Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

5 Ιουλίου Σαν Σήμερα


5 Ιουλίου Σαν Σήμερα

5 Ιουλίου 1997 - Το διαστημικό όχημα ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ - Pathfinder της ΝΑΣΑ, προσεδαφίζεται στον πλανήτη Άρη, και στέλνει τις πρώτες μαυρόασπρες φωτογραφίες.

Γεγονότα

1687 - Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το κυριότερο έργο του, τις τρίτομες «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», όπου παραθέτει τα τρία αξιώματα της μηχανικής και το νόμο της βαρύτητας.

1811 - Ο Σιμόν Μπολιβάρ κηρύσσει την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από την Ισπανία.

1821 Ελληνική Επανάσταση του 1821: κηρύσσεται επανάσταση στην περιοχή Ασπροποτάμου Τρικάλων.

1821 - Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους Οθωμανούς στη Μάχη του Καβοφονιά στη Σάμο.

1824 - 600 Έλληνες νικούν πάνω από 3.000 Τούρκους, υπό τον Ομέρ Πασά της Καρύστου, στην περιοχή Μαραθώνα.

1865 - Τίθεται σε εφαρμογή στην Αγγλία ο πρώτος νόμος ορίου ταχύτητας.

1924 - Στο Στάδιο Colombes του Παρισιού γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 8ων Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους παίρνουν μέρος 2.826 αθλητές και 130 αθλήτριες από 44 κράτη. Πρωτοεμφανίζεται και υιοθετείται από τη ΔΟΕ το σύνθημα Citius-Altius-Fortius του Γάλλου μοναχού Χένρι Ντιντόν, ενώ καθιερώνεται η εμφάνιση 3 σημαιών (της ελληνικής, του διοργανωτή και του επόμενου διοργανωτή). Ο γλύπτης Κωνσταντίνος Δημητριάδης κερδίζει χρυσό μετάλλιο για το έργο του "Ο Δισκοβόλος", που θα τοποθετηθεί απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

1941 - Σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βουλγαρία βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς ο βουλγαρικός στρατός ακολουθεί τους Γερμανούς εισβολείς και εγκαθίσταται σε ελληνικές περιοχές.

1945 - Το βρετανικό εργατικό κόμμα κερδίζει τις εκλογές, ρίχνοντας από την εξουσία το συντηρητικό πρωθυπουργό Γουίνστον Τσόρτσιλ, τον αποκαλούμενο και "πατέρα της νίκης".

1946 - Κάνει την πρώτη του εμφάνιση το μπικίνι, στο Παρίσι. Το πρώτο μπικίνι σχεδίασε ο μηχανικό Λουίς Ρερντ.

1948 - Θεσπίζεται από τους Εργατικούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

1951 - Ο Γουίλιαμ Σόκλι εφευρίσκει το τρανζίστορ.

1964 - Παρουσιάζεται το Σχέδιο Άτσεσον για τη λύση του Κυπριακού. 

1965 - Η Μαρία Κάλλας δίνει την τελευταία της παράσταση, τραγουδώντας "Τόσκα" στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

1970 - Πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο εκλέγεται το "Ενιαίο Κόμμα" του Γλαύκου Κληρίδη.

1971 - Αρχίζει πλέον να ισχύει και επισήμων η νομοθεσία, που επιτρέπει στους Αμερικανούς να ψηφίζουν στα 18 αντί για τα 21.

1982 - Ορκίζεται η ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τη συμμετοχή 14 εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

1986 - Ο Νίκος Γκάλης σημειώνει ρεκόρ πόντων (35) με την Εθνική ομάδα στον αγώνα Ελλάδα-Παναμάς (110-81) για το Μουντομπάσκετ στη Σαραγόσα.

1997 - Το διαστημικό όχημα ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ - Pathfinder της ΝΑΣΑ, προσεδαφίζεται στον πλανήτη Άρη, και στέλνει τις πρώτες μαυρόασπρες φωτογραφίες.

2004 - Λαμπρή υποδοχή επιφυλάσσουν η Πολιτεία και χιλιάδες φίλαθλοι στους Έλληνες διεθνείς, που επιστρέφουν από την Πορτογαλία μετά την κατάκτηση του Euro 2004. Μια μεγάλη γιορτή στήνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου οι διεθνείς μας αποθεώνονται από τους χιλιάδες Έλληνες, που έχουν κατακλύσει τόσο το Στάδιο όσο και ολόκληρη τη διαδρομή, που τους φέρνει από το αεροδρόμιο.

Γεννήσεις

1837 - Ιωακείμ Δ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1889 - Ζαν Κοκτό, Γάλλος συγγραφέας και σκηνοθέτης

1897 - Γεώργιος Γρίβας - Διγενής, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός

1911 - Ζωρζ Πομπιντού, πρόεδρος της Γαλλίας

1913 - Γεώργιος Κωστάκης, Έλληνας συλλέκτης έργων τέχνης ρωσικής πρωτοπορίας

1914 - Βάσω Κατράκη, Ελληνίδα ζωγράφος και χαράκτης

1928 - Πιερ Μορουά , Γάλλος πολιτικός

1936 - Τζέιμς Μίρλες, Σκοτσέζος οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ

1944 - Ρόμπι Ρόμπερτσον, αμερικανός ρόκερ, ηγέτης του συγκροτήματος «The Band».

1958 - Ηλίας Λάγιος, Έλληνας ποιητής

1966 – Τζιανφράνκο Ζόλα , Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής

Θάνατοι

1908 – Γιόνας Λίε , Νορβηγός συγγραφέας

1909 - Νεόφυτος Η΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1927 - Άλμπερτ Κόζελ, Γερμανός γιατρός, βραβευμένος με Νόμπελ

1948 - Ζορζ Μπερνανός, Γάλλος συγγραφέας.

1950 - Σαλβατόρε Τζουλιάνο, Ιταλός μαφιόζος. Σκοτώθηκε σε εμπλοκή με την αστυνομία.

1966 - Τζώρτζ ντε Έβεσυ , Ούγγρος χημικός, βραβευμένος με Νόμπελ

1969 - Βάλτερ Γκρόπιους, Γερμανός αρχιτέκτονας και ιδρυτής του Μπαουχάους

1983 - Χάρι Τζέιμς , Αμερικανός τρομπετίστας

1989 - Μαρία Βασιλείου, Ελληνοκύπρια ηθοποιός

2006 - Κένεθ Λέι, Αμερικανός επιχειρηματίας

Συναξαριστής

Οσίων Αθανασίου του εν Άθω (†1000) και των συν αυτώ αποκταθέντων Εξ μαθητών. Ο όσιος Αθανάσιος, ο οποίος καταγόταν από την Τραπεζούντα, προέρχονταν από πολύ ευσεβή και εύπορη οικογένεια. Η οικογένειά του, του προσέφερε όλα τα απαραίτητα εφόδια για τις σπουδές του, τις οποίες ολοκλήρωσε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί του γεννήθηκε μέσα στην ψυχή του η επιθυμία να γίνει μοναχός και να φθάσει στα άκρα της ασκητικής ζωής. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο, πήγε στο όρος Κυμινάς της Μικράς Ασίας, όπου βρισκόταν ένα μοναστήρι του οποίου ηγούμενος ήταν ο Μιχαήλ, ο επονομαζόμενος Μαλείνος. Έτσι ανάμεσα στους μοναχούς, συγκαταλέχτηκε και ο Αθανάσιος. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που ήταν στο Μοναστήρι, διακρίθηκε για τις αρετές και για την ασκητική του ζωή. Επειδή όμως έφθασε σε ύψιστα σημεία αρετής και τον τιμούσαν όλοι, αποφάσισε να φύγει και πήγε στον Άθων κοντά σε ένα γέρο ασκητή υπακούοντας τον με μεγάλη ταπεινοφροσύνη. Εν συνεχεία μετά από θεία αποκάλυψη, έφυγε από εκεί και πήγε στα ενδότερα του Αγίου Όρους. Εκεί μετά από πολλές παρακλήσεις του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, με τον οποίο γνωριζόταν, έχτισε έναν ναό προς τιμήν της Παναγίας. Επίσης έφτιαξε πολλά κελιά για τους μοναχούς. Μετά λοιπόν από πολλούς κόπους και θυσίες, δημιούργησε την ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας, η οποία είναι η αρχαιότερη μονή στο Όρος και τιμάται επ` ονόματι του Οσίου Αθανασίου. Στην συνέχεια εξεδήμησε προς Κύριον και μάλιστα κατά τρόπο μαρτυρικό. Συγκεκριμένα υπήρχε ανάγκη να ανασκευαστεί η οροφή του Ναού της Μονής. Ο όσιος, αν και σε μεγάλη ηλικία, ανέβηκε και αυτός μαζί με άλλους αδελφούς της μονής για να κάνουν το έργο. Η οροφή όμως κατέρρευσε και καταπλάκωσε τον όσιο μαζί με τους υπόλοιπους αδελφούς.

Λαμπαδού

Ιερομάρτυρος Στεφάνου μητροπολίτου Ρηγίου (Καλαβρίας).

Οσιομάρτυρος Κυπριανού του εκ Κλειτσού Αγράφων (†1679).

Σύναξις των ΚΓ΄ Λεσβίων Αγίων.

Εορτολόγιο

Λαμπαδός, Λαμπαδία, Λαμπαδίνα, Λαμπαδή

De Siris