Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Γεώργιος Κουμάντος


Γεώργιος Κουμάντος

Ο Γεώργιος Κουμάντος γεννήθηκε στα 12 Φεβρουαρίου 1925 και πέθανε στις 16 Αυγούστου 2007, ήταν καθηγητής αστικού δικαίου στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Αναστασίου Κουμάντου, δικηγόρου στο επάγγελμα. Σπούδασε νομικά στη νομική σχολή του πανεπιστήμιο Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Κατά τη διάρκεια της κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, για την οποία και φυλακίστηκε. Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και το 1960 έγινε υφηγητής του αστικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1968 απολύθηκε από την πανεπιστημιακή του θέση λόγω των αντιδικτατορικών του φρονημάτων. Για την συμμετοχή του στην "Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων" συνελήφθη και εξορίστηκε το 1972 αρχικά στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας και εν συνεχεία στο Θέρμο Τριχωνίδας. Μετά την πτώση της Χούντας επανήλθε στη θέση του και το 1975 εξελέγη καθηγητής του αστικού δικαίου. Το 1993 έγινε ομότιμος καθηγητής.

Ως νομικός έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών έργων ενώ έχει συμμετάσχει και σε αρκετές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ως μέλος ή πρόεδρος, σημαντικότερη των οποίων ήταν αυτή για την σύνταξη του νέου νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, στην οποία ήταν πρόεδρος. Επίσης έχει διατελέσει πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πνευματική Ιδιοκτησία, του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νομικής Συνεργασίας και της Επιτροπής Οικογενειακού Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ad hoc δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.α. Στις εκλογές του 2000 διορίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

 Είχε τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα "Η Καθημερινή", της οποίας ήταν αντιπρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο.

Απεβίωσε στις 16 Αυγούστου 2007 στην Αθήνα. Για τον θάνατό του δηλώσεις έκαναν οι πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρύτανης Χρήστος Κίττας κ.α.

De Siris