Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Άννα Φόνσου


Άννα Φόνσου

Η Άννα Φόνσου είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Καισαριανή στις 4 Ιουλίου 1939. Μεγάλωσε στην Τήνο, από όπου είναι και η καταγωγή της. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Δ. Ροντήρη. Σπούδασε χορό με τη Ραλλού Μάνου και τραγούδι με την Πόπη Πετριόλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1956 με το θίασο της Κατερίνας και στον κινηματογράφο το 1957 στην ταινία "Το παιδί του δρόμου".

Το 1965, ίδρυσε το "Προσκήνιο" μαζί με τους Αλέξη Σολομό και Αιμ. Χουρμούζιο.
Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε διάφορες σειρές ("Οι δυο ορφανές", "Ρακοσυλλέκτες" κ.ά.) και σε θεατρικά στο "Θέατρο της Δευτέρας". Πρωταγωνίστησε στην Λυρική Σκηνή στους «Απάχηδες των Αθηνών», ενώ από το 2001 ανήκει στο δυναμικό του ΚΘΒΕ.

Το 1996 και το 2000, ήταν υποψήφια στις Βουλευτικές Εκλογές με το ΚΚΕ. Είναι πρόεδρος του ιδρύματος "Το σπίτι του Ηθοποιού".

Φιλμογραφία

Καθένας με την τρέλλα του (1980)
Love on a horse (1973) Τζούλια
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972) Ντιάνα
Ο αρχιψεύταρος (1971) Δάφνη Πόρτερ
Ο απίθανος (1970) Ντέζι
Ο Στρατής παραστράτησε (1969) Ντόρα Γαλάτη
Η κόμισσα της φάμπρικας' (1969) Έφη (Σοφία) Τεπεχερλή
Ποιος Θανάσης (1968) Στέλλα
Νυμφίος ανύμφευτος (1967) Σούζυ Μπάση (Σουζάνα Χατζητουλούμπαση)
Η παιχνιδιάρα (1967) Καίτη Λορέντζου
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966) Καλλιόπη Μόσχου (Ελένη Νομικού)
Περάστε την πρώτη του μηνός (1965) Άννα
Τα δίχτυα της ντροπής (1965) Μαρία
Δίψα για ζωή (1964) Κατερίνα Νεγρεπόντη
Αυτό το κάτι άλλο! (1963) Νανά (Αθανασία) Πεναρή
Δέκα μέρες στο Παρίσι (1962) Αλέκα Ζέπα
Το έξυπνο πουλί (1961) Φανή
Ένας δον Ζουάν για κλάμματα (1960) Τζίνη (Ιωάννα)
Ο Φανούρης και το σόι του (1957) Ελένη Σκαρβέτσου
Το κορίτσι της φτωχογειτονιάς (1957) Βασούλα / Μαρούλα

De Siris