Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

4 Ιουλίου Σαν σήμερα


4 Ιουλίου Σαν Σήμερα

4 Ιουλίου 2004 - Τελικός Euro 2004. Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ανεπανάληπτη και απρόσμενη επιτυχία στην Πορτογαλία για την Ελλάδα, που κατακτά το τρόπαιο νικώντας 1-0 τη διοργανώτρια.Το νικητήριο γκόλ για την Ελλάδα πέτυχε στο 57ο λεπτό με κεφαλιά ο Άγγελος Χαριστέας.

Γεγονότα

362 π.Χ. - Μάχη της Μαντινείας: Ο Επαμεινώνδας νικά τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, τραυματίζεται όμως θανάσιμα.

1054 - Σημειώνεται έκρηξη υπερκαινοφενούς αστέρος, που παραμένει ορατή για μερικούς μήνες ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα υπολείμματα της έκρηξης σχηματίζουν το Νεφέλωμα του Καρκίνου.

1187 - Ο Σαλαντίν συντρίβει τους Σταυροφόρους στη Μάχη του Χαττίν.

1776 - Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

1822 - Μάχη του Πέτα: καταστροφή των ελληνικών και φιλελληνικών δυνάμεων. Το εκστρατευτικό σώμα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, στο οποίο περιλαμβάνονται και πολλοί φιλέλληνες, διαλύεται από τον Ομέρ Βρυώνη στην περιοχή του Πέτα Αρτας.

1865 - Το βιβλίο, Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

1884 - Το Άγαλμα της Ελευθερίας παρουσιάζεται στις ΗΠΑ από τους Γάλλους.

1909 - Συγκροτείται στην Αθήνα ο "Στρατιωτικός Σύνδεσμος", μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την Επανάσταση στο Γουδί και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1921 - Ο Ελληνικός Στρατός (Χ Μεραρχία), μετά από σκληρή διήμερη μάχη, καταλαμβάνει την Κιουτάχεια.

1943 - Δύναμη 5.000 Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ αρχίζει εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα την παραπλάνησή τους ως προς την περιοχή αποβάσεως των Συμμάχων.

1943 - Ξεκινά η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με άρματα μάχης. Στην αρματομαχία ενεπλάκησαν 6.200 γερμανικά και σοβιετικά τανκς.

1976 - Η επιδρομή στο Έντεμπε της Ουγκάντας. Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν τους 103 επιβάτες αεροπλάνου της Air France που είχε καταληφθεί από παλαιστίνιους και γερμανούς τρομοκράτες πάνω από την Κόρινθο.

1980 - Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της να πάρουν μέρος οι Έλληνες αθλητές στην Ολυμπιάδα της Μόσχας, μη συμμετέχοντας στο μποϊκοτάζ των αγώνων που έχουν εξαγγείλει οι ΗΠΑ ως αντίδραση στη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.

1987 - Στη Γαλλία , ο πρώην επικεφαλής της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι (γνωστός και ως ο "Χασάπης της Λυών») καταδικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε ισόβια κάθειρξη.

2004 - Τελικός Euro 2004. Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ανεπανάληπτη και απρόσμενη επιτυχία στην Πορτογαλία για την Ελλάδα, που κατακτά το τρόπαιο νικώντας 1-0 τη διοργανώτρια.Το νικητήριο γκόλ για την Ελλάδα πέτυχε στο 57ο λεπτό με κεφαλιά ο Άγγελος Χαριστέας.

Γεννήσεις

1807 - Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός πατριώτης

1926 - Αλφρέδο ντι Στέφανο, Αργεντίνος ποδοσφαιριστής

1927 - Τζίνα Λολομπρίτζιντα, Ιταλίδα ηθοποιός

1927 - Νιλ Σάιμον, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος

1939 - Ηλίας Κατσούλης, στιχουργός και φιλόλογος.

1939 - Άννα Φόνσου, Ελληνίδα ηθοποιός.

1953 - Νίκος Ζιώγαλας, τραγουδοποιός.

1966 -Μηνάς Χατζίδης, Έλληνας πρώην ποδοσφαιριστής

1978 - Κάτια Ζυγούλη, μοντέλο

1978 - Βίκυ Καγιά, μοντέλο

1978 - Θάλεια Ματίκα, Ελληνίδα ηθοποιός

Θάνατοι

362 π.Χ.- Επαμεινώνδας, μεγάλος στρατηγός της Θήβας

1822 - Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, αδελφός του Πετρόμπεη, οπλαρχηγός, από τις δυναμικότερες μορφές της ελληνικής επανάστασης

1826 - Τόμας Τζέφερσον, πρόεδρος των ΗΠΑ

1831 - Τζέιμς Μονρό, πρόεδρος των ΗΠΑ

1848 - Φρανσουά Σατομπριάν, γνωστός στην Ελλάδα ως Σατωβριάνδος, γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας

1902 - Προκόπιος Οικονομίδης, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

1921 - Αντόνι Γκραμπόφσκι, πρωτοπόρος της Εσπεράντο

1934 - Μαρία Κιουρί, Γαλλο-πολωνέζα φυσικός, χημικός και νομπελίστρια

1992 - Άστορ Πιατσόλα, Αργεντινός συνθέτης και μουσικός

1995 - Εύα Γκαμπόρ, Ουγγρο-αγγλίδα ηθοποιός

2003 - Μπάρι Γουάιτ, Αμερικανός τραγουδιστής

Συναξαριστής

Ιερομαρτύρων Δονάτου επισκόπου Λιβύης, Θεοφίλου επισκόπου, Θεοδότου, Θεοδώρου επισκόπου Κυρήνης.

Μαρτύρων Κυπρίλλης και Αρόας.

Λουκίας και Απολλωνίου.

Ανδρέου αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, ποιητού του μεγάλου κανόνος Ο άγιος Ανδρέας, αρχιεπίσκοπος Κρήτης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δαμασκό της Συρίας. Οι γονείς του ήταν πολύ ευσεβείς και τον μόρφωσαν πάρα πολύ. Συγκεκριμένα επιδόθηκε στην σπουδή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και την μελέτη των άγιων γραφών. Στην συνέχεια έγινε μοναχός από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδωρο και υπηρέτησε κοντά του ως γραμματέας του. Ο πατριάρχης τον εκτιμούσε πάρα πολύ και τον θαύμαζε τόσο πολύ για τις γνώσεις του, ώστε τον έστειλε ως αντιπρόσωπό του στην ΣΤ` Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στην Κων/πολη το 680. Αφορμή για την σύγκληση της Οικουμενικής Συνόδου ήταν η κακοδοξία των αρχιεπισκόπων Κων/πόλεως Σεργίου και Ρώμης Ονωρίου, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο Χριστός έχει μόνο μία θέληση. Η Σύνοδος καταδίκασε τον μονοθελητισμό και όρισε ότι όπως στο πρόσωπο του Χριστού υπάρχουν δύο φύσεις, η θεία και η ανθρώπινη, έτσι υπάρχουν και δύο θελήσεις και ενέργειες, η θεία και η ανθρώπινη με την διαφορά ότι η ανθρώπινη, υποτάσσεται στην θεία.

Μιχαήλ του Χωνιάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών (†1220).

Οσίων Ασκληπιάδος και Μάρθας και Μενίγνου.

De Siris