Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011

Χρήστος Τσαγανέας


Χρήστος Τσαγανέας

Ο Χρήστος Τσαγανέας ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στη Βράιλα της Ρουμανίας στις 2 Ιουλίου 1906 και πέθανε στις 2 Ιουλίου 1976. Εμφανίστηκε σε πλήθος ταινιών, ενώ γνωστότερος ρόλος του είναι αυτός του διευθυντή Κολεγίου στην ταινία Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο, με τη χαρακτηριστική ατάκα "βεβαίως-βεβαίως". Ο πρώτος σύντομος ρόλος που ερμήνευσε με ιδιαίτερη επιτυχία ήταν στην ταινία Οι Γερμανοί ξανάρχονται με τον Βασίλη Λογοθετίδη που ερμήνευσε τον τρόφιμο του τρελοκομείου που μέσα στην δίνη του εμφυλίου πολέμου φώναζε την αλησμόνητη φράση "Άνθρωποι, Άνθρωποι, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός".

Υπήρξε δεύτερος σύζυγος της επίσης ηθοποιού Νίτσας Τσαγανέα και πεθερός του Γ. Οικονομίδη. Κηδεύτηκε στο Α΄Νεκροταφείο. Την επομένη της εκταφής έθαψαν στο ίδιο μέρος τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Φιλμογραφία

Ένα αγόρι αλλιώτικο απ' τα άλλα (1971)
Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση (1971)
Η κρεβατομουρμούρα (1971) .... Mαυρομιχαλέας
Ο Μανολιός ξανακτυπά (1971)
Μάρα και η τσιγγάνα (1971)
Μια γυναίκα φεύγει (1971)
Σέργιος και Άννα (1971)
Ο ακτύπητος χτυπήθηκε (1970)
Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969)
Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ (1968)
Δόκτωρ Ζιβέγγος (1968)
Επιχείρησις Απόλλων (1968)
Ο παλιάτσος (1968)
Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο (1968) .... Κρίτων Στεφανής
Δημήτρη μου... Δημήτρη μου (1967)
Τα δολλάρια της Ασπασίας (1967)
Κοκοβιός και σπάρος στα δίχτυα της αράχνης (1967)
Το πιο λαμπρό αστέρι (1967)
Το πλοίο της χαράς (1967)
Ο σατράπης (1967)
5.000 ψέματα (1966)
Η αρτίστα (1966)
Ένα καράβι Παπαδόπουλοι (1966)
Το συρτάκι της αμαρτίας (1966)
Θυσία (ταινία) (1966)
Φτωχός, αλλά τίμιος (1965)
Η πικραγαπημένη (1965)
Η στοργή (1965)
Του χωρισμού ο πόνος (1965)
Αλύγιστη στη ζωή (1964)
Αν έχεις τύχη (1964)
Είναι βαρύς ο πόνος μου (1964)
Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα (1963)
Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (1963) .... Γιατρός
Κάτι να καίει (1963)
Όσα κρύβει η νύχτα (1963)
Ο διάβολος και η ουρά του (1962)
Οι κατατρεγμένοι (1962)
Ο Θόδωρος και το δίκαννο (1962)
Η κυρία του κυρίου (1962)
Μην ερωτεύεσαι το Σαββάτο (1962)
Ορφανή σε ξένα χέρια (1962)
Πεζοδρόμιο (1962)
Προδομένη αγάπη (1962)
Ο Θεόδωρος και το δίκαννο (1962) .... Παντελής
Ποιος θα κρίνει την κοινωνία (1961)
Φτωχαδάκια και λεφτάδες (1961) .... Λεωνίδας Ντεκρίσης
Μάνα μου, παραστράτησα (1961)
Μην κλάψεις για μένα (1961)
Τα νειάτα θέλουν έρωτα (1961)
Ο θάνατος θα ξαναρθεί (1961)
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960) ....Παύλος Στεφάνου
Το χαμίνι (1960)
Διακοπές στην Κολοπετινίτσα (1959)
Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959) .... Κώστας Φλωράς
Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα (1959)
Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (1959) .... Διευθυντής Σχολείου
Μια ζωή την έχουμε (1958) .... Διευθυντής Τραπέζης
Ο μισογύνης (1958)
Το φιντανάκι (1955) .... Γιαβρούσης
Τζο ο Τρομερός (1955)
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (1955)
Ο άνεμος του μίσους (1954)
Χαρούμενο ξεκίνημα (1954)
Έτσι έσβησε η ζωή μου (1952)
Κακός δρόμος (1933)
Oι Γερμανοί ξανάρχονται (1948)

De Siris