκροτείται η Σοβιετική Ένωση.


1949 - Απίστευτο κύμα καύσωνα πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Λισσαβόνας. Για δύο λεπτά, το θερμόμετρο δείχνει 70 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά.


1997 - Σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης τίθεται, με απόφαση της Νομαρχίας, η Θεσσαλονίκη, καθώς παραμένει ανεξέλεγκτο το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει περιοχές του Πανοράματος και του Ασβεστοχωρίου.


1999 - Ο Νίκος Μαχλάς μεταγράφεται από την Βίτεσε στον Άγιαξ έναντι του ποσού των 5.5 δις δρχ και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών.


Γεννήσεις


1837 - Βασίλι Λέφσκι, βούλγαρος επαναστάτης.


1859 - Βέρνερ φον Χάιντενσταμ, Σουηδός ποιητής και μυθιστοριογράφος, βραβευμένος με Νόμπελ


1907 - Φρίντα Κάλο, Μεξικανή ζωγράφος.


1921 - Νάνσι Ρέιγκαν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν.


1925 - Μπιλ Χάλεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον.


1937 - Βλαντιμίρ Ασκενάζι, Ρώσος διευθυντής ορχήστρας.


1940 - Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, πρόεδρος του Καζακστάν.


1946 - Τζορτζ Μπους, πρόεδρος των ΗΠΑ.


1946 - Σιλβέστερ Σταλόνε, Αμερικανός ηθοποιός.


1951 - Τζέφρεϊ Ρας, Αυστραλός ηθοποιός.


Θάνατοι


1189 - Ερρίκος Β', βασιλιάς της Αγγλίας


1476 - Ρεγιομοντάνος, Γερμανός αστρονόμος


1535 - Τόμας Μορ, άγγλος συγγραφέας. Εκτελέστηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. («Ουτοπίας»)


1854 - Γκέοργκ Ομ, Γερμανός φυσικός


1962 - Ουίλιαμ Φώκνερ, Αμερικανός συγγραφέας και νομπελίστας


1971 - Λούις Άρμστρονγκ, Αμερικανός τζαζ μουσικός


1989 - Γιάνος Καντάρ, Ούγγρος πολιτικός


2003 - Νίκος Ψυρούκης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μαρξιστές ιστορικούς.

1995 - Αζίζ Νεσίν, Τούρκος σατιρικός συγγραφέας

2010 - Ιωάννης Παπασπύρου, οικονομολόγος και πολιτικός.

2010 - Αλέκος Σοφιανίδης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και προπονητής.
Συναξαριστής


Οσίου Σισώη του Μεγάλου (†429).


Ιερομάρτυρος Αστίου επισκόπου Δυρραχίου. Ο ιερομάρτυς Αστίος, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Τραϊανου και ηγεμονίας του Αγρικόλα. Συνελήφθη από τους άρχοντες της πόλης του Δυρραχίου και επειδή δεν θυσίασε στα είδωλα, οδηγήθηκε στον ηγεμόνα. Εκείνος πρόσταξε και έδειραν χωρίς έλεος τον άγιο. Ο μάρτυς όμως παρά τα μεγάλα βασανιστήρια, έμεινε σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του. Τότε οι δήμιοι με εντολή του ηγεμόνα τον γέμισαν μέλι και τον κάρφωσαν σε ξύλινο σταυρό. Το μαρτύριο πάνω στον σταυρό ήταν πολύ μεγάλο, με δεδομένο ότι ήταν καλοκαίρι και η ζέστη μεγάλη. Εκεί λοιπόν ο άγιος Αστίος ενοχλούμενος από τις σφήκες, παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό.


Μαρτύρων Λουκίας της παρθένου και Ρήξου (†301) και των συν αυτοις Ανατολίου, Αντωνίνου, Αντωνίου Απάμου, Απολλώνιου του γερουσιαστού, Βίκτωρος, Διόδωρου, Δίωνος, Κοττυίου, Λυκία, Λυσίου, Νέα, Όωνος, Παππιανού, Παπικού, Σατίρου, Σερίνου. Φιλήμονος, Αρχίππου και Ονησίμου.


Αλεξάνδρου και Επιμάχου.

Μάρτυρος Βασιλείου και των συν αυτώ 70, των εν Σκυθουπόλει.


Οσιομάρτυρος Κυρίλλου (†1566), του εκ Θεσ/νίκης.


Εορτολόγιο


Λυκίας, Λυκία, Λύκιος, Σάτυρος, Σάτος


De Siris