Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Μπέττυ Αρβανίτη


Μπέττυ Αρβανίτη

Η Μπέττυ Αρβανίτη (Ελισσάβετ) είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Αυγούστου 1939. Υπήρξε από τις πιο ξακουστές πρωταγωνίστριες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Κυρίως έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες - παραγωγές της Φίνος Φιλμς τις δεκαετίες του 60' και του 70'.

Η Μπέττυ Αρβανίτη είναι παντρεμένη με τον Βασίλη Πουλαντζά σε τρίτο γάμο. Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης είναι γιος της από τον πρώτο της γάμο με τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη. Υπήρξε παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Φαίδωνα Γεωργίτση με τον αποίο αποτέλεσαν και καλλιτεχνικό ζευγάρι στην ταινία "Νύχτα γάμου" (1967).

Από το 1987 ηγείται της θεατρικής Εταιρίας "Πράξη" που εδρεύει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, σχήμα που θεωρείται από τα πλέον ποιοτικά στην Ελλάδα. Έχει ανεβάσει πάμπολλα έργα συγγαφέων όπως οι Ίψεν, Πιραντέλο, Πίντερ, Στρίντμπεργκ, Έικμπορν, Τσέχοφ, Ντίρενματ, Ζενέ κλπ, έχοντας συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού χώρου όπως τους Μίνω Βολανάκη, Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθηνό, Νίκο Μαστοράκη, Τάσο Μπαντή, Νικαίτη Κοντούρη, Βίκτορα Αρδίττη κλπ. Έχει παίξει στον "Ιππόλυτο", σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στην Επίδαυρο (1989). Τη δεκαετία του 70 πρωταγωνίστησε σε πετυχημένες σειρές του BBC, με πιο γνωστή την Who pays the ferryman.

Φιλμογραφία

"Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου" (2002)
"Γκαρσονιέρα για δέκα" (1981) .... Ντόρα Σουλτάνογλου
"Ο τρομοκράτης"(1975)....Ανδρεάκη(guest star)
"Ο φαντασμένος" (1973) .... Ισμήνη
"Θέμα συνειδήσεως" (1973) .... Σακελλαροπούλου
"Ο κυρ Γιώργης και οι τρέλλες του" (1971)
"Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας" (1971) .... Μαίρη
"Η χαραυγή της νίκης" (1971) .... Χρύσα
"Σ' αγαπώ" (1971) .... Μαίρη
"Θυμήσου, αγάπη μου" (1969) .... Έλσα
"Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν" (1968) .... Ελένη
"Βυχαντινή ραψωδία" (1968) .... Ζωή
"Κάτι κουρασμένα παλικάρια" (1967) .... Ρίτα Ζαφειρίου
"Νύχτα γάμου" (1967) .... Τζένη Καμπίρη
"Ανοικτή επιστολή" (1967) .... Θάλεια
"Τρούμπα" (1967)...Ντέζη
"Η 7η ημέρα της δημιουργίας" (1966) .... Ελένη
"Άνθρωπος για όλες τις δουλειές" (1966)... μητέρα βρέφους
"Ο ζεστός μήνας Αύγουστος" (1966) .... Μάρθα Φωκά
"Περάστε την πρώτη του μηνός" (1965) .... Μαρία
"Ιστορία μιας ζωής" (1965) .... Λεοντιάδου
"Εγκατάλειψη" (1965)

De Siris