Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Γεώργιος Δέδες


Γεώργιος Δέδες

Ο Γεώργιος Δέδες γεννήθηκε το 1927 στην Παλλήνη και πέθανε στις 11 Οκτωβρίου 1999. Έμεινε στην ιστορία ως ο «παππούς» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από το 1939, όταν φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το Νο 1 του Παλληνιακού έως το 1997 που αποχώρησε από την ΕΠΑΕ, υπηρέτησε πιστά και ανελλιπώς το ποδόσφαιρο από διάφορες θέσεις. Έπαιξε ποδόσφαιρο στον Πανεξαρχειακό και τον Αθηναϊκό, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στην Α' κατηγορία Αθηνών.

Παράλληλα σπούδασε ιατρική και ασχολήθηκε με το άλμα εις ύψος. Τη δεκαετία του '50 άρχισε τη διοικητική του καριέρα. Αρχικά εξελέγη πρόεδρος του Παλληνιακού και τη διετία 1951-1953 αντιπρόεδρος του Αθηναϊκού. Διετέλεσε μέλος της Υγειονομικής Επιτροπής της ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Αθλητιατρικής Εταιρίας.

Το 1964 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της ΕΠΣΑ και κατέλαβε τη θέση του ταμία, αλλά και του αναπληρωματικού μέλους της ΕΠΟ. Το 1967 εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΣΑ και παράλληλα τακτικό μέλος στο Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Το 1969 ορίστηκε πρόεδρος της ΕΠΟ, θέση την οποία κατείχε μέχρι την πτώση της δικτατορίας το 1974. Από το 1970 έως το 1974 υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFAκαι τακτικό μέλος της Επιτροπής Διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων.

Το Μάιο του 1974 εξελέγη εκπρόσωπος της UEFA στην Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA , ενώ παράλληλα ορίστηκε μέλος της Πειθαρχικής και Υγειονομικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Το 1980 η FIFA , εκτιμώντας τις δυνατότητές του σε διοικητικά θέματα, τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της.

Υπηρέτησε ενεργά το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο για μια δεκαετία. Το 1981 διαδέχθηκε τον κ. Αθανάσιο Μαρκόπουλο στη θέση του προέδρου της ΕΠΑΕ όπου παρέμεινε έως το 1983. Επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΠΑΕ το 1989 και μέχρι το 1997, που αποχώρησε με τον τίτλο του επίτιμου προέδρου, συνέδεσε το όνομά του με την υπογραφή της πρώτης τηλεοπτικής σύμβασης και την υλοποίηση του αιτήματος των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών για ποσοστό από το ΠΡΟ-ΠΟ.

Από το 1991 έως το 1997 διετέλεσε Α' αντιπρόεδρος της ΕΠΟ. Στην πολύχρονη καριέρα του υπήρξε τακτικό μέλος του Παλληνιακού, του Αθηναϊκού, του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού, επίτιμο μέλος του ΠΑΟΚ και πολλών άλλων ερασιτεχνικών σωματείων.

De Siris