Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

26 Οκτωβρίου Σαν Σήμερα


26 Οκτωβρίου Σαν Σήμερα

26 Οκτωβρίου 1955 - Η ταινία του Ελία Καζάν «Επαναστάτης χωρίς αιτία», με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Ντιν και Νάταλι Γουντ, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, χωρίς την παρουσία του πρωταγωνιστή της, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 24 ετών.

Γεγονότα

740 - Ισχυρός σεισμός χτυπά την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας πολλούς θανάτους και υλικές καταστροφές.

1823 - Οι Τουρκαλβανοί παραδίνουν το φρούριο του Ακροκορίνθου στο Θ. Κολοκοτρώνη μετά από διαπραγματεύσεις και με τον όρο να αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη με τον οπλισμό τους. Την προστασία επιβιβάσεως στα πλοία είχε αναλάβει ο Νικηταράς.

1842 - Ο Σάμουελ Μορς εγκαθιστά την πρώτη τηλέγραφική γραμμή.

1863 - Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος.

1877 - Πραγματοποιείται η πρώτη εγχείριση σε σπασμένο γόνατο από τον Άγγλο χειρουργό Τζόζεφ Λίστερ. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1865, ο Λίστερ ανακάλυψε τα αντισηπτικά, που συνέβαλαν στη μείωση των θανάτων από μολύνσεις.

1912 - Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη. Στις 23:00 υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη πρωτόκολλο παραδόσεως «άνευ όρων» της πόλεως από τους Τούρκους. Η Τουρκική φρουρά από 25.000 οπλίτες 1.000 αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα, υπό το Χασάν Ταξίν Πασά, παραδίνεται στον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος εισέρχεται την επομένη απελευθερωτής και νικηφόρος στη Θεσσαλονίκη, γενόμενος ενθουσιωδώς δεκτός από τους κατοίκους της.

1912 - Ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού), μετά από αγώνα εισέρχεται και απελευθερώνει το Λαγκαδά.

1929 - Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Με τον περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μια λίμνη, από την οποία υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.

1930 - Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέπτεται την Άγκυρα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ειρήνης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν λείπουν, ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των προσφύγων.

1931 - Το θωρηκτό "Αβέρωφ", που μεταφέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, προσαράσσει στα νερά του Καραμπουρνού.

1955 - Η ταινία του Ελία Καζάν «Επαναστάτης χωρίς αιτία», με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Ντιν και Νάταλι Γουντ, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, χωρίς την παρουσία του πρωταγωνιστή της, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 24 ετών.

1982 - Με απόφαση της κομμουνιστοκρατούμενης πολωνικής βουλής, τίθεται εκτός νόμου το ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα

1986 - Τραγωδία στο στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας. Ένας φίλαθλος χάνει τη ζωή του από φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λάρισας - Π.Α.Ο.Κ.

1993 - Την παραίτησή του από πρόεδρος της ΝΔ υποβάλλει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά την εκλογική ήττα του κόμματός του.

Γεννήσεις

1685 - Ντομένικο Σκαρλάτι, Ιταλός μουσικοσυνθέτης.

1795 - Νικόλαος Μάντζαρος, Έλληνας μουσικοσυνθέτης, συνθέτης του «Εθνικού Ύμνου».

1897 - Μάξιμος Ε΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1926 - Πάνος Γαβαλάς, Έλληνας τραγουδιστής.

1933 - Τάκης Κανελλόπουλος Έλληνας σκηνοθέτης

1945 - Δημήτρης Θ. Γκότσης, Έλληνας ποιητής

1947 - Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, Αμερικανίδα γερουσιαστής.

1954 - Βασίλης Χατζηπαναγής Έλληνας ποδοσφαιριστής

1978 - Εύα Καϊλή , Ελληνίδα πολιτικός

Θάνατοι

1764 - Γουίλιαμ Χόγκαρθ, Βρετανός ζωγράφος

1822 - Μαχμούτ Πασάς Δράμαλης, στρατιωτικός της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πέθανε στην Κόρινθο, μη μπορώντας να συνέλθει από την καταστροφή του στρατού του στα Δερβενάκια

1851 - Παναγιώτης Γιατράκος, Φιλικός και αγωνιστής του 1821.

1890 - Κάρλο Κολόντι, Ιταλός συγγραφέας

1946 - Ιωάννης Ράλλης, Πρωθυπουργός της Ελλάδα

1952 - Χάτι Μακ Ντάνιελ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

1957 - Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός

1966 - Σωκράτης Κουγέας, Έλληνας ακαδημαϊκός και συγγραφέας.

1972 - Ιγκόρ Σικόρσκι, Πολωνο-ουκρανός εφευρέτης του ελικοπτέρου

1989 - Τσάρλς Τζέι Πέντερσεν, Αμερικανός βραβευμένος με Νόμπελ

Συναξαριστής

Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου και θαυματουργού (†306). Υψηλόβαθμος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, έζησε και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, μία περίοδο φοβερών διωγμών εναντίον των χριστιανών. Ο Δημήτριος, ο οποίος καταγόταν από ευσεβή οικογένεια της Θεσσαλονίκης δεν φοβήθηκε τις διαταγές των αυτοκρατόρων και συνέχιζε να κηρύττει το Ευαγγέλιο. Αυτή η δράση του τον οδήγησε μπροστά στον Δοκλητιανό, οποίος διέταξε τη φυλάκισή του. Στη φυλακή βρισκόταν κι ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας, ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε να θανατωθούν και οι δύο, ο Νέστορας και ο Δημήτριος. Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης

Μαρτύρων Γλύκωνος και Λεπτίνας.

Οσίων Βασιλείου, Ιωάσαφ του μάρτυρος (†1536),

Λεοντίου και Λεοντίου, των εν Άθω.

Εορτολόγιο

Γλύκων, Γλυκός, Δημήτριος, Δημήτρης, Δημητρός, Δήμος, Μίμης, Δημητράκης, Τζίμης, Τζιμάκος, Μήτσος, Μητσάκος, Μήτρος, Λεπτίνα, Λέπτινος, Δήμητρα, Δημητρούλα, Δημητρία, Μιμή, Μιμίκα, Ντίμι

De Siris