Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Διονύσης Τσακνής


Διονύσης Τσακνής

Ο Διονύσης Τσακνής είναι σύγχρονος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής τραγουδιών.

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα στις 12 Οκτωβρίου του 1954, όπου και μεγάλωσε. Πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε οικονομικές επιστήμες και μουσική. Κατόπιν, για δύο χρόνια βρέθηκε και πάλι στην Καρδίτσα όπου δίδασκε θεωρητικά της μουσικής στο δημοτικό ωδείο της πόλης. Η πρώτη δουλειά που κυκλοφόρησε ήταν το 1982 με τίτλο H Mπαλάντα Του Ταξιδιώτη. Το 1984 κέρδισε το Α' βραβείο θεατρικής μουσικής στο Διαγωνισμό Θεάτρου Ιθάκης και το Β' βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το επόμενο έτος κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του μαζί με τη Σοφία Βόσσου με τίτλο Καλή Ακρόαση. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι δίσκοι Τρίτο Μάτι το 1987, Φταίνε Τα Τραγούδια το 1989 και Φώτα Παρακαλώ το 1990.

Συνολικά έχει εκδώσει 27 δίσκους και 2 CD single, έγραψε μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Το 1996 έκανε την πρώτη του απόπειρα στο χώρο του βιβλίου, εκδίδοντας ένα διήγημα με τίτλο Υπό προθεσμία. Επίσης, από εκείνη τη χρονιά συνεργάζεται ως αρθρογράφος στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Ο Διονύσης Τσακνής έχει κερδίσει τρία βραβεία για τη μουσική του —δύο για το θέατρο και ένα για το τραγούδι—, ενώ έχει να επιδείξει πλήθος συνεργασιών με σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς.

Ξεχωριστής σημασίας είναι η δωδεκάχρονη συνεργασία του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Συνεργάστηκε επίσης με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Πάνο Κατσιμίχα, τον Ορφέα Περίδη, Σωκράτη Μάλαμα και άλλους. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος το 2000 του ανέθεσε την μελοποίηση εκ νέου του έργο του Ο ήλιος και ο χρόνος. Στις αρχές του 2001 έθεσε σε κυκλοφορία το άλμπουμ με τίτλο Παίζοντας Με Δυο Ορχήστρες, το οποίο περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις έργων του Τσακνή από τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του πρότεινε την καθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 για να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, ομως απέρριψε την εν λόγω πρόταση δηλώνοντας ότι στηρίζει τον υποψήφιο του ΚΚΕ.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος τύπου της Α.Ε.Π.Ι. (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας)

Δισκογραφία

Προσωπικοί δίσκοι

1982 Η Μπαλάντα του Ταξιδιώτη (Ανεξάρτητη παραγωγή)
1986 Καλή Ακρόαση (ΜΙΝΟS)
1987 Το Τρίτο Μάτι (ΜΙΝΟS)
1989 Φταίνε τα Τραγούδια (Ακτή)
1990 Φώτα Παρακαλώ (Ακτή)
1991 Αλήτης Καιρός (Ακτή)
1992 Ο Μπαλαμός (Ακτή)
1993 Ή Ταν ή Επί Τας (Ακτή)
1994 Το Φάντασμα από το Παρελθόν (Ακτή)
1994 Η Νύχτα θα το Πει (live) (ΕΜΙ)
1995 Το Τελευταίο Αντίο (Ακτή)
1996 Φτιάξε Καρδιά μου το Δικό σου Παραμύθι (Ακτή)
1997 The (X) Κλυνν Files Ανάποδα (Ακτή)
1997 Business στα Βαλκάνια (Ακτή)
1998 Χωρικά Ύδατα (Ακτή)
1999 Με την Πλάτη στον Τοίχο (Ακτή)
2000 Παίζοντας με Δυο Ορχήστρες
2001 Ένας Χειμώνας για Δύο
2001 Τα Τραγούδια Μου
2002 Αριστοφάνη Αχαρνής
2002 Γέφυρες
2003 Μια Ζωή Αλλού
2004 Χρειάζεται ένα Θαύμα Εδώ
2006 Γαλάζιο Φόρεμα

Συμμετοχές

1991 Μαθήματα Πατριδογνωσίας (Lyra)
1993 Κάτω απ' την Ακρόπολη (RCA)
1997 Τίποτα δεν Χαρίζεται (Fontana)
1997 Το Ξενοδοχείο (Mercury)
1997 Ψάξε στ' Όνειρο μας (ΜΙΝΟS)
2001 Δούρειος Ίππος
2000 Η συναυλία (live) (ΕΜΙ)
2000 Apurimac, Χωρίς σύνορα
2000 Vengo (Original Soundtrack)(Warner Brothers Records)
2002 Μάνος Λοΐζος-20 χρόνια μετά...
2003 Της Πόλης Ξωτικό (ΕΜΙ)
2003 Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Εσείς, οι φίλοι μου κι εγώ (ΕΜΙ)
2003 Απόστολος Μπουλασίκης, Της πόλης ξωτικό
2004 Yasmin Levy: La Juderia - Naci en Alamo (Dionysis Tsaknis/Gritos de Guerra)
2005 Δες τι λαμπρό φεγγάρι (Eros Music)
2005 Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αλκυονίδες Μέρες
2006 Φίλιππος Πλιάτσικας, Ταξιδεύοντας με Άλλο Ήχο
2006 Γιάννης Χαρούλης, Χειμωνανθός
2006 Γιάννης Κούτρας, Χωρίς Βαλίτσα και παλτό (ΕΜΙ)

De Siris