Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Μαρία Βασιλείου


Μαρία Βασιλείου

Η Μαρία Βασιλείου ή Μάρω Βασιλείου και μερικές φορές Μαρί Βασιλείου, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 16 Σεπτεμβρίου 1950 και πέθανε στο Λονδίνο στις 5 Ιουλίου 1989, ήταν Κύπρια ηθοποιός του κινηματογράφου. Έγινε γνωστή από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Αλέξη Δαμιανού, Ευδοκία. Έπαιξε σε λίγες μόνο ταινίες, εξ αιτίας της ασθένειάς της, από την οποία πέθανε το καλοκαίρι του 1989.

Βιογραφία

Υπήρξε ερασιτέχνης ηθοποιός. Επιλέχθηκε για το ρόλο της Ευδοκίας στην ομώνυμη ταινία (1971) όταν ο Δαμιανός είδε ένα άλμπουμ με φωτογραφία της στο Λονδίνο. Η νεαρή Βασιλείου ζούσε εκεί όταν ο ίδιος ο Δαμιανός την έφερε στην Αθήνα. Εγκαταστάθηκε στην Εκάλη. Η ηθοποιός κέρδισε το βραβείο α’ γυναικείου ρόλου στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του έτους 1971.

Μετά την "Ευδοκία", η Μαρία Βασιλείου έπαιξε στα Παιδιά των λουλουδιών (1973) του Όμηρου Ευστρατιάδη και στον Θίασο του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975). Λίγο αργότερα, τα ίχνη της χάθηκαν. Οι περισσότερες πηγές ανέφεραν ότι η ηθοποιός είχε σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα στο Λονδίνο, το 1977, έπειτα από το θάνατο του Ιταλού συζύγου της, ή στα τέλη της δεκαετίας του ' 80.

Στην πραγματικότητα η Βασιλείου απεβίωσε έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, στις 5 Ιουλίου του 1989, στην βρετανική πρωτεύουσα και επί περισσότερο από μία δεκαετία είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο, τροφοδοτώντας τις φήμες που ανέφεραν ότι είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα. Κατά την περίοδο αυτή υποβαλλόταν σε χημειοθεραπείες.

Φιλμογραφία

Σπαραγμός (1965)
Δοσατζού: Επιχείρησις Γαμπρός (1966)
Προξενήτρα, πράκτωρ 017 (1966) (ως Μαρί Βασιλείου)
Ερωτισμός και πάθος (1974), ως Μάρθα (Girl of Passion - διεθνής αγγλικός τίτλος)
Ευδοκία (1971), ως Ευδοκία
She knew no other way / Τα παιδιά των λουλουδιών (1973), ως Μάγια
Ο Θίασος (1975) ως Χρυσόθεμις

De Siris